maandag 1 december 2008

Zondag 7 december: de Baal Shem Tov en de rol van het wonderlijke in het religieuze verhaal

Met: Victor Kal en Fajga Szmulewicz

‘Someone who believes in all the stories of the Baal Shem Tov and the other mystics and holy men is a fool; someone who doesn’t believe any of them is a heretic.’ (Chassidisch gezegde)

De joodse religie kent een rijke traditie van verhalenvertellers. Een van de bekendste voorbeelden van deze traditie is de Baal Shem Tov (1698/1700-1760). In de vele verhalen van de Baal Shem Tov, die met zijn leer de basis legde voor het chassidische jodendom, speelt het bovennatuurlijke en het wonderlijke een grote rol. Zelfs in de biografische gegevens van de Baal Shem Tov vloeien wonderlijke anekdotes en historische informatie in elkaar over. Maar wat is precies de rol van het wonderlijke in zijn verhalen? Wat is de kracht van het wonderlijke verhaal?
De verhalen zijn gemaakt om voor te dragen, Perdu wil dan ook een aantal van deze verhalen, zoals het hoort, tijdens deze middag ten gehore brengen. Daarbij heeft Perdu Victor Kal, specialist in de filosofie van de joodse religie, gevraagd om tijdens deze avond een interpretatie te geven van de wonderlijke verhalen van de Baal Shem Tov. Voor Kal is het wonderlijke verhaal een manier om de alledaagse wereld te openen en een ruimte te scheppen om ‘te zien met het hart’.

Aanvang: 15.00 uur; zaal open: 14.30 uur
Reserveren kan via deze link.

Geen opmerkingen: