woensdag 2 april 2014

4 april 2014: ReVersed Poetry Film Festival

 Middagprogramma

Met: Yra van Dijk, Jan Peeters, Tom Konyves en Roos Euwe en Coby Hounjet van Hard//hoofd

Op 4, 5 en 6 april vindt het ReVersed Poetry Film Festival plaats, georganiseerd door Perdu, Filmtheater Kriterion en OT301. Tijdens dit festival wordt het relatief onderbelichte genre van de poëziefilm middels een symposium, verschillende screenings, een competitieselectie en een openingsevenement bij het publiek geïntroduceerd. Het weekend staat in het teken van zowel nieuwe als oude werken en brengt daarmee de opkomst van het genre, evenals de huidige stand van zaken ruimschoots onder de aandacht.

Het symposium, dat op 4 april plaatsvindt in Perdu, biedt de basis voor de films die tijdens het festival vertoond worden. Sprekers met verschillende achtergronden (zowel academisch als praktisch) doen een aanzet om het genre te duiden en het festival van een theoretische context te voorzien. Tom Konyves verzorgt een inleiding op het genre vanuit zijn eigen praktijk als theoreticus en filmmaker. Yra van Dijk gaat in op de verhouding tussen digitale poëzie en de poëziefilm. Jan Peeters vertelt hoe zijn proefschrift Leesfilm. Oefeningen in intermedialiteit als handvat kan fungeren voor de praktijk van de poëziefilm. Roos Euwe en Coby Hounjet, beide redacteuren van online tijdschrift Hard//hoofd, recenseren een poëziefilm uit de competitieselectie van het festival. Tijdens het programma worden fragmenten uit films getoond die tijdens het festival te zien zijn in Kriterion.

Het symposium loopt over in een avondprogramma in OT301. Aldaar wordt het festival aan de hand van presentaties (door o.a. Alastair Cook), een openingsfilm en een aansluitend feest met verschillende performances officieel afgetrapt. Op zaterdag en zondag vinden de verschillende screenings plaats in Kriterion. Voor het complete programma zie www.reversed.nu.


Yra van Dijk is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Haar belangstelling voor media en materialiteit mondde uit in verschillende onderzoeken naar digitale literatuur. Zij schrift columns voor  De Gids en Awater over digitale media, en organiseerde programma’s daarover bij Poetry International en De Nacht van de Poëzie.

Jan Peeters is beeldend kunstenaar, filmmaker en medewerker aan het Sint Lucas Beeldende Kunst te Gent. Daarnaast is hij een van de drijvende krachten achter Art Cinema OFFoff, een vertonings en onderzoeksplatform voor experimentele film, en een van de initiatiefnemers van het in België georganiseerde poëziefilmfestival This is not a script. Onlangs promoveerde hij op het onderzoek getiteld Leesfilm. Oefeningen in intermedialiteit dat een brug slaat tussen lezen en bewegend beeld, schrift en kijken.

Tom Konyves is een Hongaars-Canadese dichter, docent creative visual writing en pionier op het gebied van videopoëzie. Hij heeft uiteenlopende publieke poëzieprojecten geïnitieerd, waaronder Poesie En Mouvement/Poetry On The Buses (Montreal, 1979) en Montreals eerste tentoonstelling over concrete poëzie (Vehicule Art, 1980). In 2011 schreef hij Videopoetry: A Manifesto, waarin hij een poging doet de vele vormen van ‘videopoëzie’ in kaart te brengen.

Hard//hoofd is een online tijdschrift voor kunst en journalistiek. Het zoekt naar verlichting en verdieping, intelligent vermaak en nieuwe inzichten. Hard//hoofd is een platform voor jong talent, dat door een scherpe eindredactie en intensieve begeleiding de kans heeft zich te ontwikkelen.

Roos Euwe woont in Antwerpen en Amsterdam en is opgeleid dramaturge.

Coby Hounjet is journalist, schrijver en coördinator.

Aanvang 16:00 uur; deur open 15:30 uur
Entree: 5 euro

Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: