vrijdag 18 april 2014

25 april 2014: Negatieve invloed

Met: Arjen Duinker, Piet Gerbrandy en Annemieke Gerrist

‘Daar [over invloed] is erg veel over geschreven, waarbij in het voorbijgaan moge worden opgemerkt dat een heel belangrijke literaire invloed, de negatieve, zo weinig ter sprake komt: een goede schrijver, die uit zichzelf misschien geneigd zou zijn romans à la Toergenjev te schrijven, laat dat wel uit zijn hoofd als hij de romans van Toergenjev gelezen heeft. Als men spreekt over de invloed van Poesjkin op de Russische poëzie, dan moet men wel bedenken dat zowat de belangrijkste taak van de op hem volgende dichters was om niet zo te schrijven als hij. “Invloed” wordt dan: anderen ertoe dwingen zo te schrijven dat ze naast je bestaan kunnen.’
(Karel van het Reve, in De geschiedenis van de Russische Literatuur)

De vraag die deze avond aan drie verschillende dichters, Arjen Duinker, Piet Gerbrandy en Annemieke Gerrist, wordt gesteld is eenvoudig: wat betekent negatieve invloed zoals Karel van het Reve die beschrijft voor jouw schrijfpraktijk?

De antwoorden beloven alles behalve eenvoudig te zijn. Een avond over anxiety of influence, de vrijheid van de eigen stem, over bewust en onbewust met deze vraag bezig zijn, het besef van traditie en het besef van vernieuwing.

Arjen Duinker (1956) is dichter. Hij debuteerde in 1988 met de bundel Rode oever. Zijn meest recente bundel, Autobiografie tot op de dag van vandaag, verscheen dit jaar.

Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus en poëziecriticus. Hij publiceerde een tiental dichtbundels, waarvan de laatste, Vlinderslag. Een beurtzang in 2013 verscheen. Gerbrandy doceert klassiek en middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam.

Annemieke Gerrist (1980) is dichter en beeldend kunstenaar. Zij debuteerde in 2008 met de bundel Waar is een huis, en dit jaar verscheen haar tweede bundel, Het volume van een logé.
 
Aanvang 20:30 uur, deur open 20:00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: