maandag 17 februari 2014

21 februari 2014: Schrijvend onderscheppen - Luisteren als artistieke praktijk

Met: Toine Horvers (via audio), Maarten van der Graaff en Tom Willaert


Hoe klinkt een literatuur die behalve geschreven ook geluisterd is? Er zijn schrijvers voor wie luisteren minstens zo belangrijk is als schrijven. Sterker nog, voor wie het schrijfproces volledig in het teken staat van taal die gehoord, afgeluisterd of toevallig onderschept is. Zij zien zichzelf als medium, als doorgeefluik, meer dan als de unieke makers van hun werk. Ze cultiveren geen zelfexpressie maar ontvankelijkheid voor het andere. Deze avond gaat over de teksten van deze schrijvers en hun materiaal - de alomtegenwoordige ruis van radio en tv bijvoorbeeld, maar ook juist het ongehoorde geluid van een wereld voorbij het bekende.


Toine Horvers is schrijver en kunstenaar. In zijn boeken Mei en Chartres (2013) zet hij geluiden van vogels en geroezemoes in de kerk van Chartres om in taal, zonder daarbij gebruik te maken van voor de hand liggende expressieve middelen. Zo wil hij de autonomie van klank zo dicht mogelijk naderen.

Maarten van der Graaff is dichter. In 2013 debuteerde Van der Graaff met de bundel Vluchtautogedichten, waarin Spicer een van de belangrijkste invloeden is.

Tom Willaert is doctorandus aan de K.U. Leuven waar hij aan een FWO-project onder begeleiding van prof. Sascha Bru werkt. Hij onderzoekt de receptie van de fonograaf en grammofoon in het denken over wat literatuur is in de Lage Landen tussen 1877 en 1950.


Aanvang 20:30 uur
Zaal open 20:00 uur

Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas)
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: