woensdag 4 april 2012

6 april 2012: Het refrein van het brein

Met: Stephan Besser, Hannke Hulst, Frank Keizer, Bart Koubaa, Flora Lysen, Han van der Vegt e.a.


Zijn wij inderdaad ons brein? Hoe maakbaar zijn de hersenen eigenlijk? En hoe wordt het brein in de literatuur verbeeld? Perdu fileert op deze avond de hedendaagse fascinatie met de hersenen als de ultieme bron van onze identiteit, en debatteert erover met onderzoekers uit verschillende disciplines.


‘Wij zijn ons brein’ is een inmiddels gevleugelde uitspraak van Dick Swaab, die stelt dat onze hersenen het verhaal van ons leven grotendeels bepalen. Of we inderdaad ons brein zijn is hevig omstreden, maar dat er tegenwoordig niet aan de hersens te ontsnappen valt, zal niemand tegenspreken. Van rechtsgeleerdheid tot politiek en van talkshows tot literatuur: de hersenen zijn overal.

Reden voor Stephan Besser, Arnoud van Adrichem en Frank Keizer om voor literair tijdschrift Parmentier uit schedellichten te gaan. Vanuit het inzicht dat de hersenen ook noodzakelijk politiek zijn, stelden zij een dossier samen over het culturele en artistieke leven van de hersenen. Het blijkt dat er een veelheid aan visies mogelijk is op het brein, dat dan ook nooit met één stem spreekt.

Op deze avond buigen een neurowetenschapper, een schrijver, een literatuurwetenschapper en een curator zich over de betekenis van het brein in het licht van de bredere cultuur, en gaan daarover in gesprek. Ook de literatuur laat zich niet onbetuigd: twee dichters schreven hun eigen refrein van het brein. Zo ontstaat een veelzijdig beeld van het orgaan dat alomtegenwoordig is en toch onpeilbaar blijft.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan met webformulier op de site van Perdu. Voor het invulgedeelte naar beneden scrollen, maar eerst op 'hier' klikken. Of op 'daar', dat mag ook.

Geen opmerkingen: