donderdag 26 april 2012

27 April 2012: Een onmaatschappelijk gebaar II - Over Jacques Northe

Met: Johan Herrenberg, Eric Verbugt en Han van der Vegt.

Wat betekent het om onmaatschappelijk te denken, schrijven, leven? Perdu wijdt een avond aan het werk van de onbekend gebleven Nederlandse schrijver Jacques Northe, en biedt daarmee een bijzondere kennismaking met proza dat na dertig jaar niets van zijn aanstekelijke plezier heeft verloren, en nergens aan actualiteit heeft ingeboet.

'Er moet toch een weg zijn naar zo'n boek', schreef poëziecriticus Rein Bloem, een vroege pleitbezorger van het werk van Northe over Amortisatie, de roman van Jacques Northe die op deze avond centraal staat. In de jaren zeventig verscheen het boek in eigen beheer. Ondanks een interview met Lidy van Marissing in De Volkskrant en de inspanningen van Rein Bloem werd het nergens opgepikt.


Nu is Northe, die altijd onvermoeibaar is blijven doorschrijven aan zijn oeuvre dat zich op radicale wijze met de moderne geschiedenis wil verstaan, weer daar. Zijn Amortisatie is een caleidoscopische roman, die door zijn meeslepende verteltrant, essayistische terzijdes, satirische elementen en ingenieuze compositie meer lezers verdient.

Perdu laat de schrijver zelf daarom uitgebreid aan het woord, en vroeg een aantal schrijvers en kunstenaars om met de tekst in gesprek te gaan. Zo ontstaat er opnieuw een weg naar het boek van een schrijver die hier zijn literaire comeback maakt.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Klik daarvoor hier (en scroll vervolgens een stukje naar beneden)

Geen opmerkingen: