maandag 25 april 2011

1 mei 2011: Effectief weigeren

Over 'Civil Disobedience' van H. D. Thoreau

Met: Astrid Lampe, Robin Stokrom, e.a.

Let op: zondagmiddag

In 1846 bracht de Amerikaanse dichter, schrijver en essayist Henry David Thoreau een nacht in de gevangenis door. Zijn misdaad: belastingontduiking. Hij had geen belasting betaald omdat hij weigerde de staat Massachussetts te steunen, die in zijn ogen fundamenteel onrechtvaardig was wegens zijn positie inzake slavernij en medeverantwoordelijkheid voor de Amerikaans-Mexicaanse oorlog. De gevangenneming zelf duurde maar kort omdat de volgende dag een familielid het verschuldigde bedrag voldeed, maar in 1849 publiceerde Thoreau het essay "Resistance to Civil Government", beter bekend als "Civil Disobedience". Met dit essay en de stevige stellingnames over weigering van staatsonrecht kreeg Thoreau in de loop der jaren grote invloed op het politieke denken, en werd hij een belangrijk inspirator voor veel verzetsbewegingen. Het is vooral die publicatie die zijn eerdere verzet effectief maakt als kritische positie.

De kwestie van burgerlijke ongehoorzaamheid en onrechtvaardige overheid is altijd actueel gebleven. Over het eerste is in Nederland de laatste jaren discussie geweest (denk aan de Duyvendak-affaire) en er heerst nu een regering die in veler ogen moreel onaanvaardbaar is. Reden om opnieuw terug te grijpen op Thoreau's tekst en het thema dat hij erin aansnijdt.

Is heden ten dage een dergelijk verzet nodig? Is het mogelijk om in een verondersteld permissieve liberale maatschappij te weigeren mee te doen, en hoe? En op welke manier kan zo'n weigering überhaupt waarneembaar worden binnen het maatschappelijke discours, en zijn potentie als kritische daad actief ontplooien?

Aanvang: 15:00 uur; zaal open 14:30 uur.

Een weigering die zijn potentie als kritische daad actief gaat ontplooien, nadat hij waarneembaar is geworden in het maatschappelijk discours van een verondersteld permissieve liberale maatschappij. En dat allemaal heden ten dage.
Vandaag de dag kunt u ook gewoon ja zeggen en laten weten dat u aanwezig zult zijn op zondagmiddag 1 mei, in Perdu. Klik daarvoor het formulier tevoorschijn.

Geen opmerkingen: