maandag 10 mei 2010

14 mei 2010 - Een vergezocht voorbeeld. Nederlandse dichters en William Carlos Williams

Met: Hans Groenewegen, Krijn Peter Hesselink, Samuel Vriezen e.a.


William Carlos Williams (1883 - 1963) geldt als een van de belangrijkste en invloedrijkste dichters van de twintigste eeuw, zowel in de Amerikaanse poëzie als daarbuiten. Hij wist met zijn werk een divers gezelschap vernieuwers aan te spreken: van de Objectivisten en Robert Creeley tot de Beat-dichters en de met het experimentele language writing geassocieerde auteurs, prominent theoreticus van de beweging Ron Silliman voorop.

Wat is de aantrekkingskracht van zijn werk? Een antwoord is misschien te vinden in de principiële onconventionaliteit van Williams' werk. In de inleiding tot Kora in Hell, opgenomen in de baanbrekende collectie Imaginations, waarin Williams' meest radicale teksten zijn bijeengebracht, schrijft hij dat er geen precedent bestaat voor de stijl die hij ontwikkelt – en eigenlijk geldt dat steeds in zijn werk. Meer dan om het schrijven van gedichten als 'pure producten', ging het hem erom de mogelijkheden van de taal zelf te vergroten. Geen uitdrukking van gedachten of gevoelens, maar de taal opnieuw ijken, een vorm uitvinden die nog niet bestaat.

Perdu neemt deze veelvormigheid en vernieuwingsdrang als uitgangspunt voor een avond waarop Nederlandse dichters uitgenodigd worden zich met de poëtica van Williams te engageren - in de hoop dat zij daarin nieuwe mogelijkheden zullen ontdekken, zowel voor hun eigen als voor Williams' werk.


Aanvang 20:30; deur open 20:00
Reserveren kan via het webformulier dat u vindt na klik

1 opmerking:

Matthijs Ponte zei

http://blogger.xs4all.nl/sqv/archive/2010/05/20/550038.aspx