maandag 1 februari 2010

Vrijdag 5 februari 2010: Het naakte leven

Met: René ten Bos, Katja Diefenbach en Tiers Bakker

Volgens de wet die stelt dat er geen terugkeer naar verloren omstandigheden bestaat, moeten wij zonder spijt of hoop ons voorbereiden op het zoeken naar een nieuwe figuur van het menselijke, naar een gezicht dat wij nog niet kunnen zien, maar waarvan een voorgevoel ons onverwacht doet opschrikken in onze verlorenheid en in onze dromen, in ons onderbewustzijn en in ons waken.

De wereld van de moderne, zo stelt Giorgio Agamben, is er een waarin het menselijk leven als ethisch project ten einde komt, wellicht reeds ten einde is. Niet langer verschijnt ons het leven in zijn eerste en meest wezenlijke zin als het goede of het juiste leven, als het geheel van de daden waar ik mens voor was. Onze wereld is er een waar niet de erkenning van mijn daden mij maken tot wat ik ben, maar de kale herkenning van mijn eigenschappen door het instrumentarium van biopolitiek, van identiteitskaart tot bodyscan. Het menselijk leven, ontdaan van zijn rol als drager van betekenis, is gereduceerd tot niets dan een zuiver meetbaar, registreerbaar biologisch gegeven – het naakte leven.
Bij Perdu onderzoeken drie sprekers via de lens van Agambens naakte leven de staat van de menselijke conditie in tijden van biopolitiek. René ten Bos (Radboud Universiteit, Nijmegen) zal spreken over wat de mens als naakt leven nog onderscheid van het dier. Katja Diefenbach (Jan van Eyck Academie, Maastricht) geeft inzicht in de verbinding tussen het naakte leven en de mechanismen van inclusie en exclusie die onze politieke wereld sturen. Tiers Bakker (HTV de IJsberg) zal ten slotte reflecteren over de rol van de naaktheid van de mens in de hedendaagse beeldende kunst.

Aanvang: 20.30; deur open: 20.00.
Reserven kan via de link op de Perdu-website. Klik hier, vul het formulier en verheug u op vrijdagavond.


Geen opmerkingen: