woensdag 26 november 2014

Vrijdag 28 november 2014: Dans en poëzie - Het lichaam als instrument

Met: Annelie David, Marijke de Vos, Daan Doesborgh & Anna Seidl

Het verband tussen dans en poëzie manifesteert zich allereerst in metaforisch opzicht maar reikt verder dan dat. De bewegingen van de danser beschrijven een poëtische ruimte waarin een subject zich beweegt, en een gedicht kan net zo goed als choreografie worden begrepen.


Reflecties over dans als poëzie vinden we onder meer bij Nietzsche, terwijl Mallarmé, Rimbaud en Baudelaire hun reflecties over dans en lichamelijkheid vooral in poëzie verpakten. De vraag is hoe deze relatie zich in de praktijk uit. Hoe creëert dans een poëtische ruimte en in welke opzichten is deze poëtische ruimte vergelijkbaar met de poëtische ruimte waarin dichters zich bewegen? Hoe komen dans en poëzie bij elkaar en wat drijft ze uit elkaar? Aan de hand van deze vragen onderzoekt Perdu de raakvlakken en grenzen tussen deze twee genres. De avond wordt afgesloten met de dans-/poëzievoorstelling Work is a four-letter word.

Annelie David is dichter, vertaler en voormalig danser en choreograaf voor o.a. Het Nationale Ballet. Voor haar in het Duits geschreven gedicht 'Mein Saum schmilzt' ontving ze in 2004 de Dunya-Poëzieprijs. In 2013 verscheen met Machandel bij Uitgeverij Marmer haar eerste Nederlandstalige bundel.

Anna Seidl was tot 2005 soliste bij Het Nationale Ballet en is nu werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam waar ze in 2012 promoveerde. Haar onderzoek richt zich op ruimtelijke structuren, ‘lichaamsbeelden’ en performativiteit.

Marijke de Vos is danser, choreograaf en filmmaker. Haar producties waren te zien op verschillende festivals zoals L’Avventura, Festival Zwart en Urban Explorers Festival. In 2009 richtte ze met Teddy shouldn’t smoke haar eigen choreografiebedrijf op. Work is a four-letter word is na Cold Girl Fever de tweede samenwerking tussen Doesborgh en De Vos.

Daan Doesborgh is dichter, boekwetenschapper en redacteur bij Propria Cures. Hij debuteerde in 2010 met de bundel De Venus Suikerspin en heeft opgetreden op verschillende podia en festivals in binnen- en buitenland.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas), gratis voor leden van We are public
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: