zaterdag 28 januari 2012

3 februari 2012: Kijken zonder zien - over het manipuleren van foto's

Met Gie van den Berghe, Christophe Van Gerrewey e.a.


In het recent verschenen Kijken zonder zien schrijft Gie van den Berghe over vijftien historische, overbekende foto’s. Wat is daar nog over te vertellen? Ontzettend veel, zo laat Van den Berghe zien.

Juist die iconische foto’s zijn namelijk vaak (opzettelijk of per ongeluk) gemanipuleerd. Ze zijn versneden, er is in geknoeid of ze zijn van verkeerde onderschriften voorzien. Bij nadere inspectie blijken die eenduidige, stukgereproduceerde beelden ineens helemaal niet zo eenduidig, of verbeelden ze iets heel anders dan we aanvankelijk dachten. Behalve een interessant onderzoek naar de achtergronden van historisch beelden, is Kijken zonder zien vooral een impliciete oproep om kritisch te kijken.

Naar aanleiding van Kijken zonder zien organiseert Perdu een avond over omgaan met historische foto’s. Gie van den Berghe houdt een lezing gebaseerd op zijn boek, met enkele fascinerende verhalen achter historische foto’s. Christophe Van Gerrewey gaat in op een bijzonder geval van fotomanipulatie in de roman Slow Man van Coetzee.

Gie van den Berghe (Gent, 1945) is autodidact en freelance wetenschapper. Hij ging op zijn drieëndertigste studeren, werd aan de Universiteit Gent licentiaat en doctor in de moraalwetenschap met een studie over de nazi-kampen die hij herwerkte tot Met de dood voor ogen (Antwerpen, 1987). Het werk van Gie van den Berghe werd bekroond met geschiedkundige en andere prijzen, onder meer de Arkprijs voor het Vrije Woord.

Christophe Van Gerrewey (1982) studeerde architectuur aan de Universiteit Gent en literatuurwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is als FWO-aspirant aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent verbonden. Hij publiceerde over architectuur, literatuur, podiumkunst en beeldende kunsten in tijdschriften zoals DWB, De Witte Raaf, Etcetera, Ons Erfdeel, A+, OASE, NRC Handelsblad, Streven, Rekto:Verso, De Architect en Metropolis M.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur
Reserveren kan door een mail te sturen naar perdu@perdu.nl o.v.v 'kijken zonder zien'.

Geen opmerkingen: