dinsdag 21 september 2010

24 september 2010 - Wij, burgers van Europa

Lyrische inleidingen op de Europese Grondwet

Met Sophie in ’t Veld, Barbara Oomen, Olaf Tans, Ernst van den Hemel, Vicky Francken, Joost Baars, e.a.

Op dit moment beraadt een Nederlandse staatscommissie zich over een wijziging van de grondwet. Het uiteindelijk doel van dergelijke wijziging is het vormen van ‘verantwoordelijk Nederlands burgerschap'. Alle Nederlanders achter de nationale vlag krijgen, hoe doe je dat? Eén mogelijkheid is het toevoegen van een preambule aan de grondwet: een inleidende tekst die voorafgaat aan een wet of een verdrag en de filosofie en waarden benoemt waarop de wetten zich baseren. De bekendste preambule is die van de VS en begint met "We, the people of the United States,...". Het spreekt de bevolking aan in haar hart en ziel, en probeert duidelijk te maken waarvoor het Amerikaanse burgerschap staat: vrijheid en gelijkheid.

deBuren en Perdu dromen niet van een Nederlandse preambule, of een Franse, een Duitse of Belgische, wél van een Europese. We wachten de beslissing van de Nederlandse staatscommissie op 1 oktober 2010 daarom niet af, maar vroegen de auteurs Andries Zoutendijk, Korneel de Rynck, Xavier Roelens, Vicky Franken, Joost Baars, Ton van 't Hof, Lamia Makaddam en Ernst van den Hemel om een preambule voor Europa te schrijven. Peter van het project is Europarlementariër Saïd El Khadraoui. Olaf Tans, verbonden aan het Amsterdam University College, spoorde zijn studenten aan om een preambule te schrijven. De tekst van Sander Tordoir is opgenomen in de bundel.

De bundel wordt officieel voorgesteld in Perdu te Amsterdam in aanwezigheid van Olaf Tans, Europees Parlementslid Sofie in ’t Veld en Barbara Oomen, lid van de Staatscommissie Grondwet. Verschillende auteurs zullen hun preambule aan u voordragen.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00.
Toegang € 7,00 / € 5,00 euro (korting met vrienden- of studentenpas)
Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu. Klik hier.

Een kijkje op de webstek van de Buren leert ons: "Alle bezoekers van de avond krijgen de bundel voor niets mee naar huis!"

Geen opmerkingen: