maandag 23 maart 2009

Vrijdag 27 maart: Jan Arends - Woord voor woord een andere taal

De Receptie over Lunchpauzegedichten
Met: Bas Geerts, Piet Gerbrandy, Erik Lindner en Johan Schokker

Aanvang: 20.30
Deur open: 20.00

Entree: 6/5 euro (met o.m. vriendenpas)
Reserveren: klik hier.

Om
te weten
dat er
woord
voor
woord
een andere taal is
daarom schrijf ik.


Toen Jan Arends uit het raam van zijn Amsterdamse flat sprong, beroofde hij zichzelf niet alleen van het leven. Hij ontnam zijn werk, en in het bijzonder de bundel Lunchpauzegedichten die precies die dag verscheen, een open en nieuwsgierige receptie. Zijn zelfmoord bevestigde definitief zijn ‘gekte’ en de status van stem van de anti-psychiatrie die hij met zijn verhalenbundel Keefman had gekregen. Vanaf deze noodlottige dag wordt Arends’ werk dan ook steevast op die manier gekarakteriseerd en staan analyses van zijn literatuur voornamelijk in het teken van zijn biografie, zijn geestesziekte en zijn zelfgekozen dood.

Maar is er ook niet een andere Jan Arends? Wie in zijn oeuvre duikt, vindt naast het catharsische Keefman bijvoorbeeld ook experimenteler proza als Ik had een strohoed en een wandelstok. En wie Lunchpauzegedichten echt leest, ontdekt een bundel waarin catharsis hoogstens bijzaak is, en waarin Arends niet alleen een zeker in de context van die tijd hoogst opmerkelijke en originele vorm ontwikkelt, maar die vorm ook nog behoorlijk vast hanteert.

Hoog tijd dus om Jan Arends eens te lezen op andere merites dan zijn biografie, zijn geestesziekte of zijn sociaalhistorische context. Perdu organiseert een aflevering van De Receptie, waarin de bundel Lunchpauzegedichten centraal staat. Vier sprekers – dichter/recensent Erik Lindner, rethoricus/dichter/recensent Piet Gerbrandy, vormgever/dichter Bas Geerts en psychoanalyticus/literatuurwetenschapper Johan Schokker – gaan in op verschillende aspecten in de dichtbundel. Geen poetische zelfmoordromantiek maar analyse. Geen sociale geschiedenis maar literatuurkritiek. Geen vent, maar vorm. De poëzie van Arends klinkt zowel vooraf als tot besluit. Zal zij na een avond vol analyses anders klinken?

Geen opmerkingen: