vrijdag 4 december 2015

Vrijdag 11 dec. 2015: To witness matter

Met: Rozalie Hirs, Baha Görkem Yalim, Patricia Pisters, Mia You & Etel Adnan’s poetry/prose

Programme in English

This evening will delve into structures of remembrance: it will ask how memory and matter relate. We will investigate how the mechanism of memory is not necessarily tied to the psychological conditions of a subject, but rather insists on complex ecologies of consciousness, including objects. How can there be memory for several, for the world, throughout history?

An installation by Turkish artist Baha Görkem Yalim will reconfigure the space, foregrounding how things gather and communicate. Objects from the Perdu storage will be put into dialogue with other materials; amongst others, prints of Etel Adnan’s paintings in multifold, grids coalescing and wooden sticks suspending in mid-air. All create lines that could suggest certain forms or could be weaponised in revolutionary hands.


Still from Fatherland (2015) by Baha Görkem Yalim

The configured space will allow a number of performances to come together into one processual work in which affinities, coincidences and repetitions will form with and around us.

Professor Patricia Pisters will open the evening with a lecture, reflecting on her latest research 'the filmmaker as metallurgist,' through which she investigates the material strategies that political filmmakers have adopted, bending our memories and historical consciousness. After, video works by Baha Görkem Yalim will be shown: they converge in their attempt to look at objects again, differently and intimately. Poet Mia You will recite selections of Etel Adnan’s novel Paris, When It’s Naked (1993). The evening will end with recitals of Etel Adnan’s poetry, taken from Seasons (2008) and Sea and Fog (2012). These final recitals will be performed by poet and composer Rozalie Hirs, along with some of her musical compositions.

start: 20:30, doors open: 20:00
entrance fee: € 7 / 5 (with discount card)

For reservations: website Perdu

vrijdag 20 november 2015

Vrijdag 4 dec. 2015: Moleculaire poëzie

Met: Maria van Daalen, Bernke Klein Zandvoort, Han van der Vegt & Marwin Vos
Poëzie die niet uitgaat van de mens als middelpunt, maar van de structuren waarin de mens ontstaat, bestaat en geïmpliceerd is. Een alternatieve poëzie-analyse, een nieuwe familie.

    'Vier Elemente
    Innig gesellt
    Bilden das Leben,
    Bauen die Welt.'
    - Friedrich Schiller (1797)

Deur open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: 7/5 (kortingskaart)
Reserveren kan via de website van Perdu

dinsdag 17 november 2015

Vrijdag 20 nov. 2015: De soundtrack van Argentinië

Met: Bodil Kok, Martín Gambarotta, Tsead Bruinja, Anne-Marie van der Meer & Antoine de Kom

Presentatie van de Nederlandse vertaling van Punctum van de Argentijnse dichter-performer Martín Gambarotta, die in 2014 te gast was op Poetry International. Punctum schetst in een mengsel van persoonlijke herinneringen, popliedjes en politieke leuzen een rauw beeld van het Argentinië van na de dictatuur. Met voordrachten, lezingen, en een gesprek.

Dichter en psychiater Antoine de Kom leidt de bundel in. Dichter en performer Tsead Bruinja zal de gedichten in het Nederlands vertolken. Martín Gambarotta vertelt op video wat hem bewoog bij het schrijven van Punctum. Annemarie van der Meer, redacteur bij Perdu, spreekt met vertaler Bodil Kok over haar fascinatie voor het werk van Gambarotta.

Deur open: 20:00 uur.
Aanvang: 20:30 uur.
Entree: 7/5 (kortingskaart)
Reserveren kan via de website van Perdu

dinsdag 10 november 2015

Vrijdag 13 nov. 2015: The 90s - Sneak Preview!

Met: Jane Lewty, Jan Baeke, Marjolein van der Meer, Shida Khizou, Raymond Deirkauf, Eva Sancho Rodriguez, Oscar Jan Hoogland, Samuel Vriezen, Anne Becking, Lisanne Snelders & Chi Oneiro

Als voorproefje op onze komende programmareeks over de jaren ’90, waarin het decennium zal worden belicht en herschreven, hebben we dichters, muzikanten en Perdu-redacteuren uitgenodigd hun favoriete filmfragment uit de jaren ’90 te presenteren. In de stijl van de “benshi” of “explicateur” uit het tijdperk van de stomme film, brengen de sprekers met een live voice-over en nieuwe soundtrack een remake van ‘90s filmklassiekers.


Aanvang 20:30 uur

Deur open: 20:00 uur
Entree: 7 euro / 5 euro (kortingskaart) / gratis voor leden van WeArePublic

Reserveren via de website van Perdu

zaterdag 31 oktober 2015

Vrijdag 6 nov. 2015: The Offense of Poetry

Discussieprogramma n.a.v. de eerste Hans Groenewegenlezing door Anneke Brassinga

Met: Yra van Dijk, Maarten van der Graaff, Erwin Jans & Ton Naaijkens


Hans Groenewegen (1956-2013) was een poëziecriticus met een geweten. Tijdens zijn universitaire opleiding deed hij actief mee in de Nederlandse Christen-Studenten Vereniging (NCSV), waar hij dromen trachtte te verwerkelijken die waren gevoed door een autonoom religieuze opvoeding. Voor solidariteit en gelijkheid ging hij in dialoog met DDR-burgers, en hij trachtte Marx te verenigen met de Bijbel.

Begonnen in de jaren tachtig bij het communistische volksdagblad De Waarheid zag hij in 1989 als ‘onze correspondent in Berlijn’ voor zijn ogen de Muur vallen. Hoe diep dat ingreep in wat hij voor zekerheden hield, bewijst Groenewegens reportageboek Hete herfst aan het begin van een ijstijd uit 1991. Zonder zijn maatschappelijke engagement te verliezen richtte hij zich vervolgens op literatuur, en dan vooral op poëzie.

Als literair criticus was Groenewegen onvermoeibaar, een allrounder in genres en poëtica’s en periodes. Zijn programma is op vele plaatsen op te delven, ook in zijn laatste, onvoltooid gebleven essays die postuum zijn gebundeld in De lezer: ‘Geschiedenis is de voortgang van het gesprek met de doden. Als we hen niet meer horen, hen niet meer willen overtuigen, door hen niet meer overtuigd willen worden, is aan de geschiedenis een einde gekomen.’

Met zulke empathische en arbeidsintensieve principes voegt Groenewegen zich in de traditie van T.S. Eliot en van grote lezers uit eigen land als Fens en Vogelaar. En van zijn voorbeeld Walter Benjamin, de belaagde intellectueel voor wie het verleden nooit afgesloten is maar door eingedenken steeds tot leven gebracht kan en moet worden.

Groenewegen zag een weinig spectaculair technisch detail bij voorkeur niet over het hoofd. En hij deed liever verslag dan dat hij oordeelde. Citeren vond hij al een reductie. Voorkeuren had hij zeker, maar hij vond het niet bijster interessant ze nog uit te spelen. Polemisch was hij slechts tegenover de luiheid van lezers die, met rituele onredelijkheid, niet direct toegankelijke gedichten belachelijk maakten.

Zijn bijna ambachtelijke manier van lezen gaf Groenewegen de naam van een integer en deskundig criticus. Inmiddels wekt zijn aanpak, inclusief tastende stijl, ook de indruk uit te sterven.

Door middel van een tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing willen we proberen traag lezen en denken, met opschorting van een oordeel, levend te houden. Uitgaand van de essays zal een gereputeerde auteur trachten de mogelijk- en onmogelijkheden na te gaan van Groenewegens idealen, die van samenleving en literatuur liepen en weer terug. Daags erna gaan dichters en denkers hierover dan in debat.

Aangezien Groenewegen zowel dichters uit België als uit Nederland besprak, zal de lezing worden gehouden in Amsterdam (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) én Gent (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde). In die twee steden vinden ook de debatten plaats, bij Stichting Perdu en het Poëziecentrum. De spreker zal afwisselend uit Nederland en België afkomstig zijn.

- 5 nov vanaf 16.30 uur lezing door Anneke Brassinga in de KNAW te Amsterdam (voor meer info, zie www.knaw.nl)
- 6 nov vanaf 20.30 uur discussieprogramma in Perdu te Amsterdam
- 13 nov vanaf 20 uur lezing door Anneke Brassinga in de KANTL te Gent (voor meer info, zie www.poeziecentrum.be)
- 14 nov vanaf 14 uur discussieprogramma in het Poëziecentrum te Gent (voor meer info, zie www.poeziecentrum.be)

In november 2015 wordt het spits afgebeten door de recentste P.C. Hooftprijslaureaat Anneke Brassinga. Haar stellingen zullen tegen een kritisch licht worden gehouden door Ton Naaijkens, Yra van Dijk en Maarten van der Graaff (Amsterdam) en door Piet Gerbrandy, Yves T’Sjoen en Marjoleine de Vos (Gent). Erwin Jans leidt het gesprek in Perdu, Marc Kregting verzorgt de moderatie in het Poëziecentrum.

Bij die discussiebijeenkomsten zal Groenewegens postume boek De lezer. Van poëzie en mystiek, waaraan hij vanaf 2006 structureel was gaan werken, voor het eerst te bewonderen zijn.

Zo kan hopelijk de aandacht voor poëzie en poëziebeschouwing blijven bestaan – tegen de achtergrond van ongelijkheid door politieke, maatschappelijke en mediale ontwikkelingen die de actualiteit van Marx’ denken veeleer bevestigen dan ontkennen.

Het organiserend comité:
Frans Budé, Koen Hilberdink, Marije Koens, Marc Kregting, Anne Marijke Spijkerboer, Martijn Stronks, Carl De Strycker

Met steun van de TaalUnie

Toegang gratis
Deur open: 20.00 uur

Aanvang 20:30 uur.
Reserveren via de website van Perdu

woensdag 21 oktober 2015

Vrijdag 30 okt. 2015: Onmogelijke scenario's

Hoe onmogelijk is onmogelijk? Verschillende schrijvers schreven in opdracht van tijdschrift DW B een onmogelijk scenario, de Theatertroep voert ze in Perdu op deze avond uit.

Met: Maud Vanhauwaert, Dick Tuinder & De Theatertroep

Wanneer noemen we een scenario 'onmogelijk'? Als een scenario onmogelijk blijkt te zijn, is dat dan een reden om het af te schrijven? Moet er geen vrijplaats komen in onze literatuur, een toevluchtsoord voor alle scenario's die nooit de werkelijkheid kunnen halen? Gedreven door die vragen vroeg Maud Vanhauwaert voor het nieuwe nummer van de DW B (Vlaams tijdschrift voor literatuur) enkele schrijvers om een onmogelijk scenario te schrijven. Ze kregen de vrijheid om zowel het begrip 'scenario' als 'onmogelijk' op een hoogst eigen manier te interpreteren. Ze gaf hun ook een aantal regels mee die ze naar hartenlust konden hanteren, parodiëren of negeren. De opdracht genereerde heel verschillende teksten.

Deze avond gaat toneelgezelschap De Theatertroep de uitdaging aan twee onmogelijke scenario’s toch uit te voeren.

Dick Tuinder leidt de avond uitgebreid in, na afloop is er een gesprek geleid door Maud Vanhauwaert. 

Dick Tuinder is een Nederlands beeldend kunstenaar, schrijver en filmregisseur. Hij studeerde in 1988 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 1991 was hij een van de oprichters van de videokunstenaarsgroep Park4DTV waarin hij actief bleef tot op heden. Zijn laatste lange film ‘Afscheid van de maan’, een ‘’hippe komedie over de jaren 70’’ werd genomineerd voor de Tiger Award op het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2014.

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Haar debuutbundel Ik ben mogelijk verscheen in 2011 bij Querido en kreeg de Vrouw Debuut Prijs. In 2014 verscheen Wij zijn evenwijdig. Daarmee won ze de Publieksprijs van de Herman De Coninckwedstrijd voor het mooiste gedicht. Maud werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014). Maud behaalde een masterdiploma Taal-en Letterkunde (aan de UA) en een masterdiploma Drama aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf docent is. Ze is kernredacteur van het literaire Nederlandstalige tijdschrift Dietsche Warande & Belfort (DW B), en verzorgt vaak presentaties en workshops op maat. In januari ging Maud in première met haar eerste avondvullende solo-voorstelling 'Het is de moeite'.

De Theatertroep is een collectief van tien toneelspelers met een herkenbare speelstijl waarin de mechaniek van het ‘theatermaken’ wordt blootgelegd. De Theatertroep gaat voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van theatermaken, nieuwe locaties om te spelen en nieuwe verbindingen met andere kunstdisciplines. Zij doorspit met regelmaat het rijke aanbod aan klassieke en moderne toneelliteratuur, maar duikt even gretig in de geschiedenis van de film, de beeldende kunst, het cabaret en de sketchshow en schrijft daarnaast zelf nieuw repertoire. Hun voorstelling 'Vaudeville' werd door de jury verkozen tot de meest karakteristieke voorstelling van de Parade 2015.

Het literaire tijdschrift DW B is een creatief laboratorium voor literatuur en de kruisbestuiving met beeldende kunst, fotografie, architectuur, theater … Het is oud van dagen, maar jong van geest, en verschijnt zowel op papier, als op het podium en het web. Door literatuur en andere kunsten met elkaar in contact te brengen, hoopt het tijdschrift elk van die kunsten tot een voortdurende staat van vernieuwing en verwondering te brengen.

Aanvang 20.30 deuren open 20.00
Entree 7 / 5 euro (met kortingspas)
Reserveren kan via de website van Perdu

vrijdag 16 oktober 2015

woensdag 21 okt. 2015: Multiple Adaptations

Van gedicht naar gedicht, van gedicht naar beeldende kunst

afbeelding: Ning Zhi
Dit programma is mede mogelijk gemaakt met steun van het VSBfonds.

Met: Maartje Smits, Sofie Sun & Yi Lai

Zes Chinese kunstenaars kozen zes Nederlandse dichters (H.H.ter Balkt, Hans Faverey, Chr.J. van Geel, Gerrit Kouwenaar, M. Vasalis en Ellen Warmond, in vertaling van Maghiel van Crevel en Ma Gaoming) als inspiratie voor even zoveel beeldende werken (schilderijen en tekeningen). Zes Nederlandse kunstenaars maakten zes monumentale werken, geïnspireerd door het werk van de bekende hedendaagse Chinese dichter Yu Jian. Ter gelegenheid van de gezamenlijk expositie van deze werken in SBK KNSM/ Bagagehal
( KNSM-laan 307-309) organiseert Perdu een avond onder de titel Multiple Adaptations: van gedicht naar gedicht, van gedicht naar beeldende kunst

Op deze avond onderzoekt Perdu het uitwisselingsproces tussen de geselecteerde Chinese en Nederlandse werken, tussen woord en beeld. De Chinese dichter Yi Lai maakt nieuwe poëzie op basis van de werken van de Chinese kunstenaars, vertaald door Geoffrey Smits. Dichter en visueel kunstenaar Maartje Smits maakt ook nieuw werk op basis van de tentoonstelling. Sinoloog Sofie Sun geeft een beschouwing over de receptie van hedendaagse Nederlandse poëzie in China en vice versa.

Yi Lai (pseudoniem van Zeng Wei; 1976, Zhijiang) heeft een bachelor in informatica en promoveerde in de vergelijkende literatuur en wereldliteratuur. Momenteel is hij verantwoordelijk voor het universiteitsblad van Central China University, zijn Alma Mater. Hij begon met publiceren tijdens zijn studentenjaren en was deel van een generatie die doorbrak via internet aan het begin van de jaren ’90. Hij verwierf nationale bekendheid en zijn werk verscheen regelmatig in de gedrukte en digitale media. Tien jaar geleden trok hij zich plotseling en vrijwillig terug van het internet en publiceerde uitsluitend in Pictographic, een kleine jaarlijkse uitgave die werd opgericht in Hubei en dat nog steeds bestaat met een groeiende nationale reputatie. Yi Lai is er van overtuigd dat goede poëzie geadresseerd is aan een kleine groep vrienden in plaats van een massapubliek. Pictographic ontstond dan ook vanuit een kleine groep bevriende dichters, die nog steeds regelmatig bij elkaar komen om elkaars werk te bekritiseren en daarvan jaarlijks een selectie publiceren. Pictographic verwijst naar een verlangen naar de oude tradities, aangezien de Chinese taal zich heeft ontwikkeld vanuit pictografische tekens. Desondanks is het werk van Yi Lai’s poetry alles behalve traditioneel. Hij maakt gebruik van de klassieke Chinese voorbeelden, maar voornamelijk om literaire conventies te bevragen en om kritiek te leveren op gevestigde ideeën.

Sofie Sun (1986) is literair vertaler en onderzoeker aan de Universiteit Leiden waar zij op dit moment haar proefschrift over Nederlandse literatuur in Chinese vertaling (1917-2010) afrondt. In 2014 verscheen van haar hand het boek Drugs for the mind: censorship in China.

Maartje Smits (1986) is dichter en beeldend kunstenaar. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Rietveldacademie en Design aan het Sandbergh Instituut.Haar debuutbundel Als je een meisje bent zal verschijnen bij De Harmonie.

Van 18 oktober tot 1 november 2015 zijn de werken van de Chinese en Nederlandse kunstenaars te zien in SBK Amsterdam KNSM. Op 18 november is er aldaar een feestelijke opening van de tentoonstelling met voordracht en performances van 15.00 tot 18.00

Deur open: 20:00, aanvang: 20:30
Entree: € 7/5 met kortingskaart
Reserveren kan via de website van Perdu

maandag 12 oktober 2015

Vrijdag 16 okt. 2015: Twee Dichters IV - Eva Gerlach & Hans Tentije

Met: Eva Gerlach & Hans Tentije

Twee stemmen, twee oeuvres, twee ritmes krijgen de tijd om tot klinken te komen. Een langdurige onderdompeling in de stroom van het werk van één dichter. En dan, na een pauze, nog eens. Na afloop van de voordrachten is er ruimte voor een nagesprek tussen beide dichters en met het publiek. In deze editie zullen Eva Gerlach en Hans Tentije uit hun werk voordragen.

Eva Gerlach (1948) is dichter en vertaler. Haar debuut Verder geen leed (1979) werd direct bekroond en in 2000 ontving ze de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Ook haar jeugdpoëzie werd lovend ontvangen: voor Hee meneer Eland (1998) kreeg ze de Zilveren Griffel en Nienke van Hichtumprijs. Begin 2015 verscheen in samenwerking met Sasja Jansen, Alledaagse ergernissen (poëzie en proza bij foto's van Bianca Sistermans) en binnenkort verschijnt Roodkapje verduisterd, poëzie van Eva Gerlach, Annemarie Estor en Piet Gerbrandy bij een reeks Roodkapje-schilderijen van Marianne Aartsen. In het voorjaar van 2016 zal de bundel Ontsnappingen verschijnen.

Hans Tentije (1944) is dichter en leerkracht. Hij debuteerde in 1975 met Alles is er. In 1979 ontving hij de Van der Hoogtprijs en de Herman Gorterprijs voor Wat ze zei en andere gedichten. In 2005 werd de bundel Deze oogopslag bekroond met de Guido Gezelleprijs van de stad Brugge. Zijn laatste publicaties zijn Als het ware (2010) en Gissingen, gebeurtenissen (2013). In november zal Hoe het komt verschijnen bij Uitgeverij De Harmonie.

Zaal open: 20:00, aanvang programma: 20:30
Entree: € 7/5 (met kortingskaart)
Reserveren kan via de website van Perdu

dinsdag 6 oktober 2015

Vrijdag 9 okt. 2015: Vers van het Mes XXXV

Met: Maaike de Wolf, Johan Reyniers, Anton Steen & Anna Mikhailova

Vers van het Mes is geen poetry slam, geen open podium, geen wedstrijd. De deelnemers Maaike de Wolf, Johan Reyniers en Anton Steen krijgen de tijd en de gelegenheid zich uitgebreid te presenteren. Dit doen ze middels poëzievoordrachten en het uitspreken van een poëtica over hun werk, het poëzielandschap en hoe ze zichzelf daarin zien. We besluiten de avond met een muzikaal optreden van Anna Mikhailova.

Anna Mikhailova is componist, theatermaker, organist en koto-speler. Ze studeerde in Moskou, maar woont en werkt tegenwoordig in Nederland. In haar werk, waarin momenteel opera's een hoofdrol spelen, is het werk van de Situationisten een belangrijke factor; zij waren de wegbereiders van de revolte in Parijs in 1968.
Johan Reyniers is een bekend figuur in de theaterwereld. Hij begon zijn loopbaan in 1993 als dramaturg en directeur van het Leuvense Klapstuk en heeft sindsdien een indrukwekkende carrière uitgebouwd in het Nederlandstalige culturele veld. Momenteel is hij hoofd dramaturgie bij Toneelgroep Amsterdam. Reyniers schrijft echter niet alleen toneelteksten. In 2009-2010 bracht hij samen met fotograaf Thierry Lewyllie in vijf afleveringen een fotoroman uit, Dansaertstraat. Ook is hij actief als dichter. Hij publiceerde in het verleden enkele gedichten in Yang, De Gids en DWB.
Anton Steen (Kortrijk, 1963) studeerde filosofie en werkte achtereenvolgens als postbode, bibliothecaris, informaticus en lobbyist. Hij schrijft poëzie en essays. Anton Steen publiceerde in Kluger Hans en Streven.
Maaike de Wolf studeerde aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en ontving in 2013 haar diploma in de afstudeerrichting poëzie. Ze schrijft gedichten, ultrakort proza en iets ertussenin. Eerder publiceerde ze poëzie in De Gids en Het Liegend Konijn.

Al sinds 2003 nodigt Perdu nog niet gedebuteerde dichters uit om uit eigen werk voor te dragen en te reflecteren op hun dichterschap. Dat gebeurt tijdens de programmareeks Vers van het Mes. Sinds de vijfentwintigste editie is deze serie een internationale reeks met afleveringen in Amsterdam en Gent, georganiseerd door Perdu, het Poëziecentrum en deBuren, ondersteund door de TaalUnie.

Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren kan via de website van Perdu

zondag 20 september 2015

donderdag 1 okt. - zaterdag 3 okt. 2015: Read my world 2015

Festival met grensverleggende literatuur - editie Zuidoost Azië
Locatie: Tolhuistuin Amsterdam 

Met: Kadek Krishna Adidharma, Seno Gumira Ajidarma, Peter van Dongen, Alfian Sa’at, Hilde Janssen, Omar Musa, Tash Aw, Farish A. Noor, Franca Treur, Xandra Schutte, Gustaaf Peek, Dyah Merta, Chris Keulemans & Matthijs Ponte

Read My World daagt Nederlandse en internationale auteurs uit het grensgebied van de literatuur met de (onderzoeks-) journalistiek op te zoeken. Het platform beziet jaarlijks een andere regio en vraagt aan lokale curatoren om schrijvers en dichters te introduceren die verhalen vertellen voorbij de vluchtige headlines waarin het nieuws ons doorgaans bereikt. Kom kijken en luisteren; laat je meevoeren op een ontdekkingstocht waarbij literaire verhalen en journalistieke vragen nieuwe zienswijzen bieden voor globale, maatschappelijke thema's. De derde editie van Read My World stelt de regio Zuidoost-Azië centraal en vindt plaats van 1 t/m 3 oktober 2015 in de Tolhuistuin in Amsterdam. 

Met ook: John Waromi, Dyah Merta, The Venopian Solitude, Laksmi Pamuntjak, Adidharma, Bernice Chauly, Adriaan van Dis, Marion Bloem, David van Reybrouck en vele vele anderen.

Zie voor volledige programma de website van Read My World.

Perdu organiseert dit jaar de volgende vijf programma's voor het festival:

On the move - Vrij 2 okt - 18:00 – 19:00
Schrijvers verplaatsen zich graag en veel: soms uit noodzaak, soms uit een verlangen naar nieuwe werelden en perspectieven. Ook diverse internationale gasten van Read My World leven momenteel niet in het land waar hun wortels liggen. Welke verantwoordelijkheid brengt deze mobiliteit voor auteurs met zich mee? En wat betekenen verplaatsingen voor hun werk? Een gesprek over de vrijheid en de verantwoordelijkheid van de ontheemde schrijver. Met: Omar Musa, Tash Aw, Farish A. Noor, Franca Treur, Xandra Schutte (moderator)

Toen & Nu - Vrij 2 okt - 19:00 - 20:00

Waar Indonesië steeds meer de confrontatie met haar recente verleden aan probeert te gaan, stelt Maleisië alles in het werk om haar geschiedenis te herschrijven in dienst van de huidige politiek. Hoe met de narratieven van een cultuur wordt omgegaan verschilt: sommige verhalen worden vergeten, terwijl andere juist worden opgepoetst. Wie bepaalt wat bewaard blijft en in welke vorm? Met: Kadek Krishna Adidharma, Seno Gumira Ajidarma, Peter van Dongen, Alfian Sa’at, Hilde Janssen (moderator)

Meet the authors: Ricardo Domeneck - Vrij 2 okt - 20:00 - 21:00 Verlangens naar de lichamen van zijn geliefden, het plezier van de taal en naar Brazilië, een land in opstand dat dichter Ricardo Domeneck opnieuw wil opbouwen. Domeneck, een van de nieuwe stemmen in de Braziliaanse poëzie, draagt voor uit zijn nieuwe dichtbundel Het verzamelde lichaam. Moderator: Frank Keizer.

No False Echoes - Za 3 okt 17:00 - 22:00

Hoe kun je als burger je stem verheffen? No False Echoes van kunstenaar Wendelien van Oldenborgh is een associatieve film over de vraag hoe open of gesloten het publieke debat gevoerd wordt in Nederland, het huidige Indonesië en voormalig Nederlands-Indië. Curator van het festival Kadek Krishna Adidharma reageert in een nagesprek, dat wordt geleid door Chris Keulemans.

Our Heroes - Za 3 okt - 19:00 - 20:00

Elk land heeft zijn literaire helden: ze vertellen het verhaal van een land en zetten zo een land op de kaart. Multatuli’s Max Havelaar wordt vaak aangehaald als hét boek dat het begin van het einde van het Nederlands kolonialisme in Indonesië inluidde. Kartini was een Javaanse prinses die schreef over de onderdrukte positie van de vrouw in Indië. Multatuli en Kartini worden door Gustaaf Peek en Dyah Merta (Indonesië) gelezen en met elkaar vergeleken. Met: Gustaaf Peek, Dyah Merta en Matthijs Ponte (moderator)

zaterdag 12 september 2015

zondag 20 sep. 2015: Maurice Ferares

een middag met poëzievoordracht, muziek en beschouwing

Met: Maurice Ferares, Dea Koert & Igor Cornelissen

Als onderduiker en verzetsman doorstond Maurice Ferares (1922) de oorlog. Zijn literaire werk is er veelal op gericht de herinnering te behouden aan het joods-proletarisch milieu van zijn afkomst. Met Violist in het verzet (1991) verwierf Ferares - na de oorlog musicus en socialistisch activist - een zekere bekendheid. Dit programma is gewijd aan Ferares' poëzie. Actrice Dea Koert zal onder begeleiding van violist Adriaan Stoet het werk van Ferares voordragen. Schrijver Igor Cornelissen, als geen ander een kenner van Ferares’ politieke omgeving, zal een gesproken portret van de schrijver en dichter verstrekken.

Deur open: 13:30 uur.
Aanvang: 14:00
Entree: € 7/5 (kortingspas)
Reserveren via de website van Perdu

woensdag 12 augustus 2015

Vrijdag 18 sep. 2015: Perdu Meet Met Twee Maten

Opening nieuwe seizoen

Met: Ellen Deckwitz, Hélène Gelèns, Rozalie Hirs, Paul Bogaert, Alfred Schaffer, Frank Keizer & Mathijs Tratsaert


In dit openingsprogramma van het nieuwe seizoen onderzoeken Perdu en Vlaams-Nederlands Huis deBuren de vraag: wat is experimentele poëzie vandaag? Dat doen we analoog aan Paul Rodenko's bloemlezing Met Twee Maten van vijftig jaar Nederlandse poëzie. Die bloemlezing bestaat uit drie delen: een deel met traditionele gedichten die, destijds al gecanoniseerd, als ‘goed’ werden beschouwd, een deel met experimentele gedichten, en middenin een essay over de vraag: wat is experimentele poëzie?

Wij vroegen zes dichters om twee gedichten te schrijven: een 'goed' gedicht en een experimenteel gedicht. Op deze avond zullen zij die voordragen en van een korte toelichting voorzien. Frank Keizer leest tussen de voordrachten door een lezing voor waarin hij Rodenko's vraag naar experimentele doortrekt naar de hedendaagse poëzie.

Met Ellen Deckwitz, Hélène Gelèns, Rozalie Hirs, Paul Bogaert, Alfred Schaffer (videobijdrage), Frank Keizer en Mathijs Tratsaert

In voorbereiding op de avond zal op www.besteburen.eu een essay verschijnen van de hand van Jeroen van Rooij over Rodenko's bloemlezing, meer specifiek over het statement dat hij daarin maakt dat de echte avant-gardistische voorlopers niet in Nederland te vinden zijn, maar dat Vlamingen als Gezelle, Van Ostaijen en Marnix Gijsen de experimentele traditie zijn begonnen.

Entree: 10 / 5 euro (met kortingspas)
Deur open: 20.00 uur
Reserveren kan via de website van Perdu

zondag 21 juni 2015

Vrij. 26 juni 2015: Onder Invloed

Literair programma over de rol van de roes in kunst en poëzie, gevolgd door:


Met: Hafid Bouazza, la Garçon, Marie Meeusen, Stephen Snelders, Claudia Zeller & The Lost Times

Baudelaire was lid van de Club de Hachichins, William Burroughs’ werk was er zonder heroïne niet geweest en Simon Vinkenoog was niet vies van hallucinogene drugs. Geestverruimende middelen zijn in de kunst- en literatuurgeschiedenis nooit ver weg. Ook Perdu sluit het jaar af onder invloed. Voorbij het cliché van de beschonken bohémien-dichter wordt de rol van drank en drugs in de geschiedenis van kunst, literatuur en cultuur onderzocht, en stellen we vragen als: wat kun je zeggen over verslaving als cultureel construct? Waar ligt de grens tussen een romantisch verlangen en een serieuze verslaving? Is verslaving een ziekte of is verslaafd zijn een identiteit? En hoe bepalen we eigenlijk wat een drug is en wat niet?

Hafid Bouazza draagt een bloemlezing uit de drugs- en drankliteratuur voor, Stephen Snelders vertelt meer over de geschiedenis van drugs in kunst en cultuur, Marie Meeusen spreekt over ayahuasca en Beat Poets en Claudia Zeller geeft een lezing over cocaïne als drugs van het expressionisme en het werk van Walter Rheiner.

Traditiegetrouw dansen we na het programma de nacht in, om de volgende morgen onze laatste roes van het seizoen uit te slapen. Er is live muziek van La Garçon, Janna Coomans zorgt voor Sleazy Pop Disco beats en gelegenheidscollectief The Lost Times draait de laatste plaatjes. Consumptie verplicht.
Hafid Bouazza is schrijver. Zijn debuutbundel De voeten van Abdullah (korte verhalen, 1996) werd bekroond met de E. du Perronprijs en met zijn roman Paravion (2004) won hij de Gouden Uil. In 2010 stelde Bouazza samen met Yves van Kempen de bloemlezing Roes samen, over drank en drugs in de kunst. Vorig jaar kwam zijn deels autobiografische roman Meriswin uit die gaat over een man die worstelt met een delirium na jarenlange alcoholverslaving.
La Garçon speelt indoctrinatie-R&B met een Gospel/Funk-slasaus en een zeer Fanatieke Frontman. De e.p. PiCk YoUr PoiSsoN! verscheen in 2014. Met: Bart Rijnink, Rory Ronde, Dionys Breukers, Milan Breukers, Nyncke Beekhuyzen en Eva Laurenssen.
Marie Meeusen (1981) is docent taal- en cultuurvakken aan de opleiding Communication & Multimedia Design Amsterdam. Ze is ex-redactielid van literair tijdschrift Kluger Hans. Haar werk verscheen in verschillende literaire tijdschriften, In haar vrije tijd vormen haar blog Huiverinkt en de literaire podia de voornaamste expressiemedia.
Stephen Snelders is historicus. Hij schrijft over het grensvlak tussen medische geschiedenis en cultuurgeschiedenis en publiceerde onder andere over LSD in Nederland en zeerovers in de Gouden Eeuw. Stephen is verbonden aan het Descartes Centre  voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie van de Universiteit Utrecht.
Claudia Zeller is literatuurwetenschapper. Ze studeerde af op de rol van literaire instanties in gentrificatieprocessen, doceert Nederlands aan de Université de Sorbonne in Parijs en was redacteur van Slang, Absint en Perdu. Ook schreef ze recensies voor Recensieweb.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 euro (programma en feest) / 3 euro (alleen feest, vanaf 22.30 uur)

Reserveren via website Perdu

dinsdag 16 juni 2015

zo 21 jun 2015: Plaats­poëtica - over ecopoëzie en countermapping

Dit is een middagprogramma

Met: a rawlings, Stephen Voyce & Coco Duivenvoorde

from a rawlings's Gibber

Canadese kunstenaar a rawlings presenteert haar transdisciplinaire ecopoëtica ‘Gibber’ en Stephen Voyce (University of Iowa) vertelt over countermapping. Kunstenaar Coco Duivenvoorde verkent het Laagland.

Dit programma is in het Engels. Klik hier voor de volledige Engelstalige aankondiging. This evening is in English. Click here for the complete announcement in English.

Deur open: 13.30 uur
Aanvang: 14.00 uur
Entree: € 7 / € 5 (met kortingspas)
Lunch: 13.00 uur (details zie onder)


Voor aanvang, om 13.00 uur is er een lunchbuffet. Wilt u mee-eten? Stuur dan bericht naar perdu@perdu.nl. Aanbevolen donatie: €3,50 - € 5.

vrijdag 12 juni 2015

di 16 jun 2015: Lev Rubinstein - Pionier van het Moskouse conceptualisme

Met: Nina Targan Mouravi, Michel Krielaars & Lev Rubinstein



Dinsdag 16 juni is de grote Russische dichter Lev Rubinstein te gast in Perdu. De dichter zal kort geïntroduceerd worden door Michel Krielaars. Vervolgens draagt Rubinstein voor uit eigen werk, afgewisseld door de Nederlandse vertalingen van Nina Targan Mouravi. Het programma wordt afgesloten met een gesprek tussen Rubinstein, Krielaars, Targan Mouravi en het publiek.

Lev Rubinstein is in Nederland op uitnodiging van Poetry International. Bezoek de website van Poetry voor meer informatie.

Lev Rubinstein (1947) is een van de grondleggers van het Moskou Conceptualisme. Geïnspireerd door zijn werk als bibliothecaris, schrijft hij poëzie op losse indexkaarten en maakt zo gedichten zonder vaste volgorde of lengte. Zijn poëzie werpt een ander licht op de complexe verhouding tussen de modernistische traditie, de officiële Sovjetideologie en 'Westerse' stromingen als postmodernisme en conceptualisme.
Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang Rusland-correspondent. Hij publiceerde enkele romans en in 2014 verscheen het succesvolle werk Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland.
Nina Targan Mouravi is vertaalster, voordrachtskunstenaar en portretschilder. Ze werd geboren in Georgië, groeide op in Moskou en kwam twintig jaar geleden naar Nederland. Ze vertaalde het werk van vele Russische dichters naar het Nederlands, waaronder Poesjkin, Achmatova, Mandelstam, en Pasternak.


Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
Reserveren via website Perdu

zaterdag 6 juni 2015

Vrij. 12 jun 2015: Radicaal Huishouden #4 De Dwars­straat

Perdu houdt huis in sociale conventies

Met: Lester Arias, Anne Becking, Nadia Bekkers, M. NourbeSe Philip, Annelein Pompe & Marwin Vos


In de reeks Radicaal Huishouden onderzoekt de redactie van Perdu bestaande verhoudingen. Hoe kunnen normen worden doorbroken en alternatieven worden vormgegeven in kunst, politiek en samenleving? Van persoonlijke relaties tot het samenleven in gezin, stad en Europa. Vanavond; het laatste en vierde deel van Radicaal Huishouden: De Dwarsstraat. Als Europa steeds meer op slot gaat, hoe stellen we ons dan een inclusieve maatschappij voor?


Wat betekent ons lichaam in de publieke ruimte van het huidige Europa? Hoe krijgt het betekenis, wordt het onderworpen aan normen, en is het een uitgangspunt voor verzet? In een stormachtig en technocratisch bestuurd Europa moeten deze vragen opnieuw gesteld worden. Deze situatie vormt niet alleen een risico voor de papierlozen in Europese steden of veelal onwelkome vluchtelingen aan de zuidelijke kusten. Het heeft ook verregaande consequenties voor degenen die het Europese burgerschap dragen.

We leven in een wirwar van stedelijke en institutionele infrastructuren. Hoe wegwijs of juist verdwaald te raken in deze vervreemdende Europese ruimte? We zoeken een dwarsstraat om te experimenteren met alternatieven, om de reductie van het lichamelijke te verkennen dan wel te voorkomen. Hoe kunnen de politieke processen tot processen van het hier en nu gemaakt worden? Hoe kunnen ze gekaapt en toegeëigend worden? Hoe denken we opnieuw na met en over de menselijke lichamen die we in onze ruimte ontmoeten?

De gedichten van Marwin Vos infiltreren op plekken waar niemand kijkt en verzamelen informatie. Haar poëzie laat door registratie verschillende vormen van wrijving in de ruimte zien. Vos haar gedichten zullen door Anne Becking voorgedragen worden. Nadia Bekkers en Lester Arias zullen het stuk Ah, Ha! opvoeren dat een kritische verkenning van verschillende ruimten (naast thuis bijvoorbeeld de werkvloer van Albert Heijn) is waarin de verhouding van realiteit en illusie, de onmogelijkheden en kansen van hun sociaaleconomische standpunt centraal staan. De Canadese dichteres M. NourbeSe Philip zal in een skypebijdrage een deel van haar lange gedicht Zong! (2008) voordragen dat een kritiek is op een besluit uit 1781 om honderdvijftig slaven te vermoorden om verzekeringsgeld te innen. Zong! is een lamento dat niet alleen deze kwestie ethisch verkent, maar ook poëticaal, ‘haunting the spaces of forgetting and mourning the forgotten.’ Annelein Pompe maakte een film (Passage Voor de Zon) over een nachtwinkel in Gent. Hierin legt ze haar persoonlijke verhaal naast de verhalen die zich ontvouwen in de nachtwinkel. Hij die overdag droomt wanneer zij een plek zoekt op het toneel van de stad. Ze besluit hem te volgen in zijn slaap.

Lester Arias is kunstenaar, acteur en danser. Hij maakt kostuums en doet visagie. Zijn werk bestaat uit video's, sounds en grafisch design. Al deze vormen en ervaringen probeert hij te integereren in verschillende politiek geladen en esthetische fascinaties, kunstwerken en samenwerkingen.
Anne Becking (1983) is dichter en redacteur bij Perdu. Zij publiceerde in 2014 het chapbook het omgekeerde van een pose dat verscheen bij Halverwege Chapbooks.
Nadia Bekkers aka MC Mustaj aka Aguila Vortex is muzikant, componist, performer en choreografe. Als MC Mustaj rapt ze regelmatig. Ze is derdejaarsstudent aan het SNDO waar ze onder andere de werken LIFE IS A JOKE THAT IS NOT REALLY A JOKE, 8 PIANOS en JIXLA maakte.
M. NourbeSe Philip (1947) is dichter, essayist, romancier, toneelschrijfster en advocaat. Ze publiceerde in de afgelopen decennia onder meer vier poëziebundels, een roman en drie essaybundels. Haar meest recente werk is Zong! ‘which explodes the legal archive as it relates to slavery’, zoals NourbeSe het zelf omschrijft. Voor haar werk heeft ze vele prijzen ontvangen, zoals de Pushcart Prize (1981) en de Lawrence Foundation Prize (1994).
Annelein Pompe (1988) woont en werkt in Gent. Zij schrijft (dieren)verhalen en portretteert fictieve eenden. Afgelopen jaar gaf zij samen met Caroline Ruijgrok schrijfworkshops. Daarnaast werkt zij als projectioniste in Art-Cinema Offoff waar zij dit jaar haar eerste documentaire vertoonde. Zij studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
Marwin Vos is dichter en kunstenaar. Ze publiceerde naast haar recente bundel Oorlogspaarden tot in de buitenwijken (2015) ook Zij is niet vast, zij is veranderbaar (2006). Haar werk verscheen onder meer in De Gids, nY en op Samplekanon. Op marwinvos.nl is haar werk te zien en te lezen.

Deur open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 7/€ 5
Reserveren via website Perdu

vrijdag 29 mei 2015

Vrijdag 5 jun. 2015: De Dictator

Perdu onderzoekt de verhouding tussen literatuur en autoritaire macht

Met: Antoine de Kom & Matthijs Ponte


De verkiezingswinst van Desi Bouterse in Suriname is voor Perdu de aanleiding voor dit programma De Dictator. Antoine de Kom spreekt op vrijdag 5 juni in Perdu over zijn werk in verband met de Surinaamse politiek.

Heeft de naam van Desi Delano Bouterse een plaats in de poëzie? Na de overweldigende winst van Bouterse’s Nationale Democratische Partij bij de verkiezingen in Suriname, afgelopen maandag, wil Perdu de vraag naar de verhouding tussen poëzie en politiek concretiseren. Antoine de Kom reflecteert aan de hand van zijn poëtisch oeuvre op deze vraag in verband met de politieke situatie in Suriname. Welke poëticale problemen werpt de machtsuitoefening in Suriname voor hem op? De Kom is een dichter wiens werk – in bundels als Tropen (1991), De kilte in Brasilia (1995), Chocoladetranen (2004) en het meest recent het met de VSB-poëzieprijs bekroonde Ritmisch zonder string (2013) – veelal in het teken staat van het displacement tussen Nederland en Suriname.

Nederland is het geboorteland van De Kom. Zijn herkomst is Surinaams. De schrijver van Wij slaven van Suriname is zijn grootvader, Anton de Kom, die tegen de wil van zijn kleinzoon in door het regime van Bouterse als anti-koloniaal activist wordt gecanoniseerd. Dichter en activist Matthijs Ponte zal De Kom naar aanleiding van zijn lezing een interview afnemen. Ponte is mededirecteur van het poëziefestival Read My World, dat in 2014 aan de Caribische literatuur was gewijd.

Aanvang: 20:30 uur
Deur open: 20:00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via de website van Perdu

dinsdag 26 mei 2015

Vrijdag 29 mei 2015: Presentatie Terras #8

Met: Laurens van Krevelen, Guido Snel, Emilia Menkveld & Ton Naaijkens



Tussen nationale taal en minderheidstaal, tussen landen, tussen rede en waanzin: tijdschrift Terras wijdt nummer #8 Door de nacht, aan de grensovergang. Laurens van Krevelen, die voor deze editie van Terras nieuwe gedichten van Breyten Breytenbach vertaalde, spreekt over de verhouding van de dichter tot het Afrikaans en het nieuwe Zuid-Afrika. Guido Snel bespreekt het essay ‘Motor’ van Herta Müller in verband met het ruimtebesef in de Midden-Europese literatuur. Van de vele studenten aan de Utrechtse opleiding voor literair vertalen die aan het nummer bijdragen, spreekt Emilia Menkveld over haar werk aan Marisa Madieri’s ‘Herinneringen aan een exodus’, notities uit Fiume, het huidige Rijeka dat na de Tweede Wereldoorlog plots overging van Italië naar Joegoslavië, waarna de Italiaanse inwoners de stad moesten verlaten. Veel van die Italiaanse vluchtelingen (onder wie Marisa Madieri en haar familie) werden opgevangen in Triëst.

Aanvang: 20:30
Deur open: 20:00
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren via de website van Perdu

vrijdag 15 mei 2015

Vrijdag 22 mei 2015: Radicaal Huishouden # 3 - Het Huishoud­boekje

Perdu houdt huis in sociale conventies

Met: Han van der Vegt, Koen Haegens, Anja Eleveld & Pieter Hilhorst

Perdu vervolgt de reeks Radicaal Huishouden met het programma Het Huishoudboekje over alternatieve ideeën aangaande arbeid, inkomen en economie. Het programma staat in het teken van de vraag of het verband tussen werk en inkomen in de nabije toekomst houdbaar is. Hoe gaan we in onze huidige samenleving om met arbeid, de verdeling van geld en de restanten van onze verzorgingsstaat? Is ieder werk beter dan werkloosheid? En het onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, ongeacht werk of opleiding, is dat een verre droom of een werkelijk denkbare voorziening, die ons zou emanciperen van de strijd om het bestaan?


Anja Eleveld, rechtsfilosoof aan de VU, en Koen Haegens, journalist van De Groene Amsterdammer, reflecteren op bovenstaande vragen en gaan gedurende de avond met elkaar in gesprek, onder leiding van Pieter Hilhorst. Han van de Vegt schrijft nieuw werk waarin hij de mogelijkheden van fictie aanwendt om onze al dan niet glansrijke toekomst te verbeelden. 

Anja Eleveld werkt sinds september 2012 als postdoc onderzoeker en docent bij de sectie sociaal recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 2006 tot 2012 was Anja Eleveld verbonden aan de Universiteit Leiden waar zij in 2012 promoveerde op een interdisciplinair onderzoek naar veranderingen in het Nederlandse socialezekerheidsrecht. Zij is geïnteresseerd in de invoering van het basisinkomen en heeft zitting in de Commissie van aanbeveling en onderzoek basisinkomen.

Koen Haegens is economisch redacteur van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde hij politicologie in Leiden en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef artikelen over uiteenlopende onderwerpen, van het financiële systeem en de veranderende arbeidsmarkt tot tijd verprutsen en de castinggeneratie. Als correspondent in Berlijn berichtte hij jarenlang voor De Groene en andere media over de wederopstanding van Duitsland en de oplaaiende eurocrisis. In 2012 verscheen bij uitgeverij Ambo zijn boek Neem de tijd, een zoektocht naar de wortels van het haastige nieuwe Nederland. Op dit moment werkt hij aan een nieuw boek.

Pieter Hilhorst is een Nederlands politicus, politicoloog, programmamaker en publicist. Als Vara-ombudsman kwam hij op voor mensen die in conflict kwamen met de overheid en vechtte hij tegen bureaucratische onverschilligheid en politieke verstarring. Van november 2012 tot en met maart 2014 was hij wethouder van financiën, onderwijs en jeugdzorg van Amsterdam.

Han van der Vegt is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Van der Vegt schrijft met name lange, verhalende gedichten. De grootste bekendheid heeft hij gekregen met Exorbitans, een sciencefictiongedicht over het gelijknamige ruimteschip, dat zowel in boekvorm (2006) als in de vorm van een ruimteopera op cd (in samenwerking met Jan Frans van Dijkhuizen, 2010) is verschenen. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

deur open: 20:00 uur
aanvang: 20:30 uur
entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
reserveren via Perdu

woensdag 13 mei 2015

Vrijdag 15 mei 2015: I.M. HH ter Balkt

Over en met de poëzie van H.H. ter Balkt

Met: Geert Buelens, Piet Gerbrandy, Maarten van der Graaff, Eva Gerlach, Maartje Smits & Mustafa Stitou

Op 9 maart jongstleden overleed dichter H.H. ter Balkt (1938 – 2015). In 1969 debuteerde hij als Habakuk II de Balker met Boerengedichten; vijfenveertig jaar later, in 2014, werd zijn poëzie verzameld in Hee hoor mij ho simultaan op de brandtorens. Maar liefst 1800 pagina’s sprankelende en diverse poëzie liet hij na: over het landleven, de stad, vaderlandse geschiedenis, McDonald’s en Ötziman. Zijn oeuvre is meermaals bekroond met belangrijke prijzen, zoals de Constantijn Huygensprijs (1998) en de P.C. Hooftprijs (2003).


Op deze avond eren zes dichters Ter Balkt met een voordracht van een persoonlijke selectie uit de verzamelde gedichten. Twee van hen, Geert Buelens en Piet Gerbrandy, verzorgen daarnaast ieder een lezing waarin zij verschillende aspecten van Ter Balkts oeuvre belichten. Daarnaast wordt de korte film ‘Weemoed en tieren’, die Barbara den Uyl over Ter Balkt maakte, vertoond. Wil Hansen, de bezorger van Ter Balkts verzameld werk, leidt de avond in.

    MIDDAG

    Bevend schrijf ik
    in vervreemd schrift
    scheve letters
    op dit wit papier.
    In de haard gloeit vuur.
    De klok vreet wreed de uren.

    Ik schrijf maar
    en schrijf,
    en word langzaam ontbonden
    in inkt en papier.

(Uit: Elektronen, 1953 - 1954)

Met dank aan De Bezige Bij die exemplaren van de verzamelde gedichten beschikbaar stelde aan de deelnemers. 

Geert Buelens (1971) is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Zijn meest recente bundel Thuis (2014) werd genomineerd voor de Herman de Conickprijs. In zijn onderzoek richt Buelens zich op de wisselwerking tussen literatuur en samenleving. Hij publiceerde uitvoerig over Paul van Ostaijen, avant-gardepoëzie, nationalisme, en poëzie uit de Eerste Wereldoorlog.

    Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus en poëziecriticus. Hij publiceerde een tiental dichtbundels, waarvan de laatste, Vlinderslag. Een beurtzang in 2013 verscheen. In 2009 promoveerde hij op het werk van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink met het boek De gong en de rookberg. Gerbrandy doceert klassiek en middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en vertaalde Quintilianus’ De opleiding tot redenaar uit het Latijn. 

Maarten van der Graaff (1987) is dichter en redacteur van het online tijdschrift Samplekanon. Zijn debuutbundel Vluchtautogedichten (2013) waarin Ter Balkt samen met andere literaire vaders figureert, werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Dood werk, zijn tweede bundel, verschijnt dit voorjaar bij Atlas Contact. 

Eva Gerlach (1948) is dichter en vertaler. Haar debuut Verder geen leed (1979) werd direct bekroond en in 2000 ontving ze de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre. Ook haar jeugdpoëzie werd lovend ontvangen: voor Hee meneer Eland (1998) kreeg ze de Zilveren Griffel en Nienke van Hichtumprijs. Haar meest recente werk is het jeugdboek Overhoop (2013). 

Maartje Smits (1986) is dichter, beeldend kunstenaar en adjunct-hoofdredacteur van online magazine Hard//Hoofd. Ze studeerde Beeld & Taal aan de Rietveldacademie en Design aan het Sandbergh Instituut. Haar debuutbundel Als je een meisje bent zal verschijnen bij De Harmonie. 

Mustafa Stitou (1974) debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen. In 1998 verscheen een tweede bundel, Mijn gedichten. Het Scapino Ballet Rotterdam voerde een choreografie uit van Nanine Linning, op basis van enkele gedichten van Stitou. Varkensroze anzichten (2004) werd bekroond met de VSB Poëzieprijs.

Deur open: 20:00
Aanvang: 20:30
Entree: 7/5
Reserveren: Perdu

vrijdag 8 mei 2015

Woensdag 13 mei 2015: Preview Read My World 2015

over literatuur uit Zuidoost-Azië

Met: Chris Keulemans, Bernice Chauly & Kadek Krishna Adidharma


Read My World is het internationale literatuurfestival van Amsterdam. Voorbij de waan van de dag onderzoekt Read My World de grens tussen literatuur en journalistiek, tussen hier en daar – en vestigt de aandacht op alles ertussen. De eerstvolgende editie is op 1, 2 en 3 oktober 2015 in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord en heeft speciale aandacht voor journalistiek, literatuur en verhalen uit Zuidoost Azië.

Op 13 mei maken Bernice Chauly, schrijfster afkomstig uit Maleisië en Kadek Krishna Adidharma, blogger en vertaler uit Bali/Indonesië bekend welke namen er op de festivalshortlist van Read My World staan en wie er tijdens het festival van 1 t/m 3 oktober 2015 komen optreden. In een gesprek met moderator Chris Keulemans gaan zij tijdens de preview in op de totstandkoming van het programma en lichten zij hun selectie van auteurs, bloggers, spoken word artists en journalisten toe. Ook gaan Chauly en Krishna Adidharma in op de rol van literatuur in een regio die doorgaans buiten het Europese blikveld blijft. Wat zijn urgente thema’s voor een hedendaagse generatie auteurs/kunstenaars en hoe verhoudt hun werk zich tot een actualiteit van toenemende censuur (Maleisië) en groeiende openheid (Indonesië)?

Lees meer over Bernice Chauly en Kadek Krishna Adidharma op de website van Read My World.

Read My World komt voort uit een samenwerking van Perdu, SLAA en School der Poëzie.

Locatie: Tolhuistuin, Tuinhuis, Tuinhuisweg 1
Toegang gratis

dinsdag 5 mei 2015

Vrijdag 8 mei 2015: Radicaal Huishouden # 2 - De Spelbreker

Perdu houdt huis in sociale conventies.

Met: Maaike Meijer, Quinsy Gario, Chris Kraus, Joop Visser & Jessica van Noord

Wat gebeurt er wanneer schrijvers, kunstenaars en dichters spreken over onderwerpen die anderen liever stilhouden? Wat voor effect heeft deze houding op hun werk? Is de positie van spelbreker een strategie om jezelf uit een minderheidspositie te manoeuvreren? Of is het juist een strategie die resulteert in een minderheidspositie? Op deze avond spreken we met en over spelbrekers.


De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor de romans van de Amerikaanse kunstenares Chris Kraus, zoals I Love Dick en Torpor. Eerstgenoemde verschijnt, bijna twintig jaar na het origineel, binnenkort in het Nederlands. Haar werk scheert langs het confessionele en wordt vaak weggezet als hysterisch en té biografisch. In haar werk fileert Kraus genadeloos de positie van de vrouw binnen zowel de kunstwereld als in persoonlijke relaties. Voor deze avond levert ze een videobijdrage aan waarin ze dieper ingaat op de dichteres Hannah Weiner, de scheiding tussen het privé- en het publieke domein en de wijdverbreide verwachting dat (vrouwelijke) kunstenaars zich aantrekkelijk presenteren in hun werk en daarbuiten.

Literatuurwetenschapper Maaike Meijer spreekt over spelbrekers in het literaire veld. Een bekend voorbeeld is de dichter Emily Dickinson wiens keuze om weinig direct sociaal contact aan te gaan lang is geïnterpreteerd als een terugtrekken uit de wereld en wiens poëzie eveneens op die manier geïnterpreteerd is. Ook andere schrijvers hebben dergelijke 'terugtrekkende' bewegingen gemaakt - of maken die, zoals M. Vasalis, Marie Kessels, Elena Ferrante, of Fritzi Harmsen van Beek. Wat is het effect van deze weigering zich te mengen in het literaire establishment op de vorm en receptie van hun werk? Het accent ligt in deze lezing op het werk van de multikunstenaar F. Harmsen van Beek

Kunstenaar en dichter Quinsy Gario wordt door veel mensen gezien als de persoon die eigenhandig het fijne familiefeest van Sinterklaas heeft verpest; als spelbreker pur sang. Maar als spelbreker heeft hij eindelijk de hoognodige publieke discussie over racisme in Nederland op gang weten te brengen. Minder aandacht is er voor het feit dat Gario het aanzwengelen van deze discussie altijd als onderdeel van zijn kunstpraktijk heeft beschouwd, en dat hij al jaren onder het pseudoniem T. Martinus als dichter actief is. Op deze avond presenteert hij een aantal van zijn nieuwe gedichten en spreekt hij een kleine poëtica uit.

Joop Visser
kunnen we misschien wel de eerste protestzanger van Nederland noemen. Maar zoals het een spelbreker betaamt is zijn werk nooit helemaal in een genre te plaatsen. In 1961 begon hij met bijtende, maar vooral dromerige liedjes onder de naam Jaap Fischer. Uit afkeer voor zijn groeiende populariteit stopte hij in 1964 om vanaf 1976 opnieuw te beginnen onder de naam Joop Visser. Bekende titels van hem zijn "De Volkskrant is een kutkrant" en "Heineken is een harddrugdealer" Te zwartgallig en sarcastisch om echt een hele generatie te veroveren, vond zijn werk sindsdien een kleine maar trouwe aanhang. Daarnaast houdt Visser alles in eigen hand; zijn muziek komt uit in eigen beheer. Sinds 2004 vormt hij een zangduo met Jessica Noord en op deze avond zullen zij samen bekende en minder bekende nummers uit hun repertoire ten gehore brengen.

De reeks Radicaal Huishouden biedt een dwars zicht op bestaande verhoudingen. Hoe kunnen normen worden doorbroken en alternatieven worden vormgegeven in kunst, politiek en samenleving? Van persoonlijke relaties tot het samenleven in gezin, stad en Europa. Hoe richt je een huishouden in als de vierentwintiguurseconomie constante inzetbaarheid van je verlangt? Hoe kunnen spelbrekers de regels van de kunst veranderen? En als Europa steeds meer op slot gaat, hoe stellen we ons dan een inclusieve maatschappij voor? We nodigen dichters, kunstenaars, activisten en filosofen uit om samen nieuwe vormen te verkennen.


Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via de website van Perdu

vrijdag 24 april 2015

maandag 4 mei 2015: Theater na de dam

Het onderzoek/tussen licht en donker

Barbaren & Co leest als toneelformatie al tien jaar theaterteksten na de jaarlijkse Dodenherdenking. Dit jaar lezen ze scènes uit de reconstructie van het Auschwitzproces Het onderzoek van Peter Weiss en Willem Mengelberg – tussen licht en donker van Martin van Amerongen en Philo Bregstein.

Zaal open: 20.30
Entree: 10 euro /5 euro (kortingskaart)


Vrijdag 1 mei 2015: Arbeid en Literatuur II

r
Over arbeid, cultuur en cognitief kapitalisme: herwaardering van de arbeider als politiek subject, nieuwe poëzie voor 1 mei en arbeid in recente Nederlandse romans.

Met: Joost de Bloois, Frank Keizer, Marion Prinse & Roel Smeets

De idee van een collectieve arbeidersgeschiedenis verdwijnt steeds sneller om vanaf de jaren '70 plaats te maken voor ideeën van individualiteit en identiteit. In plaats van nostalgisch te worden onderzoeken we in Perdu 1 mei van de toekomst.

Joost de Bloois zal spreken over de herwaardering van de arbeider als politiek subject in het werk van Alain Badiou en Sylvain Lazarus. Frank Keizer dicht over de 1 meiviering van de toekomst. Marion Prinse en Roel Smeets presenteren de eerste resultaten van hun onderzoek naar de sociaal economische achtergrond van personages in en auteurs van hedendaagse Nederlandse romans. Waar verdienen Nederlandse romanpersonages nu eigenlijk hun geld mee? En wat zegt dat over Nederland buiten de fictie?

Gedurende de avond dragen redactieleden verschillende fragmenten en gedichtenrond het thema voor. Vorig jaar organiseerde Perdu op 18 april een eerste programma over arbeid en poëzie met Geert Buelens, Sven Vitse en Maarten van der Graaff.

Joost de Bloois is filosoof. Hij doceert aan de opleidingen Literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertaalde en bezorgde werk van de filosofen Alain Badiou en Jean-Luc Nancy in het Nederlands. De Bloois richt zich in zijn onderzoek op de raakvlakken tussen kunst en politiek en publiceerde o.a. over Post-autonomia en precariteit.

Frank Keizer is dichter, vertaler en criticus. In 2012 verscheen zijn chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Uitgeverij Stanza. Hij is medeoprichter van het online no budget tijdschrift Samplekanon en vertaalde de bundel Rampensuites van Rob Halpern (met Samuel Vriezen). Onlangs verscheen zijn tweede chapbook: Mijn eigen problemen.

Marion Prinse en Roel Smeets zijn researchmasterstudenten Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Onder leiding van Saskia Pieterse voeren zij onderzoek uit naar de sociaaleconomische achtergrond van personages en auteurs in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Voor hun onderzoek maken ze gebruik van de ongeveer 170 romans die door uitgeverijen zijn ingezonden voor de Libris Literatuurprijs 2012.

Aanvang: 20:30
Zaal open: 20:00
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren via de website van Perdu

zondag 19 april 2015

vrijdag 24 apr. 2015: Het klemmende landschap van Hugo Claus

‘Vrij is de zanger niet’: Claus als ontsnappingskunstenaar

Met: Paul Claes, Johan Velter & Saskia de Jong

In de tegenstelling tussen vrijheidsdrang en determinatie vat Paul Claes het werk van Hugo Claus. Als een thema waarop Claus eindeloos zal blijven variëren ontdekt Claes in de vroege poëzie de in de beklemming van het landschap of het lichaam weerhouden vlucht. Op deze avond zal Claes demonsteren hoe deze paradox de poëtica van Claus bepaalt. Het is een voornaam thema in zijn recent bij Huis Clos verschenen studie Meester Claus (2015), die tegelijk een hommage is. Uitgever en blogger Johan Velter bespreekt onder titel Hugo Claus en het meesterwerk de gespletenheid tussen drift en intelligentie, die hij als fundamenteel voor het werk van de kunstenaar beschouwt. Dichter Saskia de Jong reageert met nieuwe poëzie op het door Claes waargenomen beklemmingsthema in het dichtwerk van de jonge Claus.
 Paul Claes (1943) – Schrijver, dichter, vertaler, essayist, als classicus hoofddocent aan de KU Leuven. Zijn proefschrift uit 1981 De mot zit in de mythe over de antieke elementen in het werk van Hugo Claus was lange tijd bepalend voor de intertekstuele gerichtheid van de Clausstudie. Verdere boeken van Claes over Claus zijn Claus-reading (1984) en Claus Quadrifrons. Vier gezichten van een dichter (1987). Het dit voorjaar verschenen Meester Claus is zijn meest recente publicatie over de schrijver en dichter.
Johan Velter (1956) – Uitgever bij de uitgeverij voor bibliofiele boeken Druksel. Op zijn weblog schrijft Velter vaak en grondig, behalve over boekverzorging en het bibliotheekwezen, over het werk van Hugo Claus.
Saskia de Jong (1973) – Publiceerde bij uitgeverij Prometheus de gedichtenbundels zoekt vaas (2004) en resistent (2006). Recent schreef zij de tekst voor het muziektheaterstuk Tulpmania dat in april zijn première beleeft. 

Aanvang: 20.30 uur
Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren via de website van Perdu

maandag 13 april 2015

Vrijdag 17 april: De Lezer XI - Het omgekeerde dichtersinter­view

Lieke Marsman interviewt haar lezer Maria Barnas; Maud Vanhauwaert haar lezer Bram Ieven

De lezer is een serie vraaggesprekken tussen een dichter en een geoefende lezer, met een bijzonder kenmerk: het is de dichter die de vragen stelt over zijn eigen werk en de lezer die daarop antwoordt. Dat levert spannende gesprekken op met een soms verrassend poëticaal resultaat. Nieuwe inzichten ontstaan, zowel bij het publiek als bij de dichters zelf. Grenzen worden afgetast: tussen een dichter en zijn werk, tussen lezer en dichter, tussen lezer en gedicht.

Deze aflevering interviewt Lieke Marsman haar lezer Maria Barnas, zelf ook dichter, over haar tweede bundel De eerste letter. Maud Vanhauwaert voelt literatuurwetenschapper Bram Ieven aan de tand over Wij zijn evenwijdig, haar meest recente bundel.

Maria Barnas (1973) is schrijver en beeldend kunstenaar. In 2013 verscheen haar derde poëziebundel Jaja de oerknal, die werd bekroond met de Anna Bijns Prijs. Met haar poëziedebuut Twee zonnen (De Arbeiderspers, 2003) won ze de C. Buddingh’-prijs 2004. Daarnaast schreef ze de romans Engelen van ijs (1997) en De Baadster (2000) en publiceert ze regelmatig over kunst en cultuur in o.a. De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en De Gids.

Bram Ieven (1979) is literatuurwetenschapper en filosoof. Hij doceerde aan verschillende kunstacademies in België en Nederland, aan de Universiteit van Utrecht (2007-2013) en aan de Universiteit van California Santa Barbara (2011). Inmiddels is hij als universitair docent verbonden aan de opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit van Leiden en bereidt hij een boekpublicatie over De Stijl voor.


Lieke Marsman (1990) is dichter. In 2014 verscheen haar tweede bundel De eerste letter bij Uitgeverij van Oorschot. Met haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud (2010) won ze de Lucy B en C.W van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Buddingh'-prijs 2011. Haar tweede bundel is al even jubelend ontvangen in de pers. Ook is ze redacteur van Tirade.

Maud Vanhauwaert (1984) is dichter en tekstperformer. Ze won verschillende Poetry Slam-prijzen en in 2011 verscheen haar goed ontvangen debuutbundel Ik ben mogelijk bij uitgeverij Querido. Haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig (2014) is genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2015. Maud is redacteur van Dietsche Warande & Belfort.

Aanvang: 20.30 uur

Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)
Reserveren via de website van Perdu

maandag 6 april 2015

Donderdag 9 apr. 2015 én maandag 13 april: De groene kamer #3 - William Congreve

Met: Han van der Vegt, De Theatertroep, Barbaren & co, Maatschappij Discordia & 't Barre Land

Gezien de lengte van het stuk wordt de gespeelde lezing en gelezen speeltekst (met toelichtingen en korte vraaggesprekken) over twee avonden verspreid: donderdag 9 april het eerste deel, maandag 13 april het tweede deel.

De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve. De nieuwe vertalingen worden aan het publiek gepresenteerd onder de overkoepelende titel De groene kamer.

In februari is met veel succes het toneelwerk van Gertrude Stein ten gehore gebracht. In maart brachten we Michael Kramer van de Duitse auteur Gerhart Hauptmann op het toneel. In april staat Love for Love (1695) centraal, een stuk dat Congreve schreef voor de opening van het theater Lincoln's Inn Fields, een tennishal geconfisqueerd door een troep toneelspelers die het beroemde Drury Lane de rug toekeerde vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Het stuk wordt daarmee gezien als het eerste toneelwerk voor de vlakke vloer.

Nadat in het post-Shakespeare Engeland alle theaters op last van de zwarte-kousen-politici van Oliver Cromwell c.s. tussen 1642 en 1660 gesloten waren geweest, vond op de Londense plankieren een wedergeboorte plaats van de komedie, middels de zogenoemde Restoration Comedy (1660-1710) . Van dat genre was Congreve een eloquent schrijver, misschien wel de grootste van zijn tijd. Maatschappij Discordia en ’t Barre Land hebben in 1999 diens kroonstuk The Way of the World (1700) op de planken gebracht. Nu is het tijd voor zijn in Engeland meest gevierde, althans meest populaire stuk, Love for Love, waarmee in 1695 de moordende concurrentie begon tussen de ensembles die speelden op West End in die dagen, in de schouwburgen aan Druly Lane en Dorset Gardens. Love for Love (door Han van der Vegt vertaald als De carrousel der liefde) is een flitsende komedie van knechten en meesters, van schuldeisers, leningen en erfenissen, van pikante seksuele roddels en chantage, van beroepsouwehoeren en zelfbenoemde grapjassen, kortom: een familie-soap en comedy of excellent wit inéén.


Te zien en te horen krijgt U toneelspelers van De Theatertroep, ’t Barre Land, Maatschappij Discordia en Barbaren & Co, afgewisseld met gesprekken met Han van der Vegt over de achtergronden van de tekst. Het toneelwerk wordt wederom uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.


Han van der Vegt
is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

Barbaren & Co is een groep toneelspelers, theatermakers en dramaturgen onder leiding van Jaïr Stranders en Loek Zonneveld die een rijke ervaring in toneellezingen hebben.

De Theatertroep is een toneelgezelschap met een sterke literaire interesse en tekstgerichte inslag, gespecialiseerd in het maken en spelen van ‘instant’-toneelavonden.

De redactie van De groene kamer wordt gevoerd door Czeslaw de Wijs (’t Barre Land) en Marije Koens (Perdu en Read My World).

De groene kamer wordt ondersteund door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via website van Perdu

vrijdag 27 maart 2015

Vrijdag 3 apr. 2015: Radicaal Huishouden #1 - De Vriend

Perdu houdt huis in sociale conventies

Met: Johan Hartle, Celine Condorelli, Marjolijn van Heemstra & Piet Joostens

Perdu start een vierdelige programmareeks die een dwars zicht biedt op bestaande verhoudingen. Hoe kunnen normen worden doorbroken en alternatieven worden vormgegeven in kunst, politiek en samenleving? Van persoonlijke relaties tot het samenleven in gezin, stad en Europa. Hoe richt je een huishouden in als de vierentwintiguurseconomie constante inzetbaarheid van je verlangt? Hoe kunnen spelbrekers de regels van de kunst veranderen? En als Europa steeds meer op slot gaat, hoe stellen we ons dan een inclusieve maatschappij voor? We nodigen dichters, kunstenaars, activisten en filosofen uit om samen nieuwe vormen te verkennen.

Radicaal huishouden # 1 De Vriend

Aristoteles maakte onderscheid tussen drie vormen van vriendschap: die voor het plezier, voor het nut en de vriendschap zonder bijbedoelingen, die bij hem het hoogst in aanzien staat. Maar passen alle vriendschappen wel in die definitie? Waar plaatsen we bijvoorbeeld friends with benefits, vriendschappen tussen generaties en tussen mannen en vrouwen? En waarom is het vanzelfsprekend dat de man of vrouw met wie je getrouwd bent beslissingen mag nemen als je in het ziekenhuis ligt, maar je goede vriend niet? Van Bert en Ernie tot vage Facebook-vrienden: op deze avond onderzoeken we met dichters, denkers en het publiek zelf de vele mogelijkheden van de minst geregelde van alle relaties.

Johan Hartle laat zien hoe filosofen door de eeuwen heen over vriendschap hebben nagedacht en vraagt zich af hoe we het denken over vriendschap kunnen uitbreiden. Marjolein van Heemstra vertelt over haar zwerftocht langs haar Facebookvrienden: wie zijn al deze mensen? Met Piet Joostens spreken we uitgebreid over zijn essay Over de vriend, een fascinerend overzicht van de figuur van de vriend in literatuur en kunst. 

Marjolein van Heemstra maakt zowel poëzie, proza als toneel. Ze is als toneelmaker verbonden aan het Ro Theater. Haar bundel Als Mozes had doorgevraagd (2010) verscheen bij De Bezige Bij. 

Johan Hartle is als universitair docent filosofie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is geïnteresseerd in de dwarsverbanden tussen politiek en esthetica. Met kunstenaar Celine Condorelli onderhield hij een uitwisseling over de grenzen van het discours over vriendschap. 

Piet Joostens is essayist en vertaler. Hij schreef het lange essay Over de vriend (2012) waarin hij op zoek gaat naar de figuur van de vriend in literatuur, filosofie en cultuur. Hij vertaalde poëzie en proza uit Frans, Engels en Italiaans. Ook is hij als programmeur verbonden aan het Brusselse literatuurhuis Passa Porta.

Deur open: 20:00
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren via de website van Perdu

Vrijdag 27 mrt. 2015: Zo honen honing­protocollen

Met: Miek Zwamborn, Monika Rinck, Erik Lindner & Lucas Hüsgen

Monika Rinck is de nieuwe koningin van de moderne Duitse poëzie. Het hoogtepunt in haar oeuvre vormen de Honigprotokolle (2012), een bundel waarin zij al het buitensporige in de taal, alle dubbele betekenissen naarstig adopteert en voortdurend op zoek gaat naar tegenstellingen.

De bundel verschijnt deze maand tweetalig onder de titel Honingprotocollen in vertaling van Miek Zwamborn, uitgegeven door Perdu, Poëziecentrum en Terras. In het programma van vanavond introduceert schrijver en recensent Erik Lindner het werk van Rinck, Monika Rinck en Miek Zwamborn dragen voor en muziek uit de bundel wordt ten gehore gebracht.

Vertaler, dichter en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn noemt Rincks werk buitengewoon gelaagd: ‘ze gaat uit van misverstanden en laat betekenissen tegen elkaar inzoemen. Haar regels houden elkaar als het ware voor de gek, maar blijven bijeen als de raten waarin honing wordt verzameld. Rincks schrijven vaart op intellect en tegelijk op haar enorme beeldende vermogen. Zij trekt scenes op uit een zinnelijk vocabulaire dat alle kanten op kan bewegen en tegelijk neerdaalt in een hechte en compacte vorm. Binnen haar poëzie vormen romantiek, animisme, de liefde en populaire cultuur het onderwerp. Achter deze thema’s gaan filosofische en linguïstische vraagstukken schuil. De protocollen klinken alsof een stem bevelen uitdeelt. De dichtregels zelf zijn de bijenzwermen. Er zwermt iets van de tijdgeest door deze rijke en aantrekkelijke bundel.’

Honingprotocollen, maart 2015. Ca. 160 blz. €19,90, ISBN 978-90-5188-100-4,
Perdu, Poeziecentrum en Terras.

Lucas Hüsgen (1960) is schrijver, dichter en vertaler. Hij schreef onder meer Deze rouwmoedige schoonheid (poëzie, 2005), Wat een romantische droom (essays, 2007), Plooierijen van geschik (roman, 2007) en De windbel (roman, 2012). Zijn essaybundel Nazi te Venlo (2011) werd bekroond met de J. Greshoff-prijs.

Erik Lindner (1968) debuteerde in 1996 met zijn dichtbundel Tramontane, gevolgd door Tong en trede (2000), Tafel (2004), Terrein (2010), de roman Naar Whitebridge (2013) en in december 2014 verscheen de bundel Acedia. In Duitse vertaling van Rosemarie Still verscheen Nach Akedia (Matthes & Seitz Berlin, 2013), in Italiaanse vertaling van Pierluigi Lanfranchi verscheen Fermate Provvisoria (CFR edizioni, 2013). Erik Lindner is redacteur van de tijdschriften Revisor en Terras.

Monika Rinck (1969) studeerde religiewetenschappen, geschiedenis en Duitse literatuur in Bochum, Berlijn en Yale. Rincks werk wordt tot de top van de hedendaagse Duitse poëzie gerekend. Zij won tal van literaire prijzen, daaronder de Peter-Huchel-Preis. Rinck is ook werkzaam als essayiste en als vertaalster. Zij is lid van de actiegroep ‘Das Lemma’ en actrice in de fictieve docu-soap Le Pingpong d’Amour. Publicaties o.a.: Verzückte Distanzen (2004); Ah, das Love-Ding (2006); zum fernbleiben der umarmung (2007); Helle Verwirrung / Rincks Ding- & Tierleben (2009) en Honigprotokolle (2012).

Miek Zwamborn (1974) is schrijver, beeldend kunstenaar en redacteur van literair tijdschrift Terras. Tot eind juni is zij gastschrijver voor het Gemeentemuseum Den Haag waar zij werkt aan een tentoonstelling en boek getiteld Getemde hemel. Zij publiceerde de romans Oploper (2000), Valllend Hout (2004), de dichtbundel Het krieken van sepia (2008) en de roman De duimsprong (2013). Van de Zwitserse schrijver Arno Camenisch vertaalde ze de Sez Ner-trilogie. www.miekzwamborn.nl.

aanvang: 20.30 uur, deur open: 20.00 uur
entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
Reserveren via de website van Perdu

donderdag 19 maart 2015

Vrijdag 20 mrt. 2015: Twee dichters III - Sasja Janssen & Nachoem M. Wijnberg

Met Sasja Janssen & Nachoem M. Wijnberg

Twee stemmen, twee oeuvres, twee ritmes krijgen de tijd om tot klinken te komen. Een langdurige onderdompeling in de stroom van het werk van één dichter. En dan, na een pauze, nog eens. Na afloop van de voordrachten is er ruimte voor een nagesprek tussen beide dichters en met het publiek. In deze editie zullen Sasja Janssen en Nachoem M. Wijnberg uit hun werk voordragen.


Sasja Janssen (1968) is dichter en schrijver van romans en verhalen. Ze debuteerde in 1999 in De Revisor met een fragment uit De brieven, een ongepubliceerde novelle van haar hand. In 2001 verscheen de roman De kamerling, gevolgd door Teresa zegt in 2005. Vanaf 2006 schreef zij voornamelijk gedichten, gebundeld in het in 2007 verschenen debuut Papaver. In 2010 verscheen Wie wij schuilen (genomineerd voor de Jo Peters poëzieprijs). In april van 2014 verscheen haar bundel Ik trek mijn species aan, genomineerd voor de VSB poëzieprijs.


Nachoem M. Wijnberg (1961) studeerde Rechten en Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1990 aan de Rotterdam School of Management en werd in 2001 benoemd tot hoogleraar Industriële Economie en organisatie aan Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2005 werkt hij aan de Universiteit van Amsterdam. Wijnberg is dichter en romanschrijver. Hij schreef vier romans (meest recent: De opvolging, 2005) en dertien dichtbundels. De eerste tien werden verzameld in Uit tien. Daarna verschenen nog Liedjes, dat werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzie Prijs, Het leven van, dat de VSB Poëzieprijs kreeg toebedeeld, Divan van Ghalib, waaraan de Gedichtendagprijs toeviel, Als ik als eerste aankom en Nog een grap. Poëzie van Wijnberg verscheen in het Italiaans en in het Engels (Advance Payment, vertaald door David Colmer). Binnen enkele weken verschijnt zijn roman Alle collega's dood (Van Gennep), in de herfst van 2015 zal een nieuwe dichtbundel verschijnen, Van groot belang (AtlasContact).

Aanvang: 20.30 uur
Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)
Reserveren kan via de website van Perdu

dinsdag 10 maart 2015

Vrijdag 13 mrt. 2015: De Receptie X - Een avond gewijd aan Ademgebed (2014) van dichter en muzikant Martijn Teerlinck.

Met: Maarten van der Graaff, Dirk Vis & Yvo Sprey

De receptie is een terugkerend programma waarin de redactie van Perdu de aandacht wil vestigen op een enkele dichtbundel. Op deze avonden wordt de bundel in kwestie vanuit verschillende posities benaderd: door collega-dichters, door critici en essayisten, door filosofen en wetenschappers, door beeldend kunstenaars en componisten - het is maar waar het onderhavig werk om vraagt.

Gebrek aan publieke aandacht voor bijzondere dichtbundels vormde een belangrijke reden voor het ontstaan van de programmareeks. Aan aandacht heeft Teerlinck post mortem geen gebrek. Nadat bleek dat de nationaal kampioen Poetryslam van 2010 ook de muzikant achter het pseudoniem The Child of Lov was, werd er in de landelijke en internationale pers uitvoerig bij zijn dood stilgestaan. En afgelopen jaar verschenen er in de landelijke kranten besprekingen van zijn postume debuut, dat in Lebowski Publishers alsnog een uitgever vond. Omdat er een tragische biografie voorhanden was, hielden de recensies veelal het midden tussen een necrologie en een kritiek van het werk en werden inhoudelijke observaties gedaan vanuit een medisch-pathologische lectuur; Ademgebed als een bundel over een lichaam dat het begeeft.

In de tiende editie van het programma De Receptie stellen we nadrukkelijk het werk zelf centraal. Veel van de gedichten in Ademgebed hebben een bijzonder ritme en vragen om voordracht, maar het is ook een hermetische bundel met duistere plaatsen die om uitleg vragen. Op deze avond wordt in beide behoeften voorzien. Er is ruimte voor uitgebreide voordracht en in drie bijdragen komen lyrische, ritmische en religieuze aspecten van het werk aan bod.

Dirk Vis is schrijver, docent, beeldend kunstenaar en redacteur bij De Gids. Hij studeerde Beeld & Taal aan de Rietveld Academie en Design aan het Sandberg Instituut. Hij schreef onder andere artikelen voor De Groene Amsterdammer en Hard//hoofd. Veel van zijn werk is digitaal, zo maakte hij samen met K. Michel een aantal bewegende gedichten. Op deze avond zal hij kort spreken en presenteert hij nieuw werk naar aanleiding van de bundel van Teerlinck.

Maarten van der Graaff won de C. Buddingh’-Prijs voor het beste Nederlandstalige debuut voor zijn bundel Vluchtautogedichten (2013). Eerder droeg hij als eerbetoon Teerlincks gedicht ‘Vondsten’ voor op Perdu’s poëtendiner, terug te lezen op het mede door Van der Graaff opgerichte online literair tijdschrift Samplekanon. Van der Graaff, die is opgeleid als religiewetenschapper zal de bundel vanuit die discipline belichten. Iconografie, esthetica en spiritualiteit in de moderne kunst en literatuur behoren tot zijn interessegebieden.

Yvo Sprey is graphic designer en muzikant. Hij won samen met Job Wouters de Dutch Design Award 2010. Hij is ook de zanger van de in Amsterdam gevestigde band Supercity die sinds 2007 vanuit een combinatie van desert blues, americana, mariachi en nog veel meer op een geheel eigen, bezwerende manier optredens verzorgt. Met de leadgitarist Vicente Pino speelt hij een set naar aanleiding van Ademgebed.

Aanvang: 20.30 uur
Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)
Reserveren kan via de website van Perdu

donderdag 5 maart 2015

Dinsdag 10 mrt. en maandag 16 mrt. 2015: De groene kamer #2 - Gerhart Hauptmann

Met: Erik Bindervoet, Barbaren & co en De Theatertroep

De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve. De nieuwe vertalingen worden aan het publiek gepresenteerd onder de overkoepelende titel De groene kamer.

In februari is met veel succes het toneelwerk van Gertrude Stein ten gehore gebracht. In maart brengen we Michael Kramer van de Duitse auteur Gerhart Hauptmann op het toneel. Dit drama uit 1900 - ooit vertaald door de jonge James Joyce en geweigerd door W.B. Yeats voor diens Irish Literary Theatre vanwege de slechte kwaliteit van de vertaling - verschijnt voor het eerst in het Nederlands in de vertaling van Erik Bindervoet.

De tekst wordt op 10 maart gelezen door de Barbaren & co. De lezing wordt afgewisseld met gesprekken met Erik Bindervoet over de achtergronden van de tekst. De Theatertroep verzorgt op 16 maart de eerste enscenering van de tekst. Het toneelwerk wordt wederom uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.
Over de reeks:
De groene kamer verwijst naar de toneeltraditie van de Green Room: ruimte achter of naast het toneel waar tijdens de voorstellingen ontmoetingen plaatsvonden tussen de toneelspelers en een aantal gefortuneerde toeschouwers.
De groene kamer wordt ondersteund door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De redactie van De groene kamer wordt gevoerd door Czeslaw de Wijs (’t Barre Land) en Marije Koens (Perdu en Read My World).

Deelnemerslijst:
Anneke Brassinga is dichter, prozaïst, essayist en vertaler. Haar is de P.C. Hooft-prijs 2015 toegekend voor haar poëzie-oeuvre van vijfhonderd bladzijden. In 2014 verscheen haar laatste bundel Het wederkerige.

Erik Bindervoet is schilder, dichter, toneelschrijver en vormt samen met Robbert-Jan Henkes een vertalersduo. Zij zijn bekend van hun vertalingen van o.a. James Joyce, Bob Dylan en Shakespaere.

Han van der Vegt is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

Barbaren & co is een groep toneelspelers, theatermakers en dramaturgen onder leiding van Jaïr Stranders en Loek Zonneveld die een rijke ervaring in toneellezingen hebben.

De Theatertroep is een toneelgezelschap met een sterke literaire interesse en tekstgerichte inslag, gespecialiseerd in het maken en spelen van ‘instant’-toneelavonden.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via de website van Perdu