donderdag 5 maart 2015

Dinsdag 10 mrt. en maandag 16 mrt. 2015: De groene kamer #2 - Gerhart Hauptmann

Met: Erik Bindervoet, Barbaren & co en De Theatertroep

De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve. De nieuwe vertalingen worden aan het publiek gepresenteerd onder de overkoepelende titel De groene kamer.

In februari is met veel succes het toneelwerk van Gertrude Stein ten gehore gebracht. In maart brengen we Michael Kramer van de Duitse auteur Gerhart Hauptmann op het toneel. Dit drama uit 1900 - ooit vertaald door de jonge James Joyce en geweigerd door W.B. Yeats voor diens Irish Literary Theatre vanwege de slechte kwaliteit van de vertaling - verschijnt voor het eerst in het Nederlands in de vertaling van Erik Bindervoet.

De tekst wordt op 10 maart gelezen door de Barbaren & co. De lezing wordt afgewisseld met gesprekken met Erik Bindervoet over de achtergronden van de tekst. De Theatertroep verzorgt op 16 maart de eerste enscenering van de tekst. Het toneelwerk wordt wederom uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.
Over de reeks:
De groene kamer verwijst naar de toneeltraditie van de Green Room: ruimte achter of naast het toneel waar tijdens de voorstellingen ontmoetingen plaatsvonden tussen de toneelspelers en een aantal gefortuneerde toeschouwers.
De groene kamer wordt ondersteund door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De redactie van De groene kamer wordt gevoerd door Czeslaw de Wijs (’t Barre Land) en Marije Koens (Perdu en Read My World).

Deelnemerslijst:
Anneke Brassinga is dichter, prozaïst, essayist en vertaler. Haar is de P.C. Hooft-prijs 2015 toegekend voor haar poëzie-oeuvre van vijfhonderd bladzijden. In 2014 verscheen haar laatste bundel Het wederkerige.

Erik Bindervoet is schilder, dichter, toneelschrijver en vormt samen met Robbert-Jan Henkes een vertalersduo. Zij zijn bekend van hun vertalingen van o.a. James Joyce, Bob Dylan en Shakespaere.

Han van der Vegt is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

Barbaren & co is een groep toneelspelers, theatermakers en dramaturgen onder leiding van Jaïr Stranders en Loek Zonneveld die een rijke ervaring in toneellezingen hebben.

De Theatertroep is een toneelgezelschap met een sterke literaire interesse en tekstgerichte inslag, gespecialiseerd in het maken en spelen van ‘instant’-toneelavonden.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via de website van Perdu

Geen opmerkingen: