maandag 13 april 2015

Vrijdag 17 april: De Lezer XI - Het omgekeerde dichtersinter­view

Lieke Marsman interviewt haar lezer Maria Barnas; Maud Vanhauwaert haar lezer Bram Ieven

De lezer is een serie vraaggesprekken tussen een dichter en een geoefende lezer, met een bijzonder kenmerk: het is de dichter die de vragen stelt over zijn eigen werk en de lezer die daarop antwoordt. Dat levert spannende gesprekken op met een soms verrassend poëticaal resultaat. Nieuwe inzichten ontstaan, zowel bij het publiek als bij de dichters zelf. Grenzen worden afgetast: tussen een dichter en zijn werk, tussen lezer en dichter, tussen lezer en gedicht.

Deze aflevering interviewt Lieke Marsman haar lezer Maria Barnas, zelf ook dichter, over haar tweede bundel De eerste letter. Maud Vanhauwaert voelt literatuurwetenschapper Bram Ieven aan de tand over Wij zijn evenwijdig, haar meest recente bundel.

Maria Barnas (1973) is schrijver en beeldend kunstenaar. In 2013 verscheen haar derde poëziebundel Jaja de oerknal, die werd bekroond met de Anna Bijns Prijs. Met haar poëziedebuut Twee zonnen (De Arbeiderspers, 2003) won ze de C. Buddingh’-prijs 2004. Daarnaast schreef ze de romans Engelen van ijs (1997) en De Baadster (2000) en publiceert ze regelmatig over kunst en cultuur in o.a. De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en De Gids.

Bram Ieven (1979) is literatuurwetenschapper en filosoof. Hij doceerde aan verschillende kunstacademies in België en Nederland, aan de Universiteit van Utrecht (2007-2013) en aan de Universiteit van California Santa Barbara (2011). Inmiddels is hij als universitair docent verbonden aan de opleiding Nederlandse taal en cultuur van de Universiteit van Leiden en bereidt hij een boekpublicatie over De Stijl voor.


Lieke Marsman (1990) is dichter. In 2014 verscheen haar tweede bundel De eerste letter bij Uitgeverij van Oorschot. Met haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud (2010) won ze de Lucy B en C.W van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Buddingh'-prijs 2011. Haar tweede bundel is al even jubelend ontvangen in de pers. Ook is ze redacteur van Tirade.

Maud Vanhauwaert (1984) is dichter en tekstperformer. Ze won verschillende Poetry Slam-prijzen en in 2011 verscheen haar goed ontvangen debuutbundel Ik ben mogelijk bij uitgeverij Querido. Haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig (2014) is genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2015. Maud is redacteur van Dietsche Warande & Belfort.

Aanvang: 20.30 uur

Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)
Reserveren via de website van Perdu

Geen opmerkingen: