vrijdag 15 mei 2015

Vrijdag 22 mei 2015: Radicaal Huishouden # 3 - Het Huishoud­boekje

Perdu houdt huis in sociale conventies

Met: Han van der Vegt, Koen Haegens, Anja Eleveld & Pieter Hilhorst

Perdu vervolgt de reeks Radicaal Huishouden met het programma Het Huishoudboekje over alternatieve ideeën aangaande arbeid, inkomen en economie. Het programma staat in het teken van de vraag of het verband tussen werk en inkomen in de nabije toekomst houdbaar is. Hoe gaan we in onze huidige samenleving om met arbeid, de verdeling van geld en de restanten van onze verzorgingsstaat? Is ieder werk beter dan werkloosheid? En het onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen, ongeacht werk of opleiding, is dat een verre droom of een werkelijk denkbare voorziening, die ons zou emanciperen van de strijd om het bestaan?


Anja Eleveld, rechtsfilosoof aan de VU, en Koen Haegens, journalist van De Groene Amsterdammer, reflecteren op bovenstaande vragen en gaan gedurende de avond met elkaar in gesprek, onder leiding van Pieter Hilhorst. Han van de Vegt schrijft nieuw werk waarin hij de mogelijkheden van fictie aanwendt om onze al dan niet glansrijke toekomst te verbeelden. 

Anja Eleveld werkt sinds september 2012 als postdoc onderzoeker en docent bij de sectie sociaal recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van 2006 tot 2012 was Anja Eleveld verbonden aan de Universiteit Leiden waar zij in 2012 promoveerde op een interdisciplinair onderzoek naar veranderingen in het Nederlandse socialezekerheidsrecht. Zij is geïnteresseerd in de invoering van het basisinkomen en heeft zitting in de Commissie van aanbeveling en onderzoek basisinkomen.

Koen Haegens is economisch redacteur van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde hij politicologie in Leiden en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef artikelen over uiteenlopende onderwerpen, van het financiële systeem en de veranderende arbeidsmarkt tot tijd verprutsen en de castinggeneratie. Als correspondent in Berlijn berichtte hij jarenlang voor De Groene en andere media over de wederopstanding van Duitsland en de oplaaiende eurocrisis. In 2012 verscheen bij uitgeverij Ambo zijn boek Neem de tijd, een zoektocht naar de wortels van het haastige nieuwe Nederland. Op dit moment werkt hij aan een nieuw boek.

Pieter Hilhorst is een Nederlands politicus, politicoloog, programmamaker en publicist. Als Vara-ombudsman kwam hij op voor mensen die in conflict kwamen met de overheid en vechtte hij tegen bureaucratische onverschilligheid en politieke verstarring. Van november 2012 tot en met maart 2014 was hij wethouder van financiën, onderwijs en jeugdzorg van Amsterdam.

Han van der Vegt is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Van der Vegt schrijft met name lange, verhalende gedichten. De grootste bekendheid heeft hij gekregen met Exorbitans, een sciencefictiongedicht over het gelijknamige ruimteschip, dat zowel in boekvorm (2006) als in de vorm van een ruimteopera op cd (in samenwerking met Jan Frans van Dijkhuizen, 2010) is verschenen. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

deur open: 20:00 uur
aanvang: 20:30 uur
entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
reserveren via Perdu

Geen opmerkingen: