maandag 6 april 2015

Donderdag 9 apr. 2015 én maandag 13 april: De groene kamer #3 - William Congreve

Met: Han van der Vegt, De Theatertroep, Barbaren & co, Maatschappij Discordia & 't Barre Land

Gezien de lengte van het stuk wordt de gespeelde lezing en gelezen speeltekst (met toelichtingen en korte vraaggesprekken) over twee avonden verspreid: donderdag 9 april het eerste deel, maandag 13 april het tweede deel.

De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve. De nieuwe vertalingen worden aan het publiek gepresenteerd onder de overkoepelende titel De groene kamer.

In februari is met veel succes het toneelwerk van Gertrude Stein ten gehore gebracht. In maart brachten we Michael Kramer van de Duitse auteur Gerhart Hauptmann op het toneel. In april staat Love for Love (1695) centraal, een stuk dat Congreve schreef voor de opening van het theater Lincoln's Inn Fields, een tennishal geconfisqueerd door een troep toneelspelers die het beroemde Drury Lane de rug toekeerde vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Het stuk wordt daarmee gezien als het eerste toneelwerk voor de vlakke vloer.

Nadat in het post-Shakespeare Engeland alle theaters op last van de zwarte-kousen-politici van Oliver Cromwell c.s. tussen 1642 en 1660 gesloten waren geweest, vond op de Londense plankieren een wedergeboorte plaats van de komedie, middels de zogenoemde Restoration Comedy (1660-1710) . Van dat genre was Congreve een eloquent schrijver, misschien wel de grootste van zijn tijd. Maatschappij Discordia en ’t Barre Land hebben in 1999 diens kroonstuk The Way of the World (1700) op de planken gebracht. Nu is het tijd voor zijn in Engeland meest gevierde, althans meest populaire stuk, Love for Love, waarmee in 1695 de moordende concurrentie begon tussen de ensembles die speelden op West End in die dagen, in de schouwburgen aan Druly Lane en Dorset Gardens. Love for Love (door Han van der Vegt vertaald als De carrousel der liefde) is een flitsende komedie van knechten en meesters, van schuldeisers, leningen en erfenissen, van pikante seksuele roddels en chantage, van beroepsouwehoeren en zelfbenoemde grapjassen, kortom: een familie-soap en comedy of excellent wit inéén.


Te zien en te horen krijgt U toneelspelers van De Theatertroep, ’t Barre Land, Maatschappij Discordia en Barbaren & Co, afgewisseld met gesprekken met Han van der Vegt over de achtergronden van de tekst. Het toneelwerk wordt wederom uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.


Han van der Vegt
is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

Barbaren & Co is een groep toneelspelers, theatermakers en dramaturgen onder leiding van Jaïr Stranders en Loek Zonneveld die een rijke ervaring in toneellezingen hebben.

De Theatertroep is een toneelgezelschap met een sterke literaire interesse en tekstgerichte inslag, gespecialiseerd in het maken en spelen van ‘instant’-toneelavonden.

De redactie van De groene kamer wordt gevoerd door Czeslaw de Wijs (’t Barre Land) en Marije Koens (Perdu en Read My World).

De groene kamer wordt ondersteund door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via website van Perdu

Geen opmerkingen: