vrijdag 24 april 2015

Vrijdag 1 mei 2015: Arbeid en Literatuur II

r
Over arbeid, cultuur en cognitief kapitalisme: herwaardering van de arbeider als politiek subject, nieuwe poëzie voor 1 mei en arbeid in recente Nederlandse romans.

Met: Joost de Bloois, Frank Keizer, Marion Prinse & Roel Smeets

De idee van een collectieve arbeidersgeschiedenis verdwijnt steeds sneller om vanaf de jaren '70 plaats te maken voor ideeën van individualiteit en identiteit. In plaats van nostalgisch te worden onderzoeken we in Perdu 1 mei van de toekomst.

Joost de Bloois zal spreken over de herwaardering van de arbeider als politiek subject in het werk van Alain Badiou en Sylvain Lazarus. Frank Keizer dicht over de 1 meiviering van de toekomst. Marion Prinse en Roel Smeets presenteren de eerste resultaten van hun onderzoek naar de sociaal economische achtergrond van personages in en auteurs van hedendaagse Nederlandse romans. Waar verdienen Nederlandse romanpersonages nu eigenlijk hun geld mee? En wat zegt dat over Nederland buiten de fictie?

Gedurende de avond dragen redactieleden verschillende fragmenten en gedichtenrond het thema voor. Vorig jaar organiseerde Perdu op 18 april een eerste programma over arbeid en poëzie met Geert Buelens, Sven Vitse en Maarten van der Graaff.

Joost de Bloois is filosoof. Hij doceert aan de opleidingen Literatuurwetenschap en Cultural Analysis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij vertaalde en bezorgde werk van de filosofen Alain Badiou en Jean-Luc Nancy in het Nederlands. De Bloois richt zich in zijn onderzoek op de raakvlakken tussen kunst en politiek en publiceerde o.a. over Post-autonomia en precariteit.

Frank Keizer is dichter, vertaler en criticus. In 2012 verscheen zijn chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen bij Uitgeverij Stanza. Hij is medeoprichter van het online no budget tijdschrift Samplekanon en vertaalde de bundel Rampensuites van Rob Halpern (met Samuel Vriezen). Onlangs verscheen zijn tweede chapbook: Mijn eigen problemen.

Marion Prinse en Roel Smeets zijn researchmasterstudenten Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Onder leiding van Saskia Pieterse voeren zij onderzoek uit naar de sociaaleconomische achtergrond van personages en auteurs in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Voor hun onderzoek maken ze gebruik van de ongeveer 170 romans die door uitgeverijen zijn ingezonden voor de Libris Literatuurprijs 2012.

Aanvang: 20:30
Zaal open: 20:00
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren via de website van Perdu

Geen opmerkingen: