woensdag 21 oktober 2015

Vrijdag 30 okt. 2015: Onmogelijke scenario's

Hoe onmogelijk is onmogelijk? Verschillende schrijvers schreven in opdracht van tijdschrift DW B een onmogelijk scenario, de Theatertroep voert ze in Perdu op deze avond uit.

Met: Maud Vanhauwaert, Dick Tuinder & De Theatertroep

Wanneer noemen we een scenario 'onmogelijk'? Als een scenario onmogelijk blijkt te zijn, is dat dan een reden om het af te schrijven? Moet er geen vrijplaats komen in onze literatuur, een toevluchtsoord voor alle scenario's die nooit de werkelijkheid kunnen halen? Gedreven door die vragen vroeg Maud Vanhauwaert voor het nieuwe nummer van de DW B (Vlaams tijdschrift voor literatuur) enkele schrijvers om een onmogelijk scenario te schrijven. Ze kregen de vrijheid om zowel het begrip 'scenario' als 'onmogelijk' op een hoogst eigen manier te interpreteren. Ze gaf hun ook een aantal regels mee die ze naar hartenlust konden hanteren, parodiëren of negeren. De opdracht genereerde heel verschillende teksten.

Deze avond gaat toneelgezelschap De Theatertroep de uitdaging aan twee onmogelijke scenario’s toch uit te voeren.

Dick Tuinder leidt de avond uitgebreid in, na afloop is er een gesprek geleid door Maud Vanhauwaert. 

Dick Tuinder is een Nederlands beeldend kunstenaar, schrijver en filmregisseur. Hij studeerde in 1988 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In 1991 was hij een van de oprichters van de videokunstenaarsgroep Park4DTV waarin hij actief bleef tot op heden. Zijn laatste lange film ‘Afscheid van de maan’, een ‘’hippe komedie over de jaren 70’’ werd genomineerd voor de Tiger Award op het Internationaal Film Festival Rotterdam in 2014.

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. Haar debuutbundel Ik ben mogelijk verscheen in 2011 bij Querido en kreeg de Vrouw Debuut Prijs. In 2014 verscheen Wij zijn evenwijdig. Daarmee won ze de Publieksprijs van de Herman De Coninckwedstrijd voor het mooiste gedicht. Maud werd finalist van het Wereldkampioenschap Poetry Slam (2012) en van het Leids Cabaret Festival (2014). Maud behaalde een masterdiploma Taal-en Letterkunde (aan de UA) en een masterdiploma Drama aan het Conservatorium van Antwerpen, waar ze nu zelf docent is. Ze is kernredacteur van het literaire Nederlandstalige tijdschrift Dietsche Warande & Belfort (DW B), en verzorgt vaak presentaties en workshops op maat. In januari ging Maud in première met haar eerste avondvullende solo-voorstelling 'Het is de moeite'.

De Theatertroep is een collectief van tien toneelspelers met een herkenbare speelstijl waarin de mechaniek van het ‘theatermaken’ wordt blootgelegd. De Theatertroep gaat voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van theatermaken, nieuwe locaties om te spelen en nieuwe verbindingen met andere kunstdisciplines. Zij doorspit met regelmaat het rijke aanbod aan klassieke en moderne toneelliteratuur, maar duikt even gretig in de geschiedenis van de film, de beeldende kunst, het cabaret en de sketchshow en schrijft daarnaast zelf nieuw repertoire. Hun voorstelling 'Vaudeville' werd door de jury verkozen tot de meest karakteristieke voorstelling van de Parade 2015.

Het literaire tijdschrift DW B is een creatief laboratorium voor literatuur en de kruisbestuiving met beeldende kunst, fotografie, architectuur, theater … Het is oud van dagen, maar jong van geest, en verschijnt zowel op papier, als op het podium en het web. Door literatuur en andere kunsten met elkaar in contact te brengen, hoopt het tijdschrift elk van die kunsten tot een voortdurende staat van vernieuwing en verwondering te brengen.

Aanvang 20.30 deuren open 20.00
Entree 7 / 5 euro (met kortingspas)
Reserveren kan via de website van Perdu

Geen opmerkingen: