zondag 21 juni 2015

Vrij. 26 juni 2015: Onder Invloed

Literair programma over de rol van de roes in kunst en poëzie, gevolgd door:


Met: Hafid Bouazza, la Garçon, Marie Meeusen, Stephen Snelders, Claudia Zeller & The Lost Times

Baudelaire was lid van de Club de Hachichins, William Burroughs’ werk was er zonder heroïne niet geweest en Simon Vinkenoog was niet vies van hallucinogene drugs. Geestverruimende middelen zijn in de kunst- en literatuurgeschiedenis nooit ver weg. Ook Perdu sluit het jaar af onder invloed. Voorbij het cliché van de beschonken bohémien-dichter wordt de rol van drank en drugs in de geschiedenis van kunst, literatuur en cultuur onderzocht, en stellen we vragen als: wat kun je zeggen over verslaving als cultureel construct? Waar ligt de grens tussen een romantisch verlangen en een serieuze verslaving? Is verslaving een ziekte of is verslaafd zijn een identiteit? En hoe bepalen we eigenlijk wat een drug is en wat niet?

Hafid Bouazza draagt een bloemlezing uit de drugs- en drankliteratuur voor, Stephen Snelders vertelt meer over de geschiedenis van drugs in kunst en cultuur, Marie Meeusen spreekt over ayahuasca en Beat Poets en Claudia Zeller geeft een lezing over cocaïne als drugs van het expressionisme en het werk van Walter Rheiner.

Traditiegetrouw dansen we na het programma de nacht in, om de volgende morgen onze laatste roes van het seizoen uit te slapen. Er is live muziek van La Garçon, Janna Coomans zorgt voor Sleazy Pop Disco beats en gelegenheidscollectief The Lost Times draait de laatste plaatjes. Consumptie verplicht.
Hafid Bouazza is schrijver. Zijn debuutbundel De voeten van Abdullah (korte verhalen, 1996) werd bekroond met de E. du Perronprijs en met zijn roman Paravion (2004) won hij de Gouden Uil. In 2010 stelde Bouazza samen met Yves van Kempen de bloemlezing Roes samen, over drank en drugs in de kunst. Vorig jaar kwam zijn deels autobiografische roman Meriswin uit die gaat over een man die worstelt met een delirium na jarenlange alcoholverslaving.
La Garçon speelt indoctrinatie-R&B met een Gospel/Funk-slasaus en een zeer Fanatieke Frontman. De e.p. PiCk YoUr PoiSsoN! verscheen in 2014. Met: Bart Rijnink, Rory Ronde, Dionys Breukers, Milan Breukers, Nyncke Beekhuyzen en Eva Laurenssen.
Marie Meeusen (1981) is docent taal- en cultuurvakken aan de opleiding Communication & Multimedia Design Amsterdam. Ze is ex-redactielid van literair tijdschrift Kluger Hans. Haar werk verscheen in verschillende literaire tijdschriften, In haar vrije tijd vormen haar blog Huiverinkt en de literaire podia de voornaamste expressiemedia.
Stephen Snelders is historicus. Hij schrijft over het grensvlak tussen medische geschiedenis en cultuurgeschiedenis en publiceerde onder andere over LSD in Nederland en zeerovers in de Gouden Eeuw. Stephen is verbonden aan het Descartes Centre  voor Wetenschapsgeschiedenis en Wetenschapsfilosofie van de Universiteit Utrecht.
Claudia Zeller is literatuurwetenschapper. Ze studeerde af op de rol van literaire instanties in gentrificatieprocessen, doceert Nederlands aan de Université de Sorbonne in Parijs en was redacteur van Slang, Absint en Perdu. Ook schreef ze recensies voor Recensieweb.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 euro (programma en feest) / 3 euro (alleen feest, vanaf 22.30 uur)

Reserveren via website Perdu

Geen opmerkingen: