woensdag 4 maart 2015

donderdag 5 mrt. 2015: Een avond met CAConrad

 Met: CAConrad, Joost Baars & Frank Keizer 

Poetry rituals for deviant beings of all kinds - voertaal: Engels

 Met trots kondigen wij aan dat de Amerikaanse dichter CAConrad op donderdagavond 5 maart een bezoek aan Perdu brengt. CAConrad is zonder twijfel een van de meest bijzondere dichters uit de hedendaagse Amerikaanse poëzie. Zijn “(soma)tic poetry rituals” vormen een experimentele praktijk waarin niet zozeer formele of ideologische vernieuwing centraal staan, maar die een lichamelijke aanwezigheid moeten bewerkstelligen om zo een grensoverschrijdende creativiteit vrij te laten komen.

In het voorwoord zijn laatste bundel Ecodeviance, (Soma)tics for the Future Wilderness vertelt CAConrad over hoe hij zich als dichter en kunstenaar probeerde te bevrijden van de routines rond de fabrieksarbeid die gemeenschap van zijn jeugd domineerde. Toen hij zich realiseerde dat hij het schrijven zelf op vele manieren als fabrieksarbeid behandelde – van met maken van gedichten tot het ordenen van inzendingen voor tijdschriften – belandde hij in een crisis. 'Op een morgen maakte ik een lijst van de ernstigste gevolgen van de fabriek, en nummer één was “gebrek aan aanwezigheid”. (…) Die morgen begon ik met wat ik nu (Soma)tics noem, geritualiseerde structuren waarbinnen alles behalve aanwezig zijn nagenoeg onmogelijk is.'

CAConrads gedichten bestaan zowel uit een beschrijving van een ritueel (bijvoorbeeld: een week lang alleen rood voedsel eten, of een bezoek brengen aan het huis van Emily Dickinson en naderhand jezelf insmeren met de aarde uit haar tuin, of een dag lang aan willekeurige voorbijgangers vragen hoe dik hun sperma is) én het gedicht dat het ritueel oplevert. Dit resulteert in een volkomen unieke poëzie die net zoveel tekst op papier is als performancekunst. Bovendien verbindt het CAConrads werk aan de hedendaagse queer poetry, omdat hij steeds de realiteit openbreekt om ruimte te maken voor deviante wezens van welke aard dan ook.

CAConrad houdt in Perdu een lange voordracht, en gaat uitgebreid in gesprek met dichters Frank Keizer en Joost Baars. Tungsten Press heeft een unieke plano/broadside gedrukt van een nieuw gedicht dat na de avond zal worden verkocht.

CAConrad schreef de dichtbundels ECODEVIANCE: (Soma)tics for the Future Wilderness (Wave Books, 2014), A Beautiful Marsupial Afternoon (Wave Books, 2012) en The Book of Frank (Wave Books 2010/Chax Press 2009). Daarnaast vele chapbooks met poëzie en essays, én een bijzonder boek over Elvis Presley, An Advanced Elvis Course. Naast zijn dichterschap geeft CAConrad workshops in zijn (Soma)tic Poetry Rituals, en houdt hij een veelgelezen dichtersblog bij op jupitar88.blogspot.com.

Joost Baars is dichter, essayist en boekverkoper. Zijn poëzie verscheen in ondermeer Liter en Tirade, en in zijn chapbook iemand anders dat in 2012 verscheen. Hij schrijft over poëzie voor Poëziekrant en Awater, over boekverkopen voor hard//hoofd en over film voor deRecensent.nl. Hij maakt de poëziepodcast VersSpreken en geeft een reeks no-budget chapbooks uit met Halverwege Chapbooks.

Frank Keizer (1987) is dichter, essayist en redacteur. Hij debuteerde met de bundel Dear World, fuck off, ik ga golfen. Bij Uitgeverij Perdu verscheen in 2013 de integrale vertaling die hij samen met Samuel Vriezen maakte van de bundel Disaster Suites van Rob Halpern. Met Maarten van der Graaff en Daniël Labruyère richtte hij in 2012 het online literaire periodiek Samplekanon. Hij coördineert de uitgeverij van Perdu en is redacteur bij de Leesmagazijn. Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Stanza zijn tweede bundel Mijn eigen problemen.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)

Reserveren via de website van Perdu

Geen opmerkingen: