maandag 30 september 2013

4 oktober 2013: Perdu leest langzaam #3: Rouw met diertjes van Astrid Lampe

Met: Astrid Lampe, Tonnus Oosterhoff, Willem Bongers-Dek, Frank Keizer en Anne Becking (gespreksleider)

In het middelpunt staat één recent verschenen bundel. Een dichter draagt voor. Drie sprekers verhouden zich tot het werk en doen elk in tien minuten hun leeservaring uit de doeken. Daarna gaan de critici en publiek met elkaar in gesprek.

Eén bundel, een dichter, drie referenten en een publiek. Dit vormen de basisingrediënten van Perdu leest langzaam. Voor elke aflevering geldt dat het publiek ruim de gelegenheid krijgt tot het stellen van vragen – lees de bundel vooral van tevoren!

Tijdens de eerste aflevering bespraken we de bundel van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen. Voor de tweede aflevering selecteerde Perdu de bundel Liefde en aarde van Tom van de Voorde. De derde aflevering staat in het teken van Rouw met diertjes van Astrid Lampe. Die bundel verscheen afgelopen jaar bij Uitgeverij Querido.‘Astrid Lampe blijft de dichter van regels die je als lezer binnenstebuiten keren (‘haar suiker plofjes in zijn mond’) maar keert in deze bundel voor het eerst zichzelf, tenminste: een ik, binnenstebuiten. Een ik die rouwt, die onderzoekt hoe het zijn kan: de dood. Maar wel op een compromisloze eigenzinnige manier: beweeglijk, onbevreesd voor het donker, voor ground zero, het hitteschild, het sluipend dier dat de geliefde meeneemt. ‘Nog even en de grond hoest wit een werveltje op’: zo dierbaar kan een beeld dan worden. Mind your step!’

Over de dichter:

‘'Ik wil in mijn gedichten schakelen, zodat je niet blijft hangen. Daardoor springt een andere betekenis los.”

Astrid Lampe is dichter, acteur en regisseur. In 1997 verscheen bij Querido haar debuutbundel Rib, genomineerd voor de C. Buddingh´- prijs. Hierop volgden De Sok Weer Aan (2000) en De Memen Van Lara (2002), beide genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. Voor Spuit Je Ralkleur (2005), ontving Astrid Lampe in 2006 de Ida Gerhardt Poëzieprijs en in 2007 de Schrijversprijs der Brabantse Letteren. In 2008 verschenen de bundels PARK SLOPE / K'NEX studies en LIL(zucht).

Over de referenten:

Tonnus Oosterhoff is een gelauwerde dichter. In 1990 verscheen zijn poëziedebuut Boerentijger, dat bekroond werd met de C. Buddingh’-prijs. Nadien heeft hij zo ongeveer alle grote Nederlandse poëzieprijzen ontvangen, waaronder de VSB Poëzieprijs voor Wij zagen ons in een kleine groep mensen veranderen in 2003. In 2012 ontving hij voor zijn hele oeuvre de P.C. Hooftprijs.

Willem Bongers-Dek is literatuurwetenschapper, criticus en dichter. Hij geeft gastcolleges aan verschillende universiteiten (Boekarest, Jakarta, Sheffield, Utrecht). Daarnaast werkt hij als literair programmator voor het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en als redacteur van citybooks (www.city-books.eu). Hij was hoofdredacteur van Vooys en is kernredactielid van DW B.

Frank Keizer is dichter, criticus, vertaler en redacteur. In zijn chapbook Dear world, fuck off, ik ga golfen neemt hij met harde gedichten onze maatschappij de maat. Met Maarten van der Graaff en Daniël Labruyère richtte hij in 2012 het online literaire periodiek Samplekanon. Bij Uitgeverij Perdu verscheen dit jaar de integrale vertaling die hij samen met Samuel Vriezen verzorgde van de bundel Disaster Suites van Rob Halpern.

Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Reserveren kan hier.

Geen opmerkingen: