vrijdag 20 september 2013

27 september 2013: Vers van het mes XXVI

Met: Jeroen Theunissen, Leen Verheyen en Nickie Theunissen.

Al sinds 2003 nodigt Perdu nog niet gedebuteerde dichters uit om uit eigen werk voor te dragen en te reflecteren op hun dichterschap. Dat gebeurt tijdens de programmareeks Vers van het Mes. Sinds de vijfentwintigste editie is deze serie een internationale reeks met afleveringen in Amsterdam en Gent, georganiseerd door Perdu, het Poëziecentrum en deBuren.

Vers van het Mes is geen poetry slam, geen open podium, geen wedstrijd. De deelnemers krijgen de tijd en de gelegenheid zich uitgebreid te presenteren. Dit doen ze middels poëzievoordrachten en het uitspreken van een kleine poëtica over hun werk, het poëzielandschap en hoe ze zichzelf daarin zien.

We nodigen voor elke editie onontdekte Vlaamse en Nederlandse dichters uit. Daarnaast is er telkens een dichter te gast die optrad tijdens een van de vorige edities en inmiddels een indrukwekkend oeuvre heeft opgebouwd.

Jeroen Theunissen  is schrijver en deeltijddocent cultuurgeschiedenis aan de film- en theaterschool RITS. Het literaire werk van Jeroen Theunissen is tegendraads, maar wordt desalniettemin vaak geprezen. Hij publiceerde de dichtbundels Thuisverlangen (2005) en Het zit zo (2009). Eind maart 2013 verscheen zijn vierde roman, De omwegen, een complex familieverhaal en kroniek van onze tijd.

Theaterschrijfster en dichter Leen Verheyen (1984) studeerde drama aan het conservatorium te Gent en behaalde een bachelor in de wijsbegeerte (Universiteit van Antwerpen). Verschillende toneelstukken van haar hand werden opgevoerd. Ze schrijft theaterteksten, proza en poëzie. In haar indrukwekkende tekst Smallfilm (Braakland/ZheBilding) vinden deze drie genres elkaar terug in een beklemmende atmosfeer waarin de verantwoordelijkheid van de voyeur in vraag wordt gesteld.

De dichter Nickie Theunissen (1969) zat tussen tussen1988 en1994 op St Joost. de kunstacademie in Breda en studeerde filosofie in Leiden. Beide opleidingen laten hun sporen na in haar werk. In 2011 debuteerde zij in tijdschrift Tirade met negen gedichten en een jaar later verscheen het door haar geïllustreerde kinderboek De ontvoering van Mona Lisa. Afgelopen zomer rondde zij haar opleiding af aan de Schrijversvakschool Amsterdam met de bundel Lassoleegte.


Organisatie: deBuren, Perdu en het Poëziecentrum, met steun van de Nederlandse Taalunie

Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur

Reserveren kan hier.

Geen opmerkingen: