zaterdag 14 september 2013

15 september 2013: Read my world / Lucebert

READ MY WORLD | Lucebert

‘ik ben geen lieflijke dichter / I am no sweet rhymer’ - Lucebert in internationaal perspectief

15 september
Aanvang 18.00 uur.
In de Tolhuistuin.
Voertaal: Engels.

Met: Yasser Abdel Latif, Rob Halpern, Thomas Möhlmann (gespreksleider), Doro Wiese en Arie Boomsma

 Naar aanleiding van het verschijnen van: Lucebert. The Collected Poems Volume 1

Het volledig poëtisch werk van Lucebert (1924-1994), de bekendste naoorlogse experimentele dichter van Nederland, wordt naar het Engels vertaald. Onlangs verscheen het eerste van de vier beoogde delen, met daarin Luceberts poëzie tot en met 1952. In de Nederlandse literatuurgeschiedenis is Lucebert stevig verankerd, maar internationaal geniet hij, ondanks een aantal vertalingen van zijn werk, nog weinig bekendheid. Met deze nieuwe vertaling is het werk toegankelijk geworden voor een groot en internationaal publiek.

Hoe reageert het internationale publiek op deze experimentele poëzie? Tijdens dit programma wordt Luceberts werk tweetalig voorgedragen en reageren dichters en lezers uit verschillende landen en vanuit diverse contexten op de poëzie. Hoe werkt de experimentele en ‘proefondervindelijke’ poëzie van Lucebert voor hen en zijn zij in staat de traditionele receptie van Lucebert open te breken?

Yasser Abdel Latif studeerde filosofie in Caïro en publiceerde gedichtenbundels, romans en korte verhalen. Momenteel woont hij in Canada.

Rob Halpern is dichter. Hij woont en werkt in San Francisco. De Nederlandse vertaling van zijn bundel Disaster Suites (Rampensuites) door Frank Keizer en Samuel Vriezen wordt gepresenteerd tijdens Read My World.

Thomas Möhlmann is dichter, redacteur van poëzietijdschrift Awater en medewerker van het Nederlands Letterenfonds.

Doro Wiese, PhD is docent bij de afdelingen Comparative Literature en Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Haar boek The Powers of the False. Reading, Writing, Thinking beyond Truth and Fiction verschijnt binnenkort bij Northwestern University Press.

Arie Boomsma (1974) is schrijver, programmamaker en groot liefhebber van poëzie. Hij presenteerde onder andere het televisieprogramma Uit de kast en stelde de poëziebloemlezing Met dat hoofd gebeurt nog eens wat (2011) samen. In oktober verschijnt zijn nieuwe bloemlezing Waarom ben je niet bij mij.

Geen opmerkingen: