vrijdag 4 oktober 2013

11 oktober 2013: 'Rijndorst'- presentatie DW B 2013, nr. 4, i.s.m. Perdu

Met: Lucas Hüsgen, Atte Jongstra, Jan van Mersbergen, Maud Vanhauwaert, Ben Zwaal en Miek Zwamborn

De Rijn: de levensader van imperialistisch Europa, de ‘trotse edele stroom’ die, in de woorden van Victor Hugo, ‘de gehele Europese geschiedenis weerspiegelde’. De rivier, die zich in Nederland eindeloos vertakt, heeft als eeuwenoude bron van inspiratie een mythische status in kunst en cultuur. Hoe kwamen de mythologieën over deze machtige rivier tot stand en wat zijn ze nog waard in een snel veranderend, eenentwintigste-eeuws Europa? Het nieuwste nummer van DW B, ‘Rijndorst’, bevraagt de mythe en blaast haar nieuwe levens in.

Tijdens deze avond wordt ‘Rijndorst’ gepresenteerd met voordrachten uit het nummer en nieuw werk. De avond wordt ingeleid door samensteller Bas Groes. Atte Jongstra is Rijnbuikspreker, Jan van Mersbergen zinkt de uiterwaarden in, Ben Zwaal laat de rivier spreken, Miek Zwamborn spit in een Rijn-herbarium, Lucas Hüsgen vertaalt werk van Stan Lafleur en onderzoekt trefpunten van mens en water, Maud Vanhauwaert maakt speciaal voor deze avond nieuw Rijnwerk.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door deBuren.


beeld: Miek Zwamborn

Bas Groes werkt als docent moderne Engelse literatuur aan de University of Roehampton te Londen. Hij schrijft sinds 1998 voor DW B en publiceerde een boek over globalisering en literatuur, McLiteratuur (Lemniscaat, 2004). Hij leidt 'The Memory Network', een onderzoeksproject dat (mens)wetenschappers en schrijvers bij elkaar brengt om nieuwe perspectieven op het geheugen in de 21ste eeuw te genereren. Onlangs verscheen de tweede editie van Ian McEwan: Contemporary Critical Perspectives (Bloomsbury Academic, 2013).

Atte Jongstra (1956) is schrijver, dichter en essayist. Bekende titels uit zijn oeuvre zijn Groente (roman, 1991), De tegenhanger (roman, 2003), Klinkende ikken (Privé-domein nr. 266, 2008), De heldeninspecteur (roman, 2010) en Kristalman. Multatuli-oefeningen (2012). Jongstra is vast medewerker van NRC Handelsblad, kernredacteur van DW B en momenteel gastcurator bij Rijksmuseum Twenthe te Enschede.

Jan van Mersbergen (1971) schreef zes romans, waarvan Naar de overkant van de nacht (2011) de meest recente is. Hij publiceerde verhalen in diverse tijdschriften en schrijft columns en artikelen voor kranten en weekbladen. Zijn werk is vertaald in het Duits, Frans en Engels. In 2011 won hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

Maud Vanhauwaert (1984) volgde de opleidingen Woordkunst en Taal- en Letterkunde en de master Meertalige Professionele Communicatie in Antwerpen. Ze won al verschillende Poetry Slam-prijzen en in 2011 verscheen haar goed ontvangen debuutbundel Ik ben mogelijk bij uitgeverij Querido. ‘Een rijke, intense bundel’, aldus de Volkskrant.

B(en) Zwaal (1944) is dichter, theatermaker en regisseur. Hij was langdurig werkzaam bij bewegingstheater Bewth en debuteerde in 1984 met de bundel fiere miniature. Zwaal schrijft veel over het water, zo ook in zijn dit jaar verschenen bundel oever drinkt oever.

Miek Zwamborn (1974) verbindt beeld aan taal en visa versa. Landschap en geschiedenis spelen een belangrijke rol. Ze is redacteur van tijdschrift Terras en geeft les aan de Rietveld Academie. Dit jaar verscheen De duimsprong, een zoektocht door Europa in een combinatie van fictie en non-fictie.

Lucas Hüsgen (1960) is schrijver, dichter en vertaler. Hij schreef onder meer Deze rouwmoedige schoonheid (poëzie, 2005), Wat een romantische droom (essays, 2007), Plooierijen van geschik (roman, 2007) en De windbel (roman, 2012). Zijn essaybundel Nazi te Venlo (2011) werd bekroond met de J. Greshoff.


Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Reserveren kan hier.

Geen opmerkingen: