vrijdag 29 april 2016

Vrijdag 6 mei 2016: De Jaren 90 V: De eindeloze grenszone

Met: Dieter Lesage, Mercedes Azpilicueta & Veva Leye

De jaren negentig: het einde van de twintigste eeuw, het begin van de eenentwintigste eeuw. In de reeks ‘De jaren 90’ onderzoekt Perdu wat dit kanteldecennium betekend heeft en betekent op het gebied van poëzie, muziek en politiek. Onderbelichte kanten staan centraal en overbelichte kanten worden scherpzinnig doorgelicht. Perdu maakt de balans op.
 
Hoe te navigeren tussen de nieuwe tegenstellingen van de wereldmarkt? Perdu onderzoekt vanuit poëzie, filosofie en kunst de globalisering van de jaren 90.
Dieter Lesage (1966) studeerde filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven (1984-1988) en aan de Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales in Parijs (1988-1990). In 1993 promoveerde te Leuven tot Doctor in de Wijsbegeerte. Hij werkt rond hegemonie, representatie, arbeid en gemeenschap in kunst en politiek en schreef in Vertoog over Verzet, politiek in tijden van globalisering over het antiglobalisme. Lesage werkt aan de Vrije Universiteit Brussel en bij de Brusselse theater- en media-opleiding RITCS.
Mercedes Azpilicueta (1981) werd geboren in La Plata, Argentinië. Momenteel woont ze in Amsterdam, waar ze een van de residerende kunstenaars is in de Rijksakademie van beeldende kunsten.
Veva Leye werkt bij het Centre for Cinema and Media Studies van de Ugent. Ze promoveerde UNESCO’s beleid rondom internationale communicatie en communicatie en ontwikkeling tussen 1975 en 2005. Ze is geïnteresseerd in hedendaagse internationale discussies over communicatie en ontwikkeling en hun overweldigende a-historische en technologisch deterministische aard. Leye publiceerde gedichten in nY.


Zaal open: 20:00
Entree: 7 / 5 euro*
Reserveren via de website van Perdu
*korting geldt voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu, VvL-leden

vrijdag 22 april 2016

Vrijdag 29 apr. 2016: Two Palestinian Poets

Met: Ghayath Almadhoun, Asmaa Azaizeh, Matthijs Ponte & Rasha Hilwi

An evening on Palestinian poetry with Ghayath Almadhoun, Asmaa Azaizeh and Rasha Hilwi, in co-production with Read My World. During this evening Ghayath Almadhoun and Asmaa Azaizeh will read from their work and engage in a discussion moderated by Matthijs Ponte. In addition to this, Rasha Hilwi will give a lecture mapping the present poetry scene in Palestine. 

Asmaa Azaizeh is a journalist, radio maker and poet. In 2013 she is the guest curator of the first edition of the international literature festival Read My World in Amsterdam. Her poetry has been translated into English, German, Persian, and Hebrew.
Ghayath Almadhoun is a Palestinian poet and journalist. He was born in the Palestinian refugee camp Yarmouk in Damascus. He studied Arabic Literature at the University of Damascus and worked as a journalist. In 2006, together with Likman Derky he founded ‘Bayt al-Qasid’, the ‘House of Poetry’, in the Syrian capital. A selection of his work has been published at Uitgeverij Maas, in a Dutch translation by Djûke Poppinga, with the title Weg van Damascus. His poetry has been translated to Swedish, Italian, Greek and Slovenian.
Rasha Hilwi is a writer, journalist and blogger. She writes about art and culture in major Arab newspapers, online media and cultural platforms. She is one of the editors in chief for Fus-ha, a Palestinian Cultural Online Magazine. Also, she is the media coordinator for the Work of Art project at The Arab Culture Association in Haifa. Since 2007, she has been publishing on her own blog Zaghroda. Her writing is translated into English, Spanish, Greek, Indonesian, Polish and Bulgarian.
Matthijs Ponte is a poet and philosopher. He is co-founder of the international literature festival Read My World. As publisher and co-founder, he is one of the initiators of the new publishing house Bananafish.

This programme has been established in collaboration with Read My World, and is made possible by Bozar, where Almadhoun and Azaizeh will perform on the 26th of April.


Deur open: 20.00
Entree: 7 / 5 euro*
Programme in English

Reserveren via de website van Perdu

*korting geldt voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu, VvL-leden

vrijdag 15 april 2016

Vrijdag 22 apr. 2016: Kanonnenvlees

Met: Lotte Dodion, Sannemaj Betten & Wout Waanders
Na de succesvolle Vlaamse release presenteert Perdu het debuut van deze jonge Antwerpse aan het Nederlandse publiek.

Kanonnenvlees, het debuut van Lotte Dodion, is een poëtische staalkaart van hoe mensen aan elkaar kapotgaan. Soms beetje bij beetje, soms plots en overdonderend. In Kanonnenvlees verzamelt Lotte Dodion de brokstukken van een eerste schooldag, een laatste kus, een gebroken familie… en transformeert scherven tot schoonheid van de rauwere soort. Met chirurgische precisie legt ze wonden bloot en wijst u waar het pijn doet. Angst, afscheid of vluchtgedrag, haar personages zijn gewond en beschadigd, maar niet zielig. Ze dragen hun littekens als eretekens en blijven recht krabbelen. Haar gedichten zijn toegankelijk en eigenzinnig, herkenbaar en verrassend, hard en troostend tegelijk. Kanonnenvlees gaat over vasthouden en loslaten, vallen en verrijzen. Het is een bundel waarvan u niet wil genezen.
 Lotte Dodion (1987) is dichteres en performer. Ze won heel wat literaire prijzen en verovert stormenderhand zowat poëziepodia in binnen- en buitenland. Ze stond in de finale van het Belgisch én Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en bouwde een ijzersterke podiumreputatie op. Lotte schrijft, performt, presenteert en is tevens directeur van het Vredescentrum van Antwerpen.
Wout Waanders schrijft gedichten. Hij droeg op diverse festivals voor – zoals Zwarte Cross, Manuscripta, Gedichtenbal, Onbederf’lijk Vers, Wintertuinfestival en Lowlands. Hij publiceerde onder andere in Das Magazin, Extaze en Kluger Hans. In 2014 won hij Write Now! ’s-Hertogenbosch en in 2012 de Poëzieprijs van de stad Oostende. Hij maakt maandelijks een stiftgedicht voor De Optimist. Wout was hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken en campusdichter van de Radboud Universiteit. Daar studeerde hij af bij Bedrijfscommunicatie en Nederlandse Letterkunde. In november 2015 verscheen bij Literair Productiehuis Wintertuin zijn chapbook Olifantopia, dat naar eigen zeggen ‘een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark’ is.
Sannemaj Betten een jonge dichteres die al twee keer op rij in de finale van de NK Poetry Slam stond en ze stond twee keer in de nationale finale van de Kunstbende, uiteraard in de categorie Taal, waar ze beide keren tweede werd. Sannemaj weet een kwetsbaarheid in haar gedichten te leggen. Zelf legt ze het zo uit: ‘Ik dicht over dingen die je eigenlijk liever met rust zou laten. In een beschrijving van haarzelf antwoord ze: ‘Ik woon in Almere, ben 1.74 cm, weeg 67 kilo, ik ben rechtshandig en in het bezit van een rijbewijs en ik kan over mezelf geen biografie schrijven.’


Zaal open: 20:00
Entree: 7 / 5 euro*
Reserveren via de website van Perdu
*korting geldt voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu, VvL-leden
Met

vrijdag 8 april 2016

Vrijdag 15 apr. 2016: Poëzie en het culturele verschil

Met: Erik Lindner, Charl-Pierre Naudé, Joost Baars & Lamia Makaddam

Charl-Pierre Naudé en Lamia Makaddam zijn in Perdu te gast om te spreken over poëzie en culturele verschillen, een van de thema’s van een boek met reisessays van Erik Linder, dat zijn voltooiing nadert. Onder leiding van Joost Baars zullen Naudé, Lindner en Makaddam een gesprek voeren over de plaats die de poëzie inneemt in verschillende landen en culturen. Ook zullen in het Nederlands nog onbekende gedichten van Naudé – in een vertaling van Alfred Schaffer – worden voorgedragen.

Charl-Pierre Naude is een Zuid-Afrikaanse dichter, essayist en commentator. Hij schrijft in het Afrikaans en het Engels. Die nomadiese oomblik (1995) werd bekroond met de Ingrid Jonker-Prijs in 1997; voor In die geheim van die dag (2005) ontving hij zowel de M-net-prijs voor Afrikaanse poëzie als de Protea-Prijs voor poëzie in het Afrikaans in 2005. Sinds 2000 verscheen zijn werk af en toe in vertaling in Nederlandse literaire tijdschriften, waaronder Terras. In de bekende Slibreeks verscheen de tweetalige bundel Sien jy die hemelliggame. Zijn laatste dichtbundel is Al die lieflike dade (September 2014, Tafelberg). Naudé was in 2014 stipendiaat van DAAD en resideerde toen in Berlijn.
Lamia Makaddam (Tunesië, 1971) behaalde een master in de Arabische taal en letterkunde aan de Université de Sousse. Ze woont sinds 1998 in Nederland, waar ze sinds een aantal jaar als journalist bij de Wereldomroep werkt. In 2001 won ze de El Hizjra Literatuurprijs. Makaddam debuteerde bij de Libanese uitgeverij Dar Nahda met de bundel Ta’m alfâkiha al-shatawiyya (De smaak van winterappel, 2007) als een van de Tunesische dichters in een pan-Arabisch project, waarbij uit elk land drie dichters deelnamen. Enkele van haar gedichten werden vertaald in het Nederlands, Frans, Koerdisch en Engels. Makaddam treedt regelmatig op in Tunesië en op het Voix de la Méditerranée-festival in Montpellier.
Erik Lindner debuteerde in 1996 met zijn dichtbundel Tramontane, gevolgd door Tong en trede (2000), Tafel (2004), Terrein (2010), de roman Naar Whitebridge (2013) en de bundel Acedia (2014). In Duitse vertaling van Rosemarie Still verscheen Nach Akedia (Matthes & Seitz Berlin, 2013) en in Italiaanse vertaling van Pierluigi Lanfranchi verscheen Fermate Provvisoria (CFR edizioni, 2013). Erik Lindner is redacteur van tijdschriften Terras.
Joost Baars is dichter, essayist en boekhandelaar. Zijn poëzie werd gepubliceerd in onder meer Liter en Tirade, en in zijn chapbook iemand anders, dat in 2012 verscheen. Baars schrijft over poëzie voor Poëziekrant en Awater, over boekverkopen voor hard//hoofd en over film voor deRecensent.nl. Daarnaast maakt Baars de poëziepodcast VersSpreken en geeft hij een reeks no-budget chapbooks uit met Halverwege Chapbooks.

Zaal open: 20:00
Aanvang: 20:30
Entree: 7 / 5 euro*

Reserveren via de website van Perdu
*korting geldt voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu, VvL-leden


woensdag 6 april 2016

Vrijdag 8 april: De jaren 90 IV: multiculturalisme, ooit een ideaal

Met: Mercedes Zandwijken, Nafiss Nia, Tara N. Flach, Rogier van Reekum & Nancy Jouwe

De jaren negentig: het einde van de twintigste eeuw, het begin van de eenentwintigste eeuw. In de reeks ‘De jaren 90’ onderzoekt Perdu wat dit kanteldecennium betekend heeft en betekent op het gebied van poëzie, muziek en politiek. Onderbelichte kanten staan centraal en overbelichte kanten worden scherpzinnig doorgelicht. Perdu maakt de balans op.

Het is nu een begrip met een bijklank van teleurstelling: het multiculturalisme. Was het toen – in de jaren negentig – nog een veelbelovend ideaal? Ook toen al heerste er angst voor de islam en desintegratie en was immigratiebeperking het streven van het asielbeleid. Misschien is het multiculturalisme een ideaal waarvan wij altijd al, zogenaamd sadder and wiser, afscheid hadden genomen.

Op de vierde avond van de jaren negentig reeks onderzoekt Perdu hoe de herinnering aan de jaren negentig doorweegt op het huidige debat over racisme en integratie. Rogier van Reekum, Nancy Jouwe en Mercedes Zandwijken zullen op dit onderwerp in lezingen en in een forumdiscussie hun visie geven. Literaire bijdragen zijn er van Nafiss Nia en Tara N. Flach.

Rogier van Reekum (1980) is socioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn proefschrift draagt de titel: Out of character. Debating dutchness, narrating citizenship.
Nancy Jouwe (1967) is een van de initiatiefnemers van het project Mapping Slavery NL, waarin wordt onderzocht welke sporen de slavenhandel en de slavernij in de huidige Nederlandse maatschappij hebben nagelaten. Zij was programmadirecteur van Kosmopolis en directeur van de Papua Cultural Heritage Foundation. Als auteur en redacteur publiceerde zij verscheidene boeken: Papua’s? Oja, die bestaan echt, hè? Een inventarisatie van de positie van Papuavrouwen in Nederland, 1958-1992 (met Marlise Mensink, 1993) en Caleidoscopische Visies. De zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland (met Maayke Botman en Prof. Gloria Wekker, 2000).
Mercedes Zandwijken (1957) werkte jaren lang voor de gemeente Amsterdam aan projecten waarin buurtbewoners van diverse culturele achtergronden met elkaar in dialoog konden treden. Zij is bedenker van de Keti Koti Tafel: een gespreksvorm die de deelnemers aan de jaarlijkse slavernijherdenking in staat stelt hun gedachten en gevoelens door te geven. Ook is zij een van de initiatiefnemers van de vorig jaar tijdens de Maagdenhuisbezetting opgerichte University of Colour.

Zaal open: 20:00 uur
Aanvang 20:30 uur
Entree: 7 / 5 euro*
Reserveren kan via de website van Perdu
*korting geldt voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu, VvL-leden

vrijdag 1 april 2016

Woensdag 6 april 2016: De jaren 90 III: Juliana Spahr en Joshua Clover

Met: Juliana Spahr, Joshua Clover, Çağlar Köseoğlu & Anne-Marie van der Meer

Programme in English

American poets and scholars Juliana Spahr and Joshua Clover make a stop in Amsterdam to talk '90s with Perdu! In the first half of this program, Spahr and Clover each will give talks on poetry, art, politics in the 1990s; in the second half, they will participate in a discussion with Perdu editor Anne-Marie van der Meer and poet/artist Çağlar Köseoğlu, as well as read from their own poetry.
 
 Hosted by Perdu in collaboration with the Revolutionary Feminism NL reading group at Casco. The program will be in English, with Dutch translations for the poems when available.

From the website of Commune Editions:

JULIANA SPAHR edits the book series Chain Links with Jena Osman and the collectively funded Subpress with nineteen other people. With David Buuck she wrote Army of Lovers. She has edited with Stephanie Young A Megaphone: Some Enactments, Some Numbers, and Some Essays about the Continued Usefulness of Crotchless-pants-and-a-machine-gun Feminism (Chain Links, 2011), with Joan Retallack Poetry & Pedagogy: the Challenge of the Contemporary (Palgrave, 2006), and with Claudia Rankine American Women Poets in the 21st Century (Wesleyan U P, 2002).


Lauded by sources from Judith Butler to 'Entertainment Weekly', JOSHUA CLOVER’s poetry had received multiple honors including the Walt Whitman Award from the Academy of American Poets and a 'Village Voice' book of the year. His poems appear in many anthologies, including three times in the Best American Poetry, twice in Pushcart Prize collections, and one poem in the prestigious Norton Introduction to Literature. He has also translated French poetry extensively; his own poetry has been translated into French, Spanish, Flemish, Polish, Greek, Swedish, and Danish. Born in Oakland and still a Bay Area resident, he has written for The New York Times, The New Yorker, and GQ; he has been a columnist for SPIN, The Village Voice, and The Nation, where he currently writes 'Pop and Circumstance'. He is a Professor of Literature at the University of California Davis.
...
Spahr's most recent poetry collection is That Winter the Wolf Came (Commune Editions, 2015). Clover's most recent poetry collection is Red Epic (Commune Editions, 2015), and his cultural history of riots, Riot. Strike. Riot.: The New Era of Uprisings, is forthcoming from Verso Books.

Zaal open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: 7 / 5 euro*
Programme in English
Reserveringen: website Perdu
*korting geldt voor studenten, stadspashouders, vrienden van Perdu, VvL-leden