vrijdag 31 mei 2013

31 mei 2013: Perdu Leest Langzaam II: Liefde en aarde van Tom van de Voorde

Met: Tom van de Voorde, Johan Sonnenschein, Jannah Loontjens en Jeroen Dera.

In het middelpunt staat één recent verschenen bundel. Een dichter draagt voor. Drie sprekers verhouden zich tot het werk en doen elk in tien minuten hun leeservaring uit de doeken. Daarna gaan de critici en publiek met elkaar in gesprek.

Eén bundel, een dichter, drie referenten en een publiek. Dit vormen de basisingrediënten van Perdu leest langzaam. Voor elke aflevering geldt dat het publiek ruim de gelegenheid krijgt tot het stellen van vragen.

Tijdens de eerste aflevering bespraken we de bundel van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen. Voor de tweede aflevering selecteert Perdu de gloednieuwe bundel Liefde en aarde van Tom van de Voorde. Deze bundel verschijnt in mei 2013 bij het Poëziecentrum in Gent:

'In de nieuwe bundel van Tom van de Voorde zitten liefde en aarde samen in een traangasfabriek. Kleuren bidden om geluk, bloemen buigen toegeeflijk en de zon schijnt op een veld vol tegels. Maar er zijn ook verdoezelde burgers, boze relaties, martelmuziek en de moord op Maurice Lippens. Van de Voorde schildert met een breed historisch en geografisch palet een kleurrijk weefsel van concrete beelden en gebeurtenissen. Liefde en aarde is een oosters geïnspireerde bundel over het onontkoombare van onze handeling.'

Perdu moedigt iedereen aan de bundel van te voren te lezen. Wie de bundel in zijn / haar bezit heeft, ontvangt maar liefs 50% korting op het toegangskaartje.

Over de dichter:
Tom van de Voorde publiceerde in 2008 zijn debuut Vliesgevels filter (dat uitgebreid besproken werd tijdens een aflevering van De receptie in Perdu). Voor deze dichtbundel werd hij genomineerd voor de C Buddingh'-prijs. Hij vertaalde werk van de Amerikaanse dichters Wallace Stevens en Michael Palmer, schreef stukken voor diverse literaire tijdschriften en werkt momenteel als programmator literatuur bij het Paleis voor de Schone Kunsten Bozar te Brussel.

Over de sprekers:
Johan Sonnenschein promoveerde op het proefschrift Kentering wending knik. Dynamiek in modern dichterschap (Herman Gorter, M. Nijhoff, Willem Jan Otten). Hij schrijft geregeld over poëzie en is redacteur van het tijdschrift nY.

Jannah Loontjens is dichter, romanschrijver en filosoof. In 2002 publiceerde ze de dichtbundel Varianten van nu en in 2007 debuteerde ze als romanschrijfster met de titel Veel geluk. In 2013 publiceerde zij de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur: Een kleine filosofie van het schrijverschap. In 2012 promoveerde ze bij de leerstoelgroep Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Jeroen Dera bereidt aan de Radboud Universiteit een proefschrift voor over literaire kritiek in niet-papieren media (radio, televisie, internet). Hij schrijft geregeld over poëzie voor uiteenlopende tijdschriften.


Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open: 20:00 uur.

Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: