vrijdag 19 februari 2016

Vrijdag 26 feb. 2016: De Jaren 90 I: Het Einde van de Geschiedenis

Met: Els Moors, Merijn Oudenampsen & Louwrien Wijers

De jaren negentig: het einde van de twintigste eeuw, het begin van de eenentwintigste eeuw. In de reeks ‘De jaren 90’ onderzoekt Perdu wat dit kanteldecennium betekend heeft en betekent op het gebied van poëzie, muziek en politiek. Onderbelichte kanten staan centraal en overbelichte kanten worden scherpzinnig doorgelicht. Perdu maakt de balans op.

De eerste avond in de opkomende reeks van De Avonden draagt de naam Het Einde van de Geschiedenis. In dit programma wordt een plaatsbepaling gemaakt: hoe waren de jaren 90, wat betekende dit decennium, hoe vormden deze jaren de huidige situatie? Tijdens deze avond worden vier interpretaties, analyses of ervaringen van de jaren 90 gegeven. Vanuit verschillende achtergronden zal er naar een epicentrum worden gezocht; een gebied dat in de volgende drie programma's uitgediept zal worden.

Merijn Oudenampsen
(1979) is socioloog en politicoloog. Als promovendus doet hij momenteel onderzoek naar de ontwikkeling van rechts populisme in de Nederlandse politiek. Zijn analyses en artikelen waren onder andere in De Groene Amsterdammer te lezen. Opinies, analyses en besprekingen zijn op zijn blog te lezen.

Els Moors (1976) is dichter. Ze debuteerde in 2006 met er hangt een hoge lucht boven ons, waarvoor zij de Herman de Coninckprijs ontving. Haar meest recente bundel, Liederen van een kapseizend paard, verscheen in 2013. Het werk van Els Moors is regelmatig in nY te lezen.

Louwrien Wijers (1941) is beeldend en conceptueel kunstenaar. In de jaren 60 was zij geaffilieerd met de Fluxus-beweging en Joseph Beuys. Haar grote project 'Art meets Science and Spirituality in a changing Economy' werd in de jaren 90 in het Stedelijk Museum getoond. Hierin vonden conversaties met kunstenaars als John Cage, Marina Abramovic en Lawrence Weiner plaats. Op deze avond zal zij filmmateriaal uit de jaren 90 vertonen.

Deur open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: € 7/5 (kortingskaart)
Reserveren kan via de website van Perdu

Geen opmerkingen: