maandag 15 februari 2016

Vrijdag 19 feb. 2016: Readers's Block - Het werk van David Markson

Met: Lieke Marsman, Laura Mentink, Jaap van der Bent & Marjolein van der Meer

Op vrijdag 19 februari wordt het werk van David Markson, Amerikaans experimenteel schrijver, opnieuw en op een andere wijze onder de aandacht gebracht. Het minimalistische proza van Markson bestaat grotendeels uit referenties, allusies en anekdotes, zonder dat het op plot of intellectueel gedachtegoed in hoeft te boeten; de teksten behandelen op een intense manier existentiële thema's als vergeten en herinneren, eenzaamheid en solipsisme. Hoewel Markson bij leven geen commercieel succes behaalde, werd zijn tekst Wittgenstein's Mistress een cultboek nadat het door David Foster Wallace en Ann Beattie uitvoerig geprezen werd. In dit programma wordt een cultschrijver opnieuw op in de Nederlandse literatuur geïntroduceerd.
Markson (r) met William Gaddis
Academicus Jaap van der Bent, die eerder in nY over Markson schreef, geeft een introducerende lezing, Lieke Marsman draagt voor, Laura Mentink speelt enkele scenes en Marjolein van der Meer verzorgt muziek.
Jaap van der Bent was tot zijn pensioen in 2013 universitair docent Amerikaanse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft over Amerikaanse en Nederlandse literatuur, vooral over de Beat Generation, en werkt aan een biografie van Louis Lehmann. Over Markson schreef hij een essay in nY, waarvoor hij ook een deel van Wittgenstein's Mistress vertaalde. Op deze avond zal hij een introducerende lezing geven.
Laura Mentink is actrice en theatermaker. Ze studeerde in 2007 af aan de Toneelschool Arnhem en werkte eerder met verschillende acteurs en gezelschappen.
Lieke Marsman is schrijver, dichter en vertaler. In 2010 debuteerde ze met het alom geprezen Wat ik mijzelf graag voorhoud. In 2014 verscheen haar tweede bundel De eerste letter. In 2015 heeft Lieke Marsman een theateradaptatie en vertaling van Markson's Witgenstein's Mistress gemaakt.
Marjolein van der Meer is theatermaker en muzikant. Eerder zette zij gedichten van Gertrude Stein en Dylan Thomas op muziek; de nieuwe configuraties van elektronische muziek, geloopte zangmelodiën en fragmentarische poëtische teksten zorgen voor een bijzondere nieuwe interpretatie van canoniek dichtwerk. Momenteel werkt ze aan een toneelvoorstelling.

Deur open: 20:00 uur
Aanvang: 20:30 ur
Entree: € 7/5 (kortingspas)
Reserveren kan via website van Perdu

Geen opmerkingen: