woensdag 3 februari 2016

Vrijdag 12 feb. 2016: "En langzaam word ook ik weer geheel virtueel"

In Memoriam Sybren Polet

Met: Sven Vitse, Laurens Ham, Anna Mikhailova, Bernardo D'Addario, Alexis Bove & Ioan Haffner

Perdu herdenkt Sybren Polet (1924-2015). Rondom zijn werk zijn in de loop der jaren regelmatig programma’s ontstaan. Hij stimuleerde de uitgave van het werk van Arno Schmidt en Phillippe Sollers in vertaling bij Perdu, en dichters die de Avondenredactie na staan – Han van der Vegt, Michael Tedja, Frank Keizer – hebben van hem geleerd. Perdu heeft dus veel aan Polet te danken. Maar een avond die vooral stilstaat bij zijn overlijden zou een misplaatst eerbetoon zijn. Daarom eert Perdu Polet met nieuw werk van jonge experimentelen.

Als schrijver en dichter zocht Polet immers onvermoeibaar naar uitbreidingsmogelijkheden voor de poëzie en het romanproza. Zo was hij sterk geïnteresseerd in technologische en mediale ontwikkelingen, vooral wanneer ze mensen potentieel of virtueel van de beperkingen van hun maatschappelijk bestaan zouden kunnen verlossen: van zijn romans en zijn poëzie lijkt hij een vergelijkbare werking te willen doen uitgaan. Laurens Ham zal nagaan hoe Polet zijn wetenschappelijke belangstelling verwerkte in vooral zijn poëzie en essayistiek.

Emblematisch voor Polets expansieve schrijverschap is de figuur van Lokien, die in een reeks van romans in verschillende tijdvakken en in uiteenlopende gedaantes wordt opgevoerd. Sven Vitse zal demonstreren waartoe de veelvoudigheid van een dergelijke romanfiguur de auteur in staat stelt.

Polet schreef het afgelopen decennium een zestal dichtbundels. Over Donorwoorden (2010) organiseerde Perdu al een programma. Het was Polets laatste optreden hier. Aan het oeuvre van Polet zou verder gewerkt moeten worden. Daarom verzocht de redactie componiste Anna Mikhailova om gedichten uit de bundel Avatar. Avader (2006) als uitgangspunt te nemen voor nieuwe composities. Op 12 februari worden ze in Perdu voor het eerst uitgevoerd.
Laurens Ham (1985) is literatuurwetenschapper en essayist. Onder meer in DWB, nY en Ons erfdeel verschenen van zijn hand artikelen en recensies. Voor De Groene Amsterdammer schetste hij onlangs een profiel van Sybren Polet. Ook was hij betrokken bij de uitgave van De Noodzaak van het overbodige (2014), Polets laatste essaybundel.
Anna Mikhailova (1984) studeerde compositie, elektronische muziek, orgel en koto aan de conservatoria van Moskou en Den Haag en muziektheater bij Codarts Rotterdam. In haar werk combineert ze verschillende genres, opvoeringstradities en media. Ze werkt momenteel aan een Situationistische opera. Zij wordt op deze avond bijgestaan door Bernardo D'Addario op basgitaar, Alexis Bove op cello en Ioan Haffner op viool.
Sven Vitse (1981) schrijft geregeld essays en kritieken over hedendaags Nederlandstalig proza in Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften. Hij promoveerde in 2008 en werkt sinds 2007 als docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hier bespreekt hij Breekwater (1961) en Bedenktijd (2007), het eerste en het laatste deel van Polets Lokienreeks.

Deur open: 20:00
Aanvang: 20:30
Entree: 7 / 5 (met kortingspas)
Reserveren kan via website van Perdu

Geen opmerkingen: