donderdag 5 februari 2015

Vrijdag 6 feb. 2015: Nacht der wanhoop - een avond in opperste vertwijfeling

Met: Barend Beekhuizen, Annemarie Kalis, Jan Glas, Joost Baars & Laurens Joensen

Een avond waarop we onze hoop tot het uiterste drijven, en daar voorbij. Wat als het heden onzeker is en een toekomst niet lijkt te bestaan? Waar gaan we naartoe met onze vertwijfeling, waartoe leidt wanhoop in huidige tijden? Een diep duister programma, met poëzie, muziek en bespiegeling, dat u op zijn minst in staat van algehele vertwijfeling zal brengen.
Met Annemarie Kalis over de aantrekkingskracht van films die vreselijk slecht aflopen, Jan Glas met wanhopige poëzie, Joost Baars over het taboe op wanhoop, Laurens Joensen met de allerwanhopigste muziek, en als contrapunt Barend Beekhuizen met een lezing over het begrip troost.

Annemarie Kalis is postdoc onderzoeker bij het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht. Ze heeft een dubbele achtergrond in psychologie en handelingstheorie, en heeft in het verleden gewerkt aan verschillende interdisciplinaire onderzoeksprojecten op het grensvlak tussen psychologie, psychiatrie en wijsbegeerte. Ze houdt zich o.a. bezig met de relatie tussen psychiatrische dysfuncties en alledaagse vormen van irrationeel gedrag. In oktober 2011 verscheen haar boek Failures of agency: Irrational behavior and self-understanding bij Lexington Books.

Jan Glas is een Gronings beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en fotograaf. Glas heeft verscheidene dichtbundels uitgebracht, waaronder de bundel De vangers van zummer waarvoor hij de Freudenthalprijs en de Literaire Prijs in ontvangst mocht nemen. Ook schreef hij mee aan het boek 100 mooiste Drentse en Groningse gedichten, dat in 2006 de Streektaalprijs won.

Barend Beekhuizen is promovendus aan de Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich in zijn onderzoek bezig met computermodellen van betekenis en kindertaalverwerving. In zijn bijdrage laat hij zien wat er taalkundig allemaal schuil gaat achter het woord 'troost'.

Joost Baars is dichter, essayist en boekverkoper. Zijn poëzie verscheen in ondermeer Liter en Tirade, en in zijn chapbook iemand anders dat in 2012 verscheen. Hij schrijft over poëzie voor Poëziekrant en Awater, over boekverkopen voor hard//hoofd en over film voor deRecensent.nl. Hij maakt de poëziepodcast VersSpreken en geeft een reeks no-budget chapbooks uit met Halverwege Chapbooks.

Laurens Joensen studeerde klassiek gitaar aan
 het Amsterdams conservatorium. 
In december 2001 won hij de publieksprijs op het Cameretten-festival.
 Hij is gitarist, componist en singer-songwriter. 
Joensen (spreek uit: Jo – ensen) zingt niet alleen in het Nederlands maar ook in het Faröers zijn vadertaal.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
Reserveren via de website van Perdu

Geen opmerkingen: