donderdag 29 januari 2015

Donderdag 5 feb. 2015: De groene kamer #1 – Gertrude Stein

Met: Anneke Brassinga, Barbaren & co &Theat ertroep

De drie dichters Anneke Brassinga, Erik Bindervoet en Han van der Vegt zijn door Perdu uitgenodigd om een toneeltekst naar eigen keuze te vertalen. Anneke Brassinga koos voor een viertal ultrakorte modernistische teksten van Gertrude Stein, Erik Bindervoet voor het naturalistische Michael Kramer van Gerhart Hauptmann, Han van der Vegt voor de ‘restauration comedy’ Love for Love van William Congreve.

In februari, maart en april worden deze nieuwe vertalingen aan het publiek gepresenteerd, onder de overkoepelende titel De groene kamer. De avonden bestaan uit lezingen van de tekst door de Barbaren & co, afgewisseld met gesprekken met de vertaler over de achtergronden van de tekst. De Theatertroep verzorgt de eerste enscenering van de tekst. Of anders gezegd, de eerste theatrale verkenning van de dramatische mogelijkheden van de tekst. De toneelwerken worden uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek in de oranje reeks.

De openingsavond op 5 februari staat in het teken van Gertrude Stein. Anneke Brassinga vertaalde de eerste stukken die Stein ooit schreef: Wat gebeurde / What Happened, een stuk waarin niets gebeurt, zodat het stuk zelf de essentie wordt van wat gebeurt (haar eigen woorden). Het leest als een kubistisch schilderij van Picasso. Damesstemmen / Ladies’ Voices is een – op het eerste gezicht – wat eenvoudiger stemmenstuk, dat gespeeld zou kunnen worden terwijl het voordoek langzaam opgaat. En dan zou Haar jurken tellen / Counting her dresses gelezen kunnen worden als een twistgesprek over de kostuumkeuze en I like it to be a play als een epiloog waarin het stuk zichzelf nabespreekt.

Over de reeks:
De groene kamer verwijst naar de toneeltraditie van de Green Room: ruimte achter of naast het toneel waar tijdens de voorstellingen ontmoetingen plaatsvonden tussen de toneelspelers en een aantal gefortuneerde toeschouwers.
De groene kamer wordt ondersteund door het Lira Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De redactie van De groene kamer wordt gevoerd door Czeslaw de Wijs (’t Barre Land) en Marije Koens (Perdu en Read My World).

Deelnemerslijst:
Anneke Brassinga is dichter, prozaïst, essayist en vertaler. Haar is de P.C. Hooft-prijs 2015 toegekend voor haar poëzie-oeuvre van vijfhonderd bladzijden. In 2014 verscheen haar laatste bundel Het wederkerige.

Erik Bindervoet is schilder, dichter, toneelschrijver en vormt samen met Robbert-Jan Henkes een vertalersduo. Zij zijn bekend van hun vertalingen van o.a. James Joyce, Bob Dylan en Shakespaere.

Han van der Vegt is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Zijn vijfde dichtbundel was De zeilen van de aarde (2010), met kortere, grotendeels wetenschappelijk georiënteerde gedichten. In 2010 kwam zijn eerste kinderboek, Het rode ei, uit, in 2014 het vervolg, Het zwarte ei.

Barbaren & Co is een groep toneelspelers, theatermakers en dramaturgen onder leiding van Jaïr Stranders en Loek Zonneveld die een rijke ervaring in toneellezingen hebben.

De Theatertroep is een toneelgezelschap met een sterke literaire interesse en tekstgerichte inslag, gespecialiseerd in het maken en spelen van ‘instant’-toneelavonden.

Deur open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)

Reserveren kan via de website van Perdu

Geen opmerkingen: