maandag 9 februari 2015

Vrijdag 13 feb. 2015: Perdu leest langzaam #5 - Nieuwe Zon van Jacob Groot

Met: Jacob Groot, Anneke Brassinga, Maarten van der Graaff & Johan Sonnenschein (gespreksleider)

Bij Perdu leest langzaam staat steeds een recent verschenen dichtbundel centraal. Twee a drie sprekers verhouden zich tot het werk door elk een lezing van zo’n tien minuten voor te bereiden. De dichter draagt tussendoor voor. Na de pauze is er een gesprek, waarbij ook het publiek ruim de gelegenheid krijgt tot het stellen van vragen.
Deze vijfde editie staat in het teken van de nieuwste bundel Nieuwe Zon van Jacob Groot, gelezen door Anneke Brassinga en Maarten van der Graaff. Johan Sonnenschein leidt het gesprek.

T. van Deel over Nieuwe Zon:
'De ambitieuze bundel, een 'megagedicht' genoemd, is een bewonderenswaardige queeste, een zoektocht naar 'Nieuwe zon'. Een meesterwerk, in elk geval een meesterlijk werk, waarin ruimte en tijd door elkaar heen tollen.'

Piet Gerbrandy over Nieuwe Zon:
'De schier eindeloze zinnen, de felle beeldtaal en het exuberante woordspel nodigen ertoe uit het werk in een urenlange roes te ondergaan, als een psychedelische road movie, hetgeen de lezer soms naar adem doet snakken. Tegelijkertijd verstoort Groot de neiging tot overgave door de lyrische gekte van intellectuele reflectie en ironisch commentaar te voorzien.'

Jacob Groot debuteerde onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger met de spraakmakende dichtbundel Net Als Vroeger (1970). Hiermee was hij een van de pioniers van de neo-romantiek, die door middel van een ironisch stijlbesef een meerduidige emotionele poëzie wist te ijken. In zijn volgende bundels werd het recept eigenzinniger. Het barokke idioom van Topgeluk (1986) smeedde de gedichten tot strenge richtlijnen voor inzichten die ook formeel dienden te worden gedemonstreerd. In zijn recentere bundels Heerlijkheid Van Luchtmetaal (2005), Lofzang (2008) en Divina Noir (2010) bespeelt de taal uitbundiger registers. Van deze poëzie is de gelijktijdigheid van het zintuiglijke en het cerebrale geprezen, een mix die met name in het megagedicht Nieuwe Zon (2014) monumentaal lijkt te worden. Lees meer over Jacob Groot op zijn auteurspagina

Anneke Brassinga is dichter, prozaïst, essayist en vertaler. Haar is de P.C. Hooft-prijs 2015 toegekend voor haar poëzie-oeuvre van vijfhonderd bladzijden. In 2014 verscheen haar laatste bundel Het wederkerige.

Maarten van der Graaff studeerde filosofie en religiestudies. In 2013 debuteerde hij met de bundel Vluchtautogedichten. Op het ogenblik is hij bezig met zijn eerste roman.

Johan Sonnenschein promoveerde in 2012 op de studie Kentering wending knik. Dynamiek in modern dichterschap (over Gorter, Nijhoff en Willem Jan Otten). Hij essayeert over hedendaagse poëzie en is lector aan de Université de Liège.

Zaal open: 20.00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingskaart)
Voor 32,50 euro ontvangt u het boek en een toegangskaartje voor het programma. Lees hieronder voor meer informatie.

Reserveren kan op de website van Perdu

Voor 32,50 euro ontvangt u zowel de bundel als een toegangskaartje voor het programma. Maak daarvoor het gewenste bedrag over op de rekening met IBAN: NL76 INGB 0005129855 t.n.v. Stichting Perdu, onder vermelding van uw naam, adres en 'Nieuwe Zon'.

Geen opmerkingen: