vrijdag 18 oktober 2013

18 oktober 2013: Wandelen als esthetische praktijk

Met Wouter van Buuren, Liesbeth van Nes, Jacob Voorthuis e.a.

‘J’écris pour me parcourir’,  schreef Henri Michaux. Schrijven als wandeling door een landschap of het lezen als wandeling door een tekst: de verbanden tussen lopen en schrijven, lezen en denken worden in talloze teksten zichtbaar. En ook vanuit de filosofie is veel aandacht besteed aan dit onderwerp. De vraag is of en hoe wandelen als esthetische praktijk kan worden gezien. Wanneer er sprake is van menselijke beweging door een bepaalde ruimte, dan hebben we het over zich bewegen, een taalkundig reflexief werkwoord voor een potentieel reflexieve handeling.
Gustave Caillebotte - Rue de Paris, temps de pluie

Maar in hoeverre fungeert wandelen niet alleen als reflexief proces, maar ook als creatief proces? Welke nieuwe perspectieven openen zich wanneer men door de stad of de natuur wandelt? Wat zijn de filosofische grondslagen van waarneming die tijdens het wandelen worden beleefd? En hoe vertaalt zich dat in de kunst?

Liesbeth van Nes werkt als literair vertaalster. Onlangs vertaalde ze Marcher; Une philosophie van Frédéric Gros, in het Nederlands verschenen onder de titel Wandelen; Een filosofische gids. Haar eerste vertaling, een roman van Alfred Jarry, werd in 1994 door Perdu uitgegeven.

Wouter van Buuren is fotograaf en natuurkundige. Na zijn studie aan De Vrije Academie in Den Haag en het Amsterdams Centrum voor Fotografie exposeerde hij in verschillende (groeps)tentoonstellingen in heel Nederland. Zijn werk was ook te zien in New York en Miami. In zijn serie total landscapes gaat hij op zoek naar continuïteit en verandering bij het lopen door een landschap.  Zijn foto’s laten een perspectief zien dat zich aan het oog van de gewone kijker onttrekt.

Jacob Voorthuis is als universitair docent verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij architectuurtheorie en filosofie doceert. In zijn onderzoek richt hij zich voornamelijk op gebruiksrelaties- het lichaam in relatie tot zijn omgeving, maar ook de relatie tussen het bruikbare en het poëtische.


Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang  20:30 uur; deur open 20:00 uur
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: