zondag 29 mei 2011

3 juni 2011: De radicaliteit van de lyriek

Hedendaagse dichters over de wereld

Met Geert Buelens en Astrid Lampe

Binnen de romantiek kunnen twee tradities onderscheiden worden, een conservatieve een een radicale. De conservatieve romantische lyriek richt de blik naar binnen, trekt zich terug uit de maatschappij en betreurt vanuit haar reservaat hoe de wereld zijn onverbiddelijke gang gaat. Een andere, radicale traditie daarentegen richt de blik naar buiten, de wereld in. Hierin is het gedicht geen vluchtheuvel, maar een gebeurtenis, die ingrijpt in de geschiedenis.

Perdu onderzoek met twee dichters welke sporen er, in hun eigen werk en daarbuiten, van deze radicale lyriek te vinden zijn, en hoe we haar op waarde moeten schatten.

Geert Buelens is de auteur van de poëziebundels, Het is (2002) en Verzeker u (2005). Hij is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht en publiceerde met Van Ostaijen tot heden (2001) een geschiedenis van de Vlaamse poëzie. Onder de titel Oneigelijk gebruik (2009) bundelde hij verschillende essays over poëzie.

Astrid Lampe debuteerde in 1997 met de bundel Rib, die genomineerd werd voor de Buddingh'-prijs. Daarna publiceerde ze De sok weer aan (2000), De memen van Lara (2002), genomineerd voor de VSB poëzieprijs, gevolgd door Spuit je Ralkleur (2005) en Park Slope (2008). Haar laatste bundel verscheen in 2010 onder de titel Lil (zucht).

Aanvang 20:30 uur, zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu.

Geen opmerkingen: