Met o.a. Gijsbert Pols, Brink Scholtz
In Travels with Herodotus heeft auteur Ryszard Kapuściński één wens: de grens kunnen oversteken. Wat voor Kapuściński in het Polen van de jaren 1950 een haast onmogelijke opgave leek, is voor ons de normaalste zaak van de wereld.
Je zou je af kunnen vragen waar voor ons laatpostmoderne westerlingen nog grenzen zijn, of die grenzen nog betekenis hebben. Toch is het al in het tweede hoofdstuk van Travels with Herodotus – waarin Kapuściński erin slaagt om een correspondentschap in India te verwerven – duidelijk dat we na het passeren van die ene, nationale grens, allerlei andere grenzen tegenkomen. Taal, gebruiken, welvaart, religie: in alles verschilt Kapuściński van de Indiërs die hij tegenkomt. Lukt het hem om de ene grens over te gaan, dan werpt zich telkens een nieuwe barrière op.
Op deze avond onderzoekt Perdu onze grenzen. Waar zijn ze? Hoe herkennen we ze? Wat of wie scheiden ze precies van elkaar? Maar vooral: wat betekenen die grenzen?
Literatuurwetenschapper, essayist en criticus Gijsbert Pols stelt de vraag hoe je kunt spreken over het fenomeen 'grens' in een tijd waarin een begrip als 'integratie' politiek gezien volkomen neutraal geworden is, hoewel het uitsluiting impliceert. Theatermaakster en auteur Brink Scholtz reflecteert op haar theaterpraktijk in Zuid Afrika.
Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het webformulier op de site van Perdu.
Uitverkocht: Charlotte Mutsaers, Safae el Khannoussi en Matthijs van Boxsel
te gast in Onder de vulkaan op 24 november
-
Dat Charlotte Mutsaers schrijft, schildert en dicht is algemeen bekend,
maar dat er zelfs een planetoïde naar haar is vernoemd zullen niet veel
mensen wete...
3 weken geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten