zondag 1 mei 2011

6 mei 2011: Poëzie als juridisch vacuüm: het hekeldicht anno 2011

Met: Han van der Vegt, Chrétien Breukers, Maarten Inghels en Maartje Smits

We kennen allemaal de hekeldichten van Anna Bijns en Vondel. Deze liggen vlak tegen of net over de rand van het destijds geaccepteerde maatschappelijke idioom. De poëzie bood een uitvalsbasis voor een ander soort taal, een waarbinnen een bredere mate van kritiek was toegestaan.

In de hedendaagse poëzie is het hekeldicht een curiosum geworden. En misschien is dat wel vanzelfsprekend. Want heeft een hekeldicht nog wel enige impact in onze samenleving? En breder, biedt de poëzie nog wel een alternatieve expressieruimte, of kan men sowieso al alles zeggen?

Op deze avond wagen hedendaagse dichters zich aan het genre van het hekeldicht. Verkend zal worden in hoeverre dit genre nog steeds relevante poëzie kan opleveren. Ter afsluiting zal bovendien op de actualiteit van het genre worden gereflecteerd.

Han van der Vegt (1961) is dichter, kinderboekenschrijver en vertaler. Samen met Onno Kosters werkt hij aan een Nederlandstalige bloemlezing van de poëzie van Seamus Heaney, en met Arnoud van Adrichem vertaalt hij The Age of Huts (compleat) van Ron Silliman. Zijn laatste bundel heet De zeilen van de aarde.

Chrétien Breukers (1965) is dichter, publicist en uitgever. In 2006 verscheen zijn bloemlezing 25 jaar Nederlandstalige poëzie - 1980-2005 - in 666 en een stuk of wat gedichten. In 2008 verscheen Tongebreek & Niemendal en in augustus 2009 Gysbert Japicx bezoekt het Drielandenpunt. Hij is hoofdredacteur van poëzieweblog De Contrabas.

Maarten Inghels (1988) schrijft poëzie, columns en kortverhalen voor diverse literaire tijdschriften en magazines en treedt regelmatig op met eigen werk. Hij debuteerde in 2008 met Tumult. Zijn tweede bundel, Waakzaam, verscheen in 2011 bij De Bezige Bij Antwerpen.

Maartje Smits (1986) is dichter en kunstenaar. Zij studeerde in 2009 af aan de afdeling Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en zal in juli 2011 afstuderen aan de Master Ontwerpen aan het Sandberg Instituut in dezelfde stad.


Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur.
Reserveren kan via het webformulier van Perdu.

Hoe select - "We kennen allemaal de hekeldichten van Anna Bijns en Vondel" - wil je je publiek hebben? Maar gelukkig, er gaat ook weer gereflecteerd worden!

Geen opmerkingen: