woensdag 1 oktober 2014

Vr. 3 oktober 2014: Maakt literatuur je een beter mens? - nY en Perdu zoeken uitwegen

Met: Marc Kregting, Hans Demeyer, Saskia Pieterse & Matthijs Ponte

'Maakt literatuur je een beter mens?' Een vraag die zo groot is en waar zoveel tegenin te brengen valt, dat we hem toch opnieuw willen stellen. En dat doen we met Saskia Pieterse, Hans Demeyer en Marc Kregting, naar aanleiding van het jongste nummer van tijdschrift nY genaamd 'Uitwegen'.

Op het podium en met het publiek voeren we op deze avond een debat over het bestaan van kwaliteitsmaatstaven voor het boek, de literatuur in het bijzonder. Aan bod komt onder meer hoe ideeën over juist leven in of in relatie tot de literatuur tot uiting kunnen komen. Matthijs Ponte zal het gesprek leiden.

Saskia Pieterse is gepromoveerd op een studie naar Ideen van Multatuli. Zij werkt op dit moment aan haar onderzoek “Economic Tropes, National Identity and the Dutch Novel”, waarvoor zij een VENI-beurs ontving. Op internet gaf haar bijdrage aan 'Uitwegen' al aanleiding tot een felle polemiek (zie hier en hier).

Marc Kregting (1965) is dichter, prozaïst, essayist en journalist. Hij debuteerde als dichter in 1989 met het gedicht 'Eensklaps afwezigheid' in het literair tijdschrift de Held. In 1994 volgde zijn eerste bundel De gezel in de kleurenreeks van Perdu. Momenteel schrijft hij voor de nieuwswebsite De Wereld Morgen.

Hans Demeyer (1987) is sinds oktober 2011 als FWO-aspirant verbonden aan de universiteit Gent waar hij een proefschrift voorbereidt over lichamelijkheid in het vernieuwende Nederlandstalige proza van de jaren 1960. Hij is redacteur van nY, en publiceert kritieken in onder meer DW B en rekto:verso. Samen met Carl De Strycker en Sven Vitse redigeerde hij De ruimte van Roggeman, een boek over het oeuvre van Willy Roggeman.

Matthijs Ponte is filosoof, dichter en mededirecteur van het internationale literatuurfestivaal Read my World. Hij schreef stukken voor onder meer Awater, de Reactor, Joop, Vooys en DWB en maakte programma’s voor Perdu, Read My World, Schijnheilig en de Werkgroep Caraïbische letteren. Binnenkort verschijnt zijn poëziedebuut als chapbook bij Halverwege Chapbooks.

Vorige week werd het gesprek over 'Uitwegen' gevoerd bij Vlaams-Nederlands Huis deBuren, ingeleid door Hans Demeyer en met bijdrages van Maarten van der Graaff, Frank Vande Veire en Kila van der Starre.

Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Entree: 7 / 5 euro (met kortingspas)
Reserveren via http://perdu.nl/nl/r/maakt-literatuur-je-een-beter-mens/

Geen opmerkingen: