maandag 12 mei 2014

16 mei 2014: PRESENTATIE TERRAS 06 – HET LICHAAM ALS ON/DING

Met: René Blom, Piet Devos, K. Schippers, redactie Terras e.a.

Jacq Vogelaar, de spil van literair tijdschrift Raster, wilde altijd eens een nummer maken over pijn. Het onding pijn tegenover de dingen die ogenschijnlijk geen pijn lijden. Het is er helaas niet meer van gekomen, in 2013 overleed Vogelaar. De redactie van Terras, Rasters opvolger, bracht hem een kleine hommage door een deel van zesde nummer, On/ding, aan het ultieme onding pijn te wijden. Op deze avond wordt Terras 06 gepresenteerd in Perdu, met voordrachten uit het nummer en nieuwe bijdragen.

On/ding is een ding op zich – met zijn 192 pagina’s, fraai vormgegeven omslag en beeldende literatuur. Een vierkoppige redactie stelde de inhoud samen als een verkenning in 40 bijdragen van de relatie tussen mens en ding: van onmiddellijke nabijheid tot onherroepelijk onbegrip, van liefde en begeren tot haat en fascinatie. De onontkoombare rol die dingen spelen in de literatuur en de wereld krijgt vorm bij monde van schrijvers en beeldend kunstenaars als Charlotte Mutsaers, K. Schippers, Yu Jian, Friederike Mayröcker, Maarten M. Jansen, Joë Bousquet, Kenneth Koch en Richtje Reinsma. Anneke Brassinga, Henk Pröpper, Chris Keulemans en Maria Vlaar leverden een bijdrage aan de kleine Vogelaar-hommage.

Deze avond brengt de redactie van Terras een selectie uit het rijke nummer. Piet Devos, vertaler, schaker en literatuurwetenschapper, gaat nader in op het werk van Joë Bousquet (1897 – 1950), een Franse dichter die veel schreef over de verhouding tussen zijn geest en zijn verlamde lichaam. René Blom thematiseert het lichaam als on/ding in een performance.

Aanvang 20:30 uur, deur open:20:00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders

Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: