zaterdag 8 maart 2014

14 maart 2014: Perdu outer space | Boekennacht 2014

Met o.a.: Joris van Casteren, Han van der Vegt, Hélène Gelèns, Bastiaan Hoorneman, Karen Groeneveld, Sven Vitse en Raheleh Motamedi

De Amsterdamse Boekennacht sluit dit jaar aan op het thema van de Boekenweek, namelijk reizen. Allerlei culturele instellingen, boekhandels, antiquariaten en cafés organiseren op de avond van 14 maart literaire programma’s rondom dit thema (zie www.boekennacht.nl). Perdu stelt die avond het ruimtereisverhaal centraal.Voor vier mensen gaat het in 2024 beginnen: een reis naar planeet Mars. Het is een initiatief van de Nederlandse stichting Mars One, die zich ten doel heeft gesteld om in 2025 een ruimtekolonie op de verre planeet te stichten. Ruim 200.000 mensen meldden zich het afgelopen jaar aan en tekenden daarmee voor een one way ticket; de kolonisten die uiteindelijk worden geselecteerd krijgen niet de mogelijkhed terug te keren naar de aarde. De selectieprocedures en trainingen die aan de reis voorafgaan, evenals het leven aldaar, zullen wereldwijd worden uitgezonden in een reality-televisieprogramma.

Waarom willen mensen zich op Mars vestigen? Zijn ze in staat om op Mars een samenleving te stichten? Hoe ziet die eruit? Kunnen we ons hier überhaupt een voorstelling van maken? Hoe wenselijk zijn de plannen van Mars One? En hoe realistisch?

Uiteenlopende schrijvers, journalisten, wetenschappers en critici brengen verslag uit in de vorm van een nieuw gedicht, kort verhaal, reportage of essay. U kunt gedurende de avond in- en uitlopen.

Joris van Casteren, dichter, schrijver en journalist, portretteert Mars One kandidaat Martijn Kroezen. Han van der Vegt, dichter, kinderboekenschrijver, vertaler en essayist, brengt een nieuw gedicht geïnspireerd op Mars One. Bastiaan Hoorneman, docent filosofie aan de UvA, beschouwt het project vanuit ethisch perspectief. Hélène Gelèns, gesjeesde astronomiestudent, filosoof en dichter, draagt een nieuw gedicht voor geïnspireerd op Mars One. Raheleh Motamedi, promovendus aan de faculteit der aard- en levenswetenschappenvertelt (VU) vertelt vanuit haar wetenschappelijke achtergrond over MarsOne. Karen Groeneveld, filosofe en projectcoordinator bij de HKU, komt vertellen over ruimtereizen in films. Sven Vitse gaat in op kosmische muziek en de betere psychedelica.


Aanvang: 20.30 uur
Ieder kwartier een nieuwe spreker (in- en uitloop toegestaan)
Entree: gratis

Geen opmerkingen: