vrijdag 28 maart 2014

zaterdag 29 maart 2014: Verloren Poëziemarkt


Aanvang 13:00 uur - Afsluiting 18:00 uur
Entree gratis


Op zaterdag 29 maart organiseert Perdu in samenwerking met uiteenlopende uitgevers en dichters de eerste editie van de Verloren Poëziemarkt. Zestien dichters vertegenwoordigen hun fonds door voor te dragen uit eigen werk en uit een bundel die op een of andere manier ‘verloren’ is gegaan; bundels die aan onze aandacht zijn ontsnapt of zelfs in de vergetelheid dreigen te geraken.

Het programma bestaat uit zestien dichters verdeeld over vier blokken van ca. 40 minuten per blok:

Deur open: 13:00u Welkomstwoord 13:20u

Blok 1 : 13:50-14:30u.

13:50u. Lieke Marsman (Van Oorschot)
14:00u. Koenraad Goudeseune (het Leesmagazijn)
14:10u.Renée Luth (Passage)
14:20u.Pim te Bokkel (Nieuw Amsterdam)

Blok 2 14:50-16:30u.

14:50u. Helene Gelèns (Cossee)
15:00u. Peter Smink (het Balanseer)
15:10u. Hannah van Wieringen (de Harmonie)
15:20u. Tsead Bruinja (Zirimiri Press)

Blok 3 15:50-16:30u.

15:50u. Daniël Vis (Prometheus)
16:00u. Eva Gerlach (Rainbow)
16:10u. Hans Dekkers (Wereldbibliotheek)
16:20u. Estelle Boelsma (Halverwege Chapbooks)

Blok 4 16:50-17:30u.

16:50u. Martijn den Ouden (Querido)
17:00u. Maarten van den Elzen (Hoenderbossche Verzen)
17:10u. Ljoedmilla Chodynskaja (Pegasus)
17:20u. Maarten van der Graaff (Atlas Contact)

Bezoekers, uitgevers en dichters komen samen om de verscheidenheid te verkennen die het poëzielandschap ons te bieden heeft. De uitgevers kunnen u ter plekke informeren over hun fonds. En niet te vergeten: u kunt uw poëzieassortiment uitbreiden met poëzie die u voorheen misschien nooit had gevonden!

De Verloren Poëziemarkt is de hele dag geopend en u kunt vrij in- en uitlopen.

Houd www.perdu.nl in de gaten voor het actuele programma.

vrijdag 21 maart 2014

28 maart 2014: Nieuwe poëzie uit Rusland #2 - Ontluikend postmodernisme in de Sovjet-Unie

Met: Boris Noordenbos, Nina Targan Mouravi, Lieke Marsman en Samuel Vriezen.

Dit jaar organiseert Perdu een serie programma’s over hedendaagse Russische poëzie. Op de tweede avond in de reeks staat poëzie uit de Sovjettijd centraal. Hierbij wordt niet zozeer naar de in Nederland al vertaalde 'officiële' dissidente poëzie gekeken, maar naar de meer conceptueel georiënteerde en postmoderne poëzie.

De Russische dichters die we deze avond introduceren zijn Anna Altsjoek, Vsevolod Nekrasov en Lev Rubinstein. Het dichtwerk van visueel kunstenaar en dichter Anna Altsjoek (1955-2008) is uiterst geconcentreerde poëzie. Virtuoos breekt ze woorden en zinnen op, waarbij de bestandsdelen nieuwe verbintenissen aangaan en verschillende betekenissen vrijmaken. Altsjoek maakt daarbij veelvuldig gebruik van verrassende en obscene woordspelingen. Gender issues en de reflectie op de sociale functie van taal spelen een grote rol in haar werk. Vsevolod Nekrasov (1934–2009) schreef in reactie op de pervertering van de taal onder het Sovjet regime bewust poëzie met een zeer beperkt vocabulaire, voortdurende herhaling en alledaagse onderwerpen. Hiermee onderzocht hij de mogelijkheid dat woorden zeggen wat ze betekenen, zonder de dubbelzinnig relatie tussen woord en betekenis uit het oog te verliezen. Lev Rubinstein (1947) is een van de grondleggers van het Moskou Conceptualisme. Geïnspireerd door zijn werk als bibliothecaris, schrijft hij poëzie op losse indexkaarten en maakt zo gedichten zonder vaste volgorde of lengte. Deze dichters werpen een ander licht op de complexe verhouding tussen de modernistische traditie, de officiële Sovjetideologie en 'Westerse' stromingen als postmodernisme en conceptualisme.

Slavist en literatuurwetenschapper Boris Noordenbos opent het programma met een inleiding over de literaire stromingen en ontwikkeling in Rusland rond de val van de Sovjet-Unie. Speciale aandacht in zijn lezing voor de genoemde Russische dichters, Moskou Conceptualisten en ontluikend postmodernisme in de jaren ’80.

Vertaler Nina Targan Mouravi maakte voor de avond vertalingen van een selectie gedichten van Altsjoek, Nekrasov en Rubinstein. Ze draagt deze voor en gaat in op het werk van Rubinstein.

Dichter Lieke Marsman reageert met nieuw eigen werk op de poëzie van Altsjoek.

Componist en dichter Samuel Vriezen is al langere tijd bewonderaar van Vsevolod Nekrasov. In dit programma zal hij het publiek proberen uit te leggen waarom.

---

Boris Noordenbos is Slavist en universitair docent Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2013 op “Messages from the Black Hole: Post-Soviet Literature in Search of a Russian Identity.”

Nina Targan Mouravi
is vertaalster, voordrachtskunstenaar en portretschilder. Ze werd geboren in Georgië, groeide op in Moskou en kwam twintig jaar geleden naar Nederland. In 2005 publiceerde ze een bundel met vertalingen uit het Russische van onder meer Poesjkin, Achmatova, Mandelstam, en Pasternak.

Lieke Marsman is dichter. Dit jaar verscheen haar tweede bundel De eerste letter bij Uitgeverij van Oorschot. Ze won met haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud (2010) de Lucy B en C.W van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de Buddingh'-prijs 2011. Haar tweede bundel is al even jubelend ontvangen in de pers.

Samuel Vriezen is dichter, componist en vertaler. Zijn kamermuziek is veelal experimenteel en zijn poëzie doorgaans procedureel. Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Perdu Rampensuites van Rob Halpern, met vertalingen van Vriezens hand.

Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Entree: 10 euro/5 euro (voor studenten, vrienden en stadspashouders)

Reserveren kan hier

vrijdag 14 maart 2014

21 maart 2014: FtHvdB: het werk van Fritzi Harmsen van Beek

Met: Bernke Klein Zandvoort, Peggy Verzett en Alfred Schaffer.

Er was iets anders, maar wat. Iets dat knaagt. Iets onzichtbaar knagends. Iets... Meteen kwamen we op een idee. Ach natuurlijk!
Hoe konden we zo stom zijn geweest! (...) Wat een subliem verraderlijk raffinement!

Wat knaagt er in het werk van Fritzi Harmsen van Beek? Wat gebeurt er in haar poëzie? Wat betekent het werk van deze 'poet's poet's poet' voor dichters van nu? De verhalen rond haar persoon spreken tot de verbeelding, maar haar werk doet dat nog veel meer.




Drie dichters lezen nieuw werk voor dat geïnspireerd is door het werk van Harmsen van Beek, een gedicht van Harmsen van Beek zelf, en houden een kleine beschouwing. Perdu-redacteur Anne Becking verzorgt een inleiding.

Peggy Verzett (1958) is kunstenaar (olieverfschilderen en tekenen en dichten) en docent. In 2005 debuteerde ze bij uitgeverij van Oorschot met de bundel Prijken die buik (genomineerd voor de Paul Peeters Poëzie prijs (Landgraaf)) en haar tweede bundel Vissing  verscheen bij Querido in 2010.

Bernke Klein Zandvoort (1987) is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 2013 met de dichtbundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert bij uitgeverij Querido.

Alfred Schaffer (1973)  publiceerde zes dichtbundels, waaronder Schuim (2006), Kooi (2008) en Mens Dier Ding (2014). Hij doceert aan de universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Aanvang 20:30 uur;  zaal open 20:00 uur.
Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas)

Reserveren kan hier.

zaterdag 8 maart 2014

14 maart 2014: Perdu outer space | Boekennacht 2014

Met o.a.: Joris van Casteren, Han van der Vegt, Hélène Gelèns, Bastiaan Hoorneman, Karen Groeneveld, Sven Vitse en Raheleh Motamedi

De Amsterdamse Boekennacht sluit dit jaar aan op het thema van de Boekenweek, namelijk reizen. Allerlei culturele instellingen, boekhandels, antiquariaten en cafés organiseren op de avond van 14 maart literaire programma’s rondom dit thema (zie www.boekennacht.nl). Perdu stelt die avond het ruimtereisverhaal centraal.



Voor vier mensen gaat het in 2024 beginnen: een reis naar planeet Mars. Het is een initiatief van de Nederlandse stichting Mars One, die zich ten doel heeft gesteld om in 2025 een ruimtekolonie op de verre planeet te stichten. Ruim 200.000 mensen meldden zich het afgelopen jaar aan en tekenden daarmee voor een one way ticket; de kolonisten die uiteindelijk worden geselecteerd krijgen niet de mogelijkhed terug te keren naar de aarde. De selectieprocedures en trainingen die aan de reis voorafgaan, evenals het leven aldaar, zullen wereldwijd worden uitgezonden in een reality-televisieprogramma.

Waarom willen mensen zich op Mars vestigen? Zijn ze in staat om op Mars een samenleving te stichten? Hoe ziet die eruit? Kunnen we ons hier überhaupt een voorstelling van maken? Hoe wenselijk zijn de plannen van Mars One? En hoe realistisch?

Uiteenlopende schrijvers, journalisten, wetenschappers en critici brengen verslag uit in de vorm van een nieuw gedicht, kort verhaal, reportage of essay. U kunt gedurende de avond in- en uitlopen.

Joris van Casteren, dichter, schrijver en journalist, portretteert Mars One kandidaat Martijn Kroezen. Han van der Vegt, dichter, kinderboekenschrijver, vertaler en essayist, brengt een nieuw gedicht geïnspireerd op Mars One. Bastiaan Hoorneman, docent filosofie aan de UvA, beschouwt het project vanuit ethisch perspectief. Hélène Gelèns, gesjeesde astronomiestudent, filosoof en dichter, draagt een nieuw gedicht voor geïnspireerd op Mars One. Raheleh Motamedi, promovendus aan de faculteit der aard- en levenswetenschappenvertelt (VU) vertelt vanuit haar wetenschappelijke achtergrond over MarsOne. Karen Groeneveld, filosofe en projectcoordinator bij de HKU, komt vertellen over ruimtereizen in films. Sven Vitse gaat in op kosmische muziek en de betere psychedelica.


Aanvang: 20.30 uur
Ieder kwartier een nieuwe spreker (in- en uitloop toegestaan)
Entree: gratis

zondag 2 maart 2014

7 maart 2014: Tussen herinneren en vergeten

Onze werelden zijn opgebouwd uit herinnering. Gebeurtenissen uit het verleden hebben ons ‘getekend’ of ‘gevormd’, en hebben zich een plek toegeëigend in het verhaal dat we over onszelf vertellen. Ondertussen houdt ergens ons eigen verhaal op en vervolgt het zich in de ander en in alle vormen waarin ons sociale en maatschappelijke leven uiting krijgt. Wie vragen over het persoonlijke geheugen stelt, betreedt tegelijk het domein van de collectieve herinnering.

In de praktijk van het herinneren vindt voortdurend selectie plaats tussen dat wat blijft, en dat wat uit het archief van deze registraties verdwijnt. Hoe werken deze mechanismen? Hoe vinden deze plaats - op persoonlijk en op collectief niveau? Kan dat wat verloren gaat toch nog betekenissen representeren? En welke plaats neemt trauma in tussen het herinneren en het vergeten?


Tijdens dit programma ligt de aandacht bij dat wat zich in de marge van het geheugen bevindt. Kunnen de media die het herinneren structureren en helpen vastleggen ook de keerzijde van het verhaal tonen? Hoe kan deze kant van het verhaal, bij gebrek aan herkenbaar narratief, toch gereconstrueerd of begrepen worden? En hoe moeten we de architectuur van het herinneren eigenlijk voor ons zien?

Performance- en installatiekunstenaar Myriam van Imschoot (Gent, BE) zal enkele delen uit haar recente werk ten uitvoer brengen. Daarin zet zij op heel verschillende manieren haar eigen archief in, en besteedt zij aandacht aan een fragmentarische werkelijkheid die steeds weer een (archiverende) 'handeling' van ons vraagt; één die zowel zorg als ontlasting teweeg brengt.

Literatuurwetenschapper Ernst van Alphen (Universiteit Leiden) zal aan de hand van het werk van Georges Perec bespreken hoe ordeningen het begrip van de wereld sturen en evenzeer beperken.

Dichter en programmamaker Joost Baars zal beeldend werk van Quintan Ana Wikswo (New York City, VS) uit haar Sonderbauten-project (2011-heden) bespreken en een interview met haar houden. Het fotografische werk, geregistreerd met camera’s die in concentratiekamp Ravensbrück geassembleerd zijn door gevangen joodse vrouwen, spreekt op meerdere niveaus over zowel deze arbeiders als de groep vrouwen die in bordelen tot seks gedwongen werd. Op 21 april a.s. opent voor het eerst in Ravensbrück een permanent museumonderdeel dat aan deze seksuele mishandelingen aandacht besteedt.

Aanvang 20:30 uur; zaal open 20:00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas)
Reserveren kan hier