vrijdag 15 november 2013

22 november 2013: Wreed optimisme

Met: Frans-Willem Korsten, Matthijs Ponte en Rachel O’Reilly

Voertaal: Nederlands en Engels

Een programma over nieuwe manieren van leven in een wereld waarin crisis alledaags is geworden.  
De na-oorlogse beloften van toenemende welvaart, sociale gelijkheid en baanzekerheid vallen langzaam uiteen. De mogelijkheden om vorm te geven aan ‘een goed leven’ raken daardoor uitgeput. Toch blijven mensen vasthouden aan de fantasieën die zo'n leven beloven, ook wanneer de vervulling ervan niet langer mogelijk of zelfs destructief is. ‘Cruel optimism’ noemt de Amerikaanse cultuurwetenschapper Lauren Berlant die double bind in haar gelijknamige studie uit 2011.
In dit boek beschrijft Berlant aan de hand van uiteenlopend materiaal – van literaire teksten tot films, en van performancekunst tot talk shows – de mogelijke manieren waarop mensen omgaan met voortdurende onzekerheid. Deze scenario’s zijn eerder onopvallend dan spectaculair, en vragen dan ook om andere genres dan het melodrama of de tragedie. 
Perdu onderzoekt aan de hand van casussen uit de Nederlandse literatuur, film en beeldende kunst welke genres dat zouden kunnen zijn. Frans-Willem Korsten (Universiteit Leiden) introduceert de studie van Berlant en zal ingaan op de vraag hoe een 'precaire esthetiek' eruit zou kunnen zien. Rachel O’Reilly (Jan van Eyck Academie) laat in een analyse van het werk van Aernout Mik zien wat de rol is van ressentiment in de overgang naar een neoliberale maatschappij. Filosoof en dichter Matthijs Ponte gaat na welke nieuwe genres Nederlandse schrijvers en dichters ontwikkelen. 

Extra:
Op dinsdag 3 december volgt een filmvertoning in OT301, ingeleid door Frank Keizer. Details hierover worden aangekondigd op www.perdu.nl/agenda en www.ot301.nl.

Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Reserveren kan hier 

Geen opmerkingen: