donderdag 14 november 2013

15 november 2013: De Lezer

Met: Paul Bogaert, Marieke Winkler, Micha Hamel en Kiene Brillenburg-Wurth.

De lezer is een serie vraaggesprekken tussen een dichter en een geoefende lezer, met een bijzonder kenmerk: het is de dichter die de vragen stelt over zijn eigen werk en de lezer die daarop antwoordt. Dat levert spannende gesprekken op met een soms verrassend poëticaal resultaat. Nieuwe inzichten ontstaan, zowel bij het publiek als bij de dichters zelf. Grenzen worden afgetast: tussen een dichter en zijn werk, tussen lezer en dichter, tussen lezer en gedicht.

In deze aflevering interviewt Paul Bogaert Marieke Winkler naar aanleiding van zijn nieuwe bundel Ons verlangen, augustus 2013 verschenen bij De Bezige Bij Antwerpen. Ook is Micha Hamel er, hij zal onder meer over zijn bundel Bewegend doel (Atlas Contact) spreken met Kiene Brillenburg-Wurth.

Paul Bogaert publiceerde onlangs zijn vijfde dichtbundel: Ons verlangen (De Bezige Bij, 2013), een ‘huiveringwekkende staalkaart van wat mensen elkaar allemaal aandoen’. Voor zijn vorige bundel De Slalom soft kreeg hij de Herman De Coninckprijs en de driejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Poëzie. Paul Bogaert woont in Leuven en werkt in Brussel.

Kiene Brillenburg-Wurth is universitair hoofddocent Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Van haar verscheen Musically Sublime (NY 2009), Between Page and Screen(NY 2012) en (met Ann Rigney) Het leven van teksten (2011, 4de druk). Kiene is gespecialiseerd in experimentele literatuur, literatuurtheorie, esthetica, literatuur en nieuwe media, literatuur en muziek.

Micha Hamel is dirigent, componist, en dichter. Zijn concertmuziek werd uitgevoerd door onder meer het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch het Radio Kamer Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Schönberg Ensemble en Slagwerkgroep Den Haag. Ook componeerde hij muziek voor dans en theater. In 2008 toerde zijn eerste opera, de tragische operette “Snow White” (geproduceerd door de Nationale Reisopera) door het land. Daarnaast is Micha Hamel lector "New Performance Practice" aan Hogeschool Codarts, Rotterdam, alwaar hij onderzoek verricht naar de mogelijke en wenselijke ontwikkelingen in de klassieke muziekpraktijk.

Marieke Winkler
is als promovenda verbonden aan de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij werkt aan een proefschrift over het onderscheid tussen literatuurkritiek en literatuurwetenschap in de Nederlandse letteren sinds 1880. Daarnaast doceert zij moderne Nederlandse literatuurgeschiedenis bij de opleiding 'Creative Writing' aan de ArtEZ en schrijft zij voor het Vlaamse literaire tijdschrift DW B.Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang: 20:30 uur; deur open: 20:00 uur

Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: