vrijdag 14 juni 2013

15 juni 2013: Bundelpresentatie 'Oorbellen, buiken en eenzaamheid'

Let op: zaterdag 15 juni

Met: Doina Ioanid (Roemenië), Jan H. Mysjkin (België), Jan Willem Bos (België) en Miriam Rasch.


Uitgeverij Perdu presenteert deze maand de eerste titel uit haar nieuwe reeks: De Sporenreeks. Deze serie bestaat uit vertalingen van hedendaagse experimentele poëzie. Van start gaat de uitgeverij met de dichtbundel Oorbellen, buiken en eenzaamheid, een vertaling van twee bundels prozagedichten van de Roemeense dichteres Doina Ioanid (1968, Boekarest). De vertaling werd verzorgd en van een nawoord voorzien door Jan H. Mysjkin.

Moeder is bang voor de eenzaamheid. Ze kijkt me machte-
loos aan – zelfs bij soapseries voelt ze zich niet beter. Ze kijkt
me aan als een schrikachtig vaarskalf. Er is geen reden toe,
zeg ik bemoedigend, terwijl de eenzaamheid een flinke brok
van haar afrukt. Ben jij dan niet bang? vraagt ze met bebloe-
de lippen. Nee, antwoord ik. Natuurlijk loog ik en moeder
striemde me met een distel. En die was zo paars, dat het plots
avond werd.

Doina Ioanid
schreef vijf dichtbundels, gepubliceerd tussen 2000 en 2010. Haar werk leest als de roman van het leven van een vrouw in de ‘alledaagse onwerkelijkheid’, waar dagboek en droom een vaak verontrustende verbinding aangaan.

Jan H. Mysjkin is een Nederlandstalige dichter en gerenommeerd vertaler van en naar het Frans, én van en naar het Roemeens. Hij werd bekroond met uiteenlopende prijzen. Mysjkin vertaalde onder meer werk van Yves Bonnefoy, Jacques Roubaud, de dadaïsten Francis Picabia, Tristan Tzara en Hugo Ball alsook  Jerome Rothenberg, Arno Schmidt en Velimir Chlebnikov.

Jan Willem Bos werkt als beëdigd tolk-vertaler Nederlands-Roemeens, vertaalt Roemeense literatuur en publiceert regelmatig artikelen en boeken over het land, onder meer op schwob.nl. In maart 2011 verscheen van hem Mijn Roemenië bij uitgeverij Atlas; daar verscheen ook de door hem samengestelde en vertaalde bloemlezing Moderne Roemeense verhalen.

Miriam Rasch studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt als redacteur en docent media / filosofie bij de Hogeschool van Amsterdam. Ze schrijft recensies en blogs voor verschillende websites en op miriamrasch.nl.

Aanwezig tijdens de presentatie zijn Doina Ioanid en Jan H. Mysjkin die in het Roemeens en Nederlands uit de bundel zullen voordragen. Jan Willem Bos verzorgt een inleiding op de hedendaagse Roemeense literatuur en besteedt daarbij extra aandacht aan het Roemeniënummer van literair tijdschrift Deus Ex Machina. Miriam Rasch bereidt een lezing voor waarin ze ingaat op de nieuwe vertaling en de poëtica van Doina Ioanid.

Voor de boekpresentatie ontving Perdu een financiële bijdrage van het Roemeens Cultureel Instituut te Brussel.


Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: