Met: Tom Johnson, Samuel Vriezen e.a.
In poëzie wordt altijd geteld: lettergrepen, heffingen, verzen, woorden. Maar getallen zijn ook woorden. Het is dan ook goed om eens te kijken wat voor poëzie er met enkel en alleen getallen kan worden gemaakt. De voordelen van zulke poëzie zijn duidelijk genoeg: ze ontslaat getallen van hun dagdagelijkse plicht om als deprimerende cijfers in rapporten en begrotingen te staan. Ze brengt de getallen tot klinken en laat ze hun ritmische werking ontplooien. Ze hoeft niets te betekenen en is dus voor iedereen begrijpelijk, en wie het patroon voelt, mag meetellen. Aftelliedjes zijn niet voor niets geliefd.
Een heel uitgebreide canon van zuiver getalsmatige poëzie is er niet, maar toen Perdu op zoek ging, bleek er toch nog heel wat materiaal te zijn. Wiskundigen die mooie reeksen als gedichten presenteren, concrete dichters van Schwitters tot Rühm die geïnteresseerd zijn in de materiële zuiverheid van de getallen, conceptuele kunstenaars die de getallen naar hun hand zetten, componisten die werkzaam zijn op het grensgebied met de klankpoëzie.
Op deze avond treedt onder meer de Amerikaanse cult-componist Tom Johnson op, een van de grote tellers uit de conceptuele minimal music. Samen met een gelegenheidsensemble brengt hij een reeks stukken waarin in verschillende talen en op verschillende manieren tot zeven geteld wordt.
Dichter en componist Samuel Vriezen zal zijn vertaling voordragen van een tekst van kunstenaar Claude Closky, die de getallen van een tot en met duizend in alfabetische volgorde opschreef.
Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur, deur open 20:00 uur
Reserveren kan hier
Onfatsoenlijk en luxueus in Arabesken
-
In Arabesken, het blad het Couperus Genootschap, wordt Onfatsoenlijk en
luxueus gesignaleerd. Een mooie tip voor de herfstvakantie.
2 weken geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten