zondag 28 april 2013

2 mei 2013: Boekpresentatie: Tsead Bruinja - Stofzuigerzangers / Stofsûgersjongers

Boekpresentatie: Tsead Bruinja

Stofzuigerzangers / Stofsûgersjongers - tweetalige gedichten van Tsead Bruinja - cd van Femke IJlstra - etsen van Mirka Farabegoli

Optredens van: Tsead Bruinja, Femke Ijlstra, Robert Anker, Saskia de Jong, Ester Naomi Perquin, Mowaffk Al-Sawad, Saskia Stehouwer en Nyk de VriesEen multidisciplinaire brug tussen muziek, taal en beeld, heden en verleden en stad en platteland

Op 19 april 2010 stuurde saxofoniste Femke IJlstra een mailtje naar dichter Tsead Bruinja of hij voelde voor een samenwerking; een nieuw project met poëzie en moderne klassieke muziek, waarbij een gedeelde weemoed naar het Friese verleden een belangrijke rol zou spelen. Thuis op de bank in Amsterdam las Bruinja een gedicht voor over zijn buurvrouw die tijdens het stofzuigen van de voorkamer, met op de achtergrond de Arbeidsvitaminen, iedereen op straat goed in de gaten hield. Daarna speelde IJlstra een prachtig in memoriam, dat Mark-Anthony Turnage schreef voor de overleden vrouw van zijn beste vriend.  

Nu, precies twee jaar later, is er Stofsûgersjongers / Stofzuigerzangers een nieuw tweetalig boek met gedichten van Bruinja en een cd met IJlstra's muziek. Het duo vroeg daarbij aan beeldend kunstenaar Mirka Farabegoli, eveneens afkomstig uit Fryslân, om bij zowel cd als boek etsen te maken.

Stofsûgersjongers / Stofzuigerzangers is daardoor een multidisciplinair werk geworden met als overkoepelende thema's onderweg zijn en thuiskomen, in het nu en in het verleden, over hoe moeilijk en onmogelijk dat soms lijkt.

Dit project lijkt het werk van een trio, maar veel meer mensen werden betrokken bij Stofûgersjongers / Stofzuigerzangers. Redacteur Ernst Bruinsma van uitgeverij Afûk nodigde vormgeefster Monique Vogelsang uit om te reageren op de etsen, de gedichten en de composities en zij gaf enkele gedichten zodanig vorm dat je er hoogtevrees van krijg of dat de regels als grassprieten uit de grond lijken te komen. Componist Geert Schoonbeek de Vlaming reisde voor één van de composities speciaal af naar Friesland om de sfeer te proeven in het repetitielokaal van de fanfare, waar IJlstra haar carrière begon en genoot van het ‘weidse’ panorama vanuit haar slaapkamerraam. Het leverde een stuk op met break-beats, dat dan weer schreeuwt en dan weer devoot van toon is. Bovendien speelt IJlstra het samen met haar oude saxofoondocent van het conservatorium.

Zo is Stofsûgersjongers / Stofzuigerzangers een tweetalige multidisciplinaire brug geworden tussen heden en verleden, stad en platteland, tussen reizen en weer thuiskomen.

Uitgeverij Afûk presenteert Stofzuigerzangers / Stofsûgersjongers - tweetalige gedichten van Tsead Bruinja - cd van Femke IJlstra - etsen van Mirka Farabegoli.  


Entree: Gratis
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur
Reserveren: tseadbruinja@hotmail.com

Geen opmerkingen: