maandag 8 april 2013

12 april 2013: De blote kont der kunst: De Vijftigers nu

De blote kont der kunst: De Vijftigers nu

i.s.m. EYE
Locatie: Perdu
 
Met: Jan Baeke, Tsead Bruinja, Maarten van der Graaff en Martijn den Ouden

Lucebert keerde een glas water om boven zijn hoofd en Jan Hanlo schudde het land op met de regels ‘Oote oote oote/ boe’. Het zijn iconische acties geworden waarmee de Beweging van Vijftig, een groep die eigenlijk niet echt een groep was, de Nederlandse poëzie op haar grondvesten deed schudden. De Vijftigers schaften de lyriek af en streefden naar een experimentele poëzie, ‘de experimentele poëzie’, in de woorden van Gerrit Kouwenaar. Een poëzie die beïnvloed was door internationale avant-garde-bewegingen, een ‘proefondervindelijke’, autonome poëzie waarin lichamelijkheid en spontaniteit belangrijke waarden waren.

Filmmaker Johan van der Keuken voelde zich verwant met de Vijftigers en maakte een aantal artistieke films over hen. Van Remco Campert verfilmde hij het scenario Een zondag, Bert Schierbeek portretteerde hij in Bert Schierbeek/De deur en over Lucebert maakte hij een reeks korte documentaire films. De films geven een mooi tijdsbeeld van de kunst en van de mensen die zich eraan toewijdden.

Tijdens deze avond onderzoeken we, naar aanleiding van de films van Johan van der Keuken, of en hoe de destijds baanbrekende poëzie van Vijftig de dichters van vandaag nog aanspreekt. Zijn de eigenzinnige experimentelen uit Van der Keukens films heilige wegbereiders of zijn zij vaders die uiteindelijk vermoord moeten worden? Hoe inspireert en fascineert de poëzie van Vijftig de dichters van nu? Moeten ook deze dichters de blote kont der kunst nog kussen? En hoe staat het experiment ervoor? Drie jonge dichters (Tsead Bruinja, Maarten van der Graaff en Martijn den Ouden) zullen met eigen werk reageren op het werk van de Vijftigers. De avond wordt ingeleid door Jan Baeke (dichter, vertaler en programmeur bij Poetry International), die een lezing geeft over de beweging van Vijftig en haar invloed op de poëzie.

Dit programma is onderdeel van een tweeluik. Op woensdag 3 april vindt in het filmmuseum EYE het eerste deel plaats: een avond over de invloed van de Vijftigers op het werk van Johan van der Keuken. Van 29 maart t/m 9 juni is in EYE de tentoonstelling ‘Johan van der Keuken/Tegen het licht. Filmer en Fotograaf’ te zien. Meer informatie: www.eyefilm.nl


Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur, deur open 20:00 uur.

Reserveren kan via 50

Geen opmerkingen: