Met: Met: Piet Devos, Bodil Kok.
In de reeks contemporaine poëtica’s verleggen we onze aandacht naar de experimentele poëzie uit Argentinië en Chili. Waar richt het poëticaal denken zich op? Welke tradities en archieven verhouden dichters zich toe? Welke uitgangspunten en procedures spelen een rol?
De avond opent met Piet Devos’ enscenering van het hoogtepunt én de val van de avant-gardepoëzie in de jaren ‘30 middels het werk van de Chileense dichter Vicente Huidobro. Ten overstaan van een desintegrerende moderne wereld vol ongekende mogelijkheden lijken de avant-gardistische procedés niet langer te voldoen en maakt Huidobro in de bundel Hogevalk. Of de reis aan de parachute (1931) de weg vrij voor een nieuwe taal, betoogt Piet Devos met een lezing en voordracht van zijn vertalingen.
Vervolgens maken we een sprong in de tijd om te zien hoe het er voor staat met het project van de taalvernieuwing. Bodil Kok spreekt van antropologische poëzie of een vorm van cognitive mapping wanneer zij ingaat op het werk van dichters Martín Gambarotta (Arg), Yanko Gonzàlez (Chl), Juan Desiderio (Arg) en Sergio Raimondi (Arg). Poëzie die een veelheid aan uiteenlopende stemmen uit verschillende sociale groepen presenteert zonder betekenis aan te reiken. Poëzie die poëtische strategieën als parataxis en meerstemmigheid hanteert om weg te komen van het idee van een lyrisch ik dat de wereld zou kunnen overzien. Naast een lezing draagt Bodil Kok voor uit de vertalingen die zij maakte.
De meerstemmigheid en het pluriforme karakter gaat ook op voor de schrijverspraktijk zelf. In Chili is er bijvoorbeeld het Foro de Escritores dat ‘niets anders is dan plaats en tijd voor dichters om werk uit te proberen, aan elkaar te laten zien. Open toegankelijk en divers, omdat we geen programmatisch uitgangspunt hebben’, lichtte dichter Martínez Gómez in een interview al eens toe.
In Argentinië in de tijden van grote economische crisis (jaren ’90) en ineenstorting van het financiële systeem (begin jaren 2000), een periode waarin velen hun banen verloren, kent de poëzie een weergaloze bloei. Het schrijven gaat samen met het zoeken naar alternatieve vormen van samenwerken/leven om in het dagelijks bestaan te voorzien. Er ontstaan vele nieuwe poëziecentra en galerieën, onafhankelijke tijdschriften, kleine uitgevers en sociale netwerken rondom uiteenlopende literaire projecten; een vitale, multidisciplinaire en communale praktijk die op vele plaatsen opduikt. Via videobijdragen en een derde lezing zullen een aantal van deze initiatieven en een selectie van asemische en visuele poëzie -van bijvoorbeeld Anamaría Briede (Chl), Luna Montenegro (Chl/Uk), Rosa Gravino (Arg) of de poëzie en kunst van bijvoorbeeld Fernanda Laguna of Marina Mariasch (beiden Arg)- gepresenteerd worden.
Entree: € 10,00 / € 5,00 (voor vrienden, studenten, stadspashouders)
Aanvang 20:30 uur, deur open 20:00 uur.
Reserveren kan hier.
Uitverkocht: Charlotte Mutsaers, Safae el Khannoussi en Matthijs van Boxsel
te gast in Onder de vulkaan op 24 november
-
Dat Charlotte Mutsaers schrijft, schildert en dicht is algemeen bekend,
maar dat er zelfs een planetoïde naar haar is vernoemd zullen niet veel
mensen wete...
1 maand geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten