dinsdag 12 februari 2013

15 februari 2013: Perdu Leest Langzaam nr. 1... van alle angst ontdaan

Met: Hans Groenewegen, Joost Baars, Hélène Gelèns en Han van der Vegt.

In het middelpunt staat één recent verschenen bundel. Een dichter draagt voor. Drie sprekers verhouden zich tot het werk en doen elk in tien minuten hun leeservaring uit de doeken. Daarna gaan dichter, sprekers en publiek met elkaar in gesprek.

Eén bundel, een dichter, drie referenten en een publiek. Dit vormen de basisingrediënten van een nieuw programma in Perdu. Voor de eerste aflevering selecteerde Perdu de bundel van alle angst ontdaan van Hans Groenewegen. Deze rijke bundel verscheen in 2011 bij Uitgeverij Wereldbibliotheek:

'met van alle angst ontdaan vindt hans groenewegen een talige ruimte om uitersten samen te brengen. angst dringt zich op en lost op. dood bezet en een mens laat los. verlies gaat samen met blijvende liefde. mythisch is tegelijk reëel leven. woorden vinden velerlei muziek. gedichten zijn met hun vele vormen geconcentreerd en helder. taalgebruik en beelden zijn concreet en brengen in beweging.'

Voor de tweede aflevering van Perdu Leest Langzaam selecteert Hans Groenewegen een net verschenen bundel. De dichter van het door hem geselecteerde werk kiest een bundel uit voor aflevering drie. En zo wordt het stokje steeds doorgegeven. Voor elke aflevering geldt dat u ruim de gelegenheid krijgt tot het stellen van vragen.

Perdu moedigt de bezoekers aan de bundel van te voren goed te lezen. Wie de bundel meeneemt naar Perdu, ontvangt maar liefs 50% korting op het toegangskaartje.


Over de dichter
Hans Groenewegen is dichter en essayist. Zijn poëzie is samengebracht in grondzee (2000), lichaamswater (2002), en gingen uit sterven (2005), zuurstofschuld (2008) en van alle angst ontdaan (2011). Van hem verschenen meerdere essaybundels, waaronder Met schrijven zin verzamelen. Over poëzie in de Lage Landen (2012), een bundeling van 33 essays over gedichten en hun dichters. Voor zijn poëziekritieken nam Hans Groenewegen in 2012 de Pierre Bayleprijs in ontvangst.

Over de sprekers:
Joost Baars is dichter, essayist en boekverkoper. Vorig jaar publiceerde hij het chapbook iemand anders. Hij schrijft voor de Poëziekrant en deRecensent.nl, maakt de bekroonde poëziepodcast VersSpreken, en geeft de volledig door crowdfunding gefinancierde reeks Halverwege Chapbooks uit.

Hélène Gelèns is afgestudeerd filosofe en dichter. Haar debuutbundel niet beginnen bij het hoofd verscheen in 2006 en haar tweede bundel zet af en zweef in 2010. Voor haar eerste bundel werd ze genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en in 2010 won ze de Jan Campertprijs met haar tweede bundel.

Han van der Vegt is dichter, vertaler, essayist en schrijver van kinderboeken. Hij schreef onder andere het lange gedicht Exorbitans (een epos over het gelijknamige ruimteschip), het epische gedicht De paladijnen, de bundel De zeilen van de aarde en het computerspelgedicht Wormgoor (over de mythe van Orpheus). In 2010 bracht hij samen met muzikant Jan Frans van Dijkhuizen een ruimteopera uit van Exorbitans. Veel van zijn gedichten heeft hij ook opgevoerd als avondvullende voorstellingen. Dit jaar verschijnt de vertaling die hij samen met Onno Kosters maakte van Seamus Heaney's District & Circle.


Entree: 10 euro / 5 euro voor vrienden, studenten, stadspashouders
Aanvang 20:30 uur; deur open 20:00 uur

Reserveren kan hier

Geen opmerkingen: